Aliments, kits d’higiene i suport en salut mental, les primeres mesures d’actuació davant l’arribada massiva de refugiats

L’equip d’emergències d’Acció contra la Fam, després d’uns primers dies d’avaluació de necessitats humanitàries en el terreny, està actuant en dues línies: en el suport a refugiats en la seua arribada a les fronteres de Moldàvia amb Ucraïna, i en els centres d’acolliment del país.

Està treballant amb organitzacions del lloc, com l’ONG Concòrdia, la qual cosa li permet ser molt més eficaç en el coneixement de la realitat local i aportar recursos i experiència en situacions d’emergència. Ja s’estan distribuint més de 2.000 menjars diaris calents als refugiats que arriben.

La situació a les fronteres moldaves es pot complicar molt més si la guerra s’empitjora en el sud d’Ucraïna, especialment a Odessa.

Acció contra la Fam ha sigut una de les primeres organitzacions humanitàries a desplegar un equip d’emergències a Polònia, Romania i Moldàvia per a donar suport a la població ucraïnesa que fuig de la guerra i cobrir les seues necessitats més urgents.

En el puesto fronterizo de Palanca, en territorio Moldavo, cientos de refugiados ucranianos se enfrentan a las bajas temparaturas mientras esperan que pequeños autobuses los recogen para llevarlos al centro de acogida donde podran tomar otros autobuses que los llevan a la capital del país moldavo o directamente a Rumanía. Palanca, Moldavia. 8 Marzo 2022. © Gonzalo Höhr

La crisi humanitària provocada pel conflicte d’Ucraïna s’està agreujant a Moldàvia i les seues fronteres amb Ucraïna. La ciutat fronterera de Palanca s’està convertint, en un dels punts més complicats per la gran afluència de refugiats que arriben fugint de la guerra. Aquesta és només una de les fronteres de Moldàvia i Romania en les quals treballa l’equip d’emergències d’Acció contra la Fam.

“Si el conflicte a Odessa (ciutat estratègica del sud d’Ucraïna, d’un milió d’habitants) s’intensifica, arribaran encara més refugiats a aquesta frontera i la situació pot empitjorar moltíssim”, comenta Noelia Monge, responsable de l’equip d’emergències d’Acció contra la Fam. “Les condicions són cada vegada més precàries, ja no hi ha lloc en els centres de refugiats transitoris i, a més, no para de nevar. Començarem a instal·lar latrines i distribuir mantes”.

Moldàvia, amb 2,6 milions d’habitants, és un dels països més pobres d’Europa i el veí d’Ucraïna que més refugiats està rebent en relació amb la seua població (quatre per cada 100 habitants). Per les seues fronteres han entrat més de 250.000 refugiats i al voltant de 100.000 encara romanen en els seus centres de trànsit. La delicada situació a la ciutat ucraïnesa d’Odessa (la tercera del país) pot acabar desestabilitzant dramàticament a Moldàvia.

El treball a les fronteres moldaves i en els centres de refugiats

L’equip d’emergències d’Acció contra la Fam està operant a Moldàvia i les seues fronteres amb Ucraïna des de fa més d’una setmana, i després d’una primera avaluació de necessitats humanitàries, està treballant en dues línies d’actuació: a les fronteres de Moldàvia amb Ucraïna i en els centres d’acolliment de refugiats del país.

“A la frontera treballarem en tots dos costats, en l’ucraïnés i en el moldau”, afig la responsable de l’equip d’emergències d’Acció contra la Fam, “en tots dos costats hi ha una zona d’espera dels refugiats on instal·larem una carpa en la qual donarem servei als qui esperen per a creuar a Moldàvia i als quals ja a Moldàvia esperen a ser situats en algun centre. En aquestes àrees instal·larem calefaccions (fa moltíssim fred), cadires (ara esperen dempeus), i donarem menjar calent i beguda, a més d’habilitar un espai per a lactància materna”.

Col·laboració amb organitzacions locals

Una de les claus del treball d’emergències d’Acció contra la Fam, és operar amb organitzacions locals, la qual cosa permet ser molt més eficaces i complementaris. “Estem operant amb organitzacions locals, com l’ONG Concòrdia, que té un treball de molts anys i coneixement de la situació en el terreny i ens estem complementant molt bé perquè ells no tenen recursos ni experiència en emergència, que és el que sí que podem aportar nosaltres”, apunta Noelia Monge. Amb aquestes organitzacions locals, Acció contra la Fam està distribuint 2.000 menjars calents al dia a refugiats ucraïnesos a les fronteres.

En la seua segona línia d’actuació humanitària, Acció contra la Fam es focalitzarà en els centres de trànsit que acullen als refugiats que arriben d’Ucraïna, oferint paquets d’aliments i kits d’higiene i, al mateix temps, està treballant en la identificació de famílies d’acolliment que es comprometen a allotjar als refugiats durant almenys un mes, oferint-los paquets d’aliments i kits d’higiene.

“Tots els testimoniatges que escoltem de les persones que travessen la frontera”, ens compta Noelia, “coincideixen que no s’esperaven que la situació arribara a l’extrem d’una guerra. Ho estan vivint com una amputació de les seues vides, perquè en solo unes hores han hagut de deixar-ho tot, recollir els seus estris bàsics i eixir corrent”.

La tensió a Ucraïna és màxima i la situació és dramàtica. Es calcula que quasi 4 milions d’ucraïnesos podrien haver d’abandonar el seu país i 12 milions de persones dins d’Ucraïna necessitarien ajuda humanitària.

Acció contra la Fam fa una crida perquè es complisca amb els principis bàsics del Dret Internacional Humanitari  de protegir la població civil de l’impacte directe i indirecte de les hostilitats.

, ,

Desplaça cap amunt