Arranca Dona’m Cinema, el concurs de curtmetratges feministes realitzats per dones

Sota el lema “Dona’m feminismes. Dona’m Cinema”, el concurs vol posar en relleu les resistències protagonitzades per dones a tot el món, com les lluites feministes per la defensa del territori i de la vida.

Si tens un curt sobre dones activistes i defensores dels drets de les dones, dels drets humans i del medi ambient, aquest és el teu concurs.

La presentació de candidatures a la cinquena edició d’aquest concurs impulsat per EntrePobles estarà oberta fins al pròxim 9 de maig.

Concurso donam Cine

Malgrat totes les vicissituds plantejades en aquests mesos, des de DONA’M CINEMA llancem aquesta V edició sota el lema “Dona’m feminismes. Dona’m Cinema”, que posa en relleu les resistències protagonitzades per dones a tot el món, com les lluites feministes per la defensa del territori i de la vida, en aquesta ocasió sobre el rerefons de la pandèmia que estem travessant.

Temàtiques

I és que en el moment del llançament d’aquesta edició, no podem oblidar que en pocs mesos ens hem vist sorpreses a tot el món per una “emergència sanitària” provocada per la pandèmia de la COVID-19, que els seus impactes s’han sumat als ja provocats al llarg de dècades per les crisi alimentària, energètica, de les cures, crisi econòmica i financera, crisi migratòria i de refugiats, crisi climàtica i ecològica. Per això mateix, en aquesta edició, més que mai, les temàtiques a concurs continuen enfocades en els feminismes diversos: transversalitat, interseccionalitat, sororitat, transformació ecosocial, resistències creatives i crítica al heteropatriarcat.

Premis

  • Premi del Jurat: el jurat constituït per a la V Edició DONA’M CINEMA triarà entre les obres seleccionades la guanyadora del Premi DONA’M CINEMA.
  • Premi Berta Càceres: una de les temàtiques que proposem des de la tercera edició del concurs posa el focus en les dones activistes i defensores dels drets de les dones, de la seua col·lectivitat i dels béns comuns de la naturalesa, en tant que la seua criminalització és un fenomen global en creixement, amb tendències que s’expressen en diferents graus i contextos. El “Premi Berta Càceres” es consolida un any més i serà un dels tres premis atorgats en la V edició de DONA’M CINEMA.
  • Premi del Público: totes les obres seleccionades se sotmetran a votació popular a través de la pàgina web de DONA’M CINEMA. L’obra que aconseguisca més vots serà la guanyadora d’aquest guardó.

Les bases completes del concurs poden consultar-se punxant ací. Per a inscriure’s, l’enllaç és aquest.

Cicle de projeccions

Es programaran activitats culturals i de sensibilització social amb l’objectiu de visibilitzar, generar debats i reflexions entorn dels temes del concurs. Aquestes activitats divulgatives sempre es realitzen sense ànim de lucre.

En aquesta cinquena edició de DONA’M CINEMA comptem amb la col·laboració de Dones Visuals, FemArt, Ca la Dona, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, DEMUS Perú (Estudi per a la Defensa dels Drets de la Dona), Institut de Drets Humans de Catalunya, SICOM – Solidaritat i Comunicació, Zumzeig (Cinema-Cooperativa) i, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Més de 400 curts en 10 anys

DONA’M CINEMA, amb un total de més de 400 curtmetratges inscrits en aquests 10 anys de vida, s’ha consolidat com la plataforma de creativitat i cultura en línia, de construccions col·lectives i de mirades feministes diverses, construint un espai per a fer visibles produccions audiovisuals que no tenen lloc en els mitjans de comunicació convencionals.

DONA’M CINEMA té un caràcter internacional, entenent que vivim en un món globalitzat i complex. En la realitat de les dones es mesclen el gènere, la classe social, la identitat, el sexe, l’origen, l’ètnia, l’edat, la religió, la territorialitat i els contextos polítics. L’origen de les desigualtats és molt complex, però alhora permet una gran diversitat d’alternatives, rebel·lies i maneres de teixir relacions, afinitats, vincles i aliances.

Els orígens

Aquest festival va nàixer en 2010 com a iniciativa de EntrePobles, associació de cooperació, solidaritat internacional i educació emancipadora, compromesa amb els feminismes i altres moviments socials, i Doble Banda, productora amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social.

Des del seu origen, l’objectiu base de DONA’M CINEMA és ser difusora de la veu de dones de tot el món en el relat de les seues realitats, els seus sabers i les seues rebel·lies diverses, i posar el feminisme com un eix vertebrador de tots els relats des de la “pedagogia de la desobediència” per a transformar pràctiques i valors heteropatriarcals. Així mateix, aspira a contribuir en la construcció d’una societat amb més justícia social, inclusiva i solidària, que garantisca els drets humans i l’equitat de gènere entre dones, identitats dissidents i homes, a través de l’audiovisual com a eina per a la transformació social.

Tota la informació en la web de DONA’M CINEMA.

, , , ,

Desplaça cap amunt