Crida a comunicacions per al Congrés sobre Drets Humans i IA

El comité científic del VIII Congrés sobre Drets Humans: Drets Humans i Intel·ligència Artificial estudiarà les propostes que es reben fins al 30 de juny de 2025.

El 20 de juliol, el comité científic notificarà a les persones interessades les comunicacions que hagen sigut acceptades per a la seua presentació en el Congrés.

El VIII Congrés sobre Drets Humans organitzat per la Fundació Mainell se centrarà en la intel·ligència artificial (IA), per a estudiar-la des d’un marc que inclou els drets humans i que integra a agents del Sud, normalment ignorats en el relat més habitual sobre esta tecnologia. El Congrés compta amb el suport econòmic del Ajuntament de València i se celebrarà en l’Il·lustre Col·legi d’Advocats  de València els dies 17 i 18 d’octubre de 2025.

Les tecnologies, i molt especialment les digitals, continuen considerant-se com una cosa escassament #accessible i utilitzable per les persones els drets humans “bàsics de les quals” són quotidianament vulnerats, com els ocorre a tantes persones radicades en països del Sud Global. A més, com la IA està sent desenrotllada per grans multinacionals tecnològiques, resulta encara més aliena a les societats i persones menys pròximes als seus centres d’investigació i de decisió.

Per això, l’objectiu d’este Congrés és promoure un enfocament integral de la IA, posant-la en relació amb el desenrotllament dels drets humans, que potencie aspectes positius i prevenda els seus riscos, i millorar els coneixements i capacitats de la ciutadania valenciana sobre la IA en la seua relació amb els drets humans i el desenrotllament.

Temàtiques de les comunicacions

El comité científic del Congrés ha obert el termini fins al 30 de juny per a la presentació de propostes, que hauran de girar entorn d’una d’estes tres temàtiques:

A: Investigacions acadèmiques sobre drets humans i intel·ligència artificial: orígens del tema, evolució fins a l’actualitat, desenvolupaments normatius previs i propostes de futur…

B: Casos d’ús de la intel·ligència artificial a favor del desenvolupament humà, amb especial interés pels referits a països del Sud Global: estratègies, experiències en terreny, avaluació d’impacte…

C: Propostes interdisciplinàries per a l’aplicació de la intel·ligència artificial contra problemàtiques socials o mediambientals i en pro de la reducció de desigualtats.

Com i quan enviar propostes?

Els resums-proposada de les comunicacions hauran d’enviar-se fins al 30 de juny de 2025 a a congresoddhh@mainel.org

En l’assumpte haurà d’indicar-se “Propuesta de comunicación + línea temática (A, B o C, indicando la que proceda)”. En el missatge haurà de constar el títol de la proposta i les dades de contacte (correu electrònic i telèfon).

Els resums no podran excedir les 300 paraules i aniran com a fitxer adjunt. A més, hauran d’incloure el títol de la comunicació, la seua línia temàtica (A, B o C), el nom complet dels seus autors/as i, si és el cas, la institució o projecte per al qual treballen, així com la modalitat triada (presentació presencial o en línia).

El 20 de juliol, el comité científic notificarà a les persones interessades les comunicacions que hagen sigut acceptades per a la seua presentació.

Presentació durant el Congrés

L’exposició haurà de limitar-se als aspectes essencials, deixant els detalls secundaris i les referències bibliogràfiques per a la versió publicada en les Actes.

Les que s’exposen presencialment comptaran amb 15 minuts: 10 per a la seua presentació i 5 per a discutir-la amb el públic present. Si es requerix, es disposarà d’ordinador  i projector per a donar suport a la presentació, que haurà de ser remesa abans del 14  d’octubre, en format panoràmic 16:9 i en arxiu pdf o ppt/pptx.

Les comunicacions seleccionades per a ser exposades en línia s’enviaran mitjançant un vídeo pregravat (arxiu .avi o .mp4), amb una duració màxima de 10 minuts. Eixos vídeos hauran d’estar a la disposició de l’organització abans del 14 d’octubre i es faran disponibles en la web del Congrés després de la seua inauguració.

Una vegada finalitze el Congrés, totes les comunicacions, així com totes les ponències, quedaran públicament visibles en el canal de YouTube de la Fundació Mainell.

Publicació de les actes

Totes les aportacions, tant les ponències com les comunicacions (presencials i en línia), s’arreplegaran en un volum digital d’actes, amb el seu corresponent ISBN .

El text definitiu per a la publicació de la comunicació haurà de remetre’s com a màxim el 9 d’octubre, seguint les normes d’estil especificades en la web https://derechoshumanos.mainel.org/comunicaciones/. Si no és així, la comunicació quedarà exclosa de les actes i de la seua presentació durant el Congrés.

Resum de dates clau

30 de juny: termini per a l’enviament de propostes de comunicació.
20 de juliol: data límit per a la notificació sobre les propostes seleccionades.
9 d’octubre: màxim per a l’enviament del text definitiu de la comunicació, per a la seua inclusió en les actes.
14 d’octubre: topall per a remetre les presentacions de les comunicacions per al Congrés,  tant presencials com en línia.
16 i 17 d’octubre: celebració del Congrés.
Més informació en https://derechoshumanos.mainel.org 

, ,

Desplaça cap amunt