Arranca la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació per a reivindicar les #MilMillonesdeVoces l’educació de les quals s’ha vist afectada per la COVID-19

Se celebra del 26 al 30 d’abril en més de 124 països. En la Comunitat Valenciana es realitzaran accions en centres educatius, la Universitat de València i Les Corts.

Sota el lema “Mil milions de veus”, es promouran accions de mobilització per a reflectir l’impacte de la pandèmia en el dret a l’educació de més de mil milions de persones.

De la mateixa manera, s’exigirà als representants polítics un compromís per a augmentar els fons destinats a educació perquè ningú es quede arrere.

Semana Mundial por la Educación 2021

Hui arranca la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME), que cada any organitza la Campanya Mundial per l’Educació (CME) per a reclamar una educació inclusiva, equitativa i de qualitat. Sota el lema “Mil milions de Veus”, aquesta edició pretén visibilitzar com la COVID-19 està afectant l’educació de més de mil milions de persones i agreujant l’actual crisi mundial de finançament de l’educació.

Si ja abans de la COVID-19 hi havia 258 milions de xiquets, xiquetes i adolescents a tot el món sense escolaritzar, la pandèmia no ha fet sinó augmentar aquestes xifres, agreujant la bretxa social i de gènere. Es calcula que, en el moment més cru de la primera ona, entre març i abril de 2020, el tancament de centres educatius va afectar a quasi el 90% de la població estudiantil del món. Això equival a quasi 1.500 milions d’estudiants que van veure vulnerat el seu dret a l’educació.

Finançament per a assegurar el dret a l’educació

Més d’un any després de l’inici de la pandèmia, la situació continua empitjorant, sobretot per a les persones i comunitats més vulnerables del món. Kasia Tusiewicz, coordinadora de la Campanya Mundial per l’Educació a Espanya, adverteix que “estem davant la crisi educativa més urgent de tots els temps. Si no es prenen mesures, la COVID-19 podria deixar fora de les aules a 24 milions d’estudiants més”.

Per a evitar que les pitjors previsions es complisquen, assegura Tusiewicz, “és fonamental que els governs coordinen una resposta global basada en un adequat finançament públic de l’educació. No estem davant una despesa, sinó davant l’oportunitat d’invertir en la millor eina perquè ningú es quede arrere enfront de la COVID-19”.

Entre les seues reivindicacions al Govern espanyol en matèria educativa, la CME exigeix a l’Executiu que complisca el seu compromís d’incrementar l’Ajuda Oficial al Desenvolupament per a arribar al 0,5% de la Renda Nacional Bruta en 2023 i continuar avançant fins a aconseguir el 0,7%, assignant un 20% d’aquesta Ajuda a les partides d’educació. Al llarg d’aquesta setmana, la coalició remetrà les seues peticions a la ministra d’Educació i Formació Professional, Mª Isabel Celaá Diéguez; a la ministra d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya; i a la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, així com a la Secretària d’Estat de Cooperació Internacional, Ángeles Moreno Bau, i el director de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Magdy Martínez-Solimán.

Setmana Mundial per l’Educació 2021: #MilMillonesdeVoces

La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME), moment clau de la campanya, se celebra del 26 al 30 d’abril en més de 124 països. A través de materials de sensibilització i accions de mobilització, defensa la importància de l’educació perquè ningú es quede arrere en la recuperació enfront de la crisi generada per la COVID-19. També posa el focus a exigir un adequat finançament que assegure el compliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4, sobre el dret a l’educació.

Accions a València

A València, les accions de mobilització durant la SAME es desenvoluparan en diversos àmbits. En centres educatius, s’elaborarà un mural d’emocions per a representar les Mil Milions de Veus que es mobilitzen per l’educació. En l’àmbit polític, les entitats que formen la coalició valenciana de la CME es reuniran el dijous a les 10:00h al Palau de les Corts Valencianes per a entregar al President i tots els grups parlamentaris el posicionament polític i el manifest de la campanya. A més, el mateix dijous realitzaran un seminari en línia en col·laboració amb la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València.

Així mateix, les persones interessades també poden sumar-se a la mobilització en línia de la campanya per a difondre-la en xarxes socials sota l’etiqueta #MilMillonesdeVoces. Tots els actes i propostes de mobilització poden consultar-se en la web de la campanya.

Pots consultar ací el posicionament polític de la campanya.

, ,

Desplaça cap amunt