Asociación CONI executa el projecte ‘La solució passa per l’escola’ en diversos centres educatius de València

L’activitat conta la història de Martina, una xiqueta guatemalenca, i els obstacles que troba en el seu dia a dia per a anar a escola.

El projecte ha sigut finançat per l’Ajuntament de València.

Entre 2024 i 2025, Asociación CONI ha dut a terme el projecte ‘La solució passa per l’escola’, finançat per l’Ajuntament de València a través de la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració en quatre centres escolars de primària de la ciutat. El CEIP Dr. Barcia Goyanes, el CEIP Mestalla, el Col·legi Santa Magdalena Sofía i el CEIP Forn d’Alcedo han col·laborat per a fomentar una ciutadania global i compromesa amb els reptes d’un Desenvolupament Sostenible.

Duen a terme tallers de sensibilització en cada un dels centres, dirigits a l’alumnat de 4.°, 5.° i 6.° de Primària. L’activitat conta la història de Martina, una xiqueta guatemalenca, i els obstacles que troba en el seu dia a dia per a anar a escola.

Gràcies a la història de Martina, vam mostrar les realitats que enfronten milers de xiquetes a Guatemala: Què ocorre quan la temporada de pluges arriba i la meua escola està a l’aire lliure? Com puc aprofitar l’educació si la falta d’una bona alimentació afecta al meu desenvolupament i creixement? Com concilie la meua educació amb la cura dels meus germans i el suport a la meua família?… Martina representa les veus de moltes xiquetes que enfronten estos desafiaments cada dia.

La iniciativa convida als participants a reflexionar sobre la importància d’una educació equitativa i inclusiva. A Guatemala, molts xiquets i xiquetes enfronten grans dificultats per a accedir a una educació de qualitat.  A través de dinàmiques participatives, l’alumnat imagina la vida de Martina i aprofundix en conceptes com a pobresa i desnutrició.

Estes activitats no sols van fomentar l’empatia, sinó que també van ajudar a 157 xiquets i a 164 xiquetes de la ciutat de València a valorar la seua pròpia realitat educativa, fomentant una reflexió crítica sobre les desigualtats del nostre món global.

En finalitzar el taller, els alumnes van rebre nines quitapenas, elaborades artesanalment per dones a Guatemala. Conta la llegenda maia que estes nines s’emporten les nostres penes si les col·loquem sota el coixí. Gràcies a elles, els xiquets van connectar amb la cultura guatemalenca.

Dins del projecte, també s’han creat ferramentes educatives per a fer costat al professorat en la implementació d’accions amb impacte social a l’aula. Entre elles, s’inclouen una guia bàsica sobre el concepte d’Educació per al Desenvolupament i una guia de lectura amb recomanacions de llibres vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Durant 2025, es durà a terme una segona fase del projecte, també amb el finançament de l’Ajuntament de València. En esta etapa, es desenvoluparan nous tallers de sensibilització i aprofundirem en els temes abordats, implicant tant l’alumnat com al professorat dels centres educatius.

, ,

Desplaça cap amunt