Alianza por la Solidaridad- Actionaid fa una crida contra la mercantilització del dret a l’aigua en el món

Un terç de la població mundial no disposa d’aigua potable, mentre augmenta l’acaparament d’aquest recurs per les empreses.
L’ONG considera urgent que la Comissió Europea aprove la normativa que posarà límit a la vulneració d’aquest dret humà fonamental.

Derecho al agua alianza por la solidaridad
(c) Pedro Armestre para Alianza por la Solidaridad

Un 29% de la població mundial no disposa de serveis segurs d’accés a aigua potable per a beure i 3.000 milions manquen de la possibilitat de llavar-se les mans amb aigua neta i sabó en les seues llars, segons les últimes dades de l’ONU, una situació que coincideix amb l’acaparament d’aquest recurs per part de grans empreses en territori alié.

Així ho ha documentat en diversos països Alianza por la Solidaridad-ActionAid, que aquest Dia Mundial de l’Aigua fa una crida contra la mercantilització d’aquest recurs i la urgència d’aprovar normatives d’abast internacional que obliguen les empreses a respectar en tota la seua activitat estàndard mediambientals i de drets humans bàsics. com l’accés a l’aigua per a consum humà.

Les empreses acaparen

L’ONG recorda que l’accés a l’aigua segura per a beure només s’ha incrementat un 1% en un any, passant del 70% al 71% a nivell global. Mentrestant, les empreses continuen acaparant aigua dolça, que només suposa el 2,5% de l’aigua en el planeta, per a monocultius intensius, generació d’electricitat amb finalitats comercials i especulatius, indústries embotelladores de begudes carbonatades, mineres, etcètera.

Aquestes pràctiques afecten fonamentalment comunitats rurals, moltes d’elles indígenes, sense atendre la deguda diligència amb els drets reconeguts. Només 14 de 109 països, segons Nacions Unides, tenen en compte a les comunitats locals en les decisions que prenen sobre l’aigua de la qual disposen, ja siga en rius, llacs o aqüífers.

Normativa urgent

Recentment, el Parlament Europeu ha aprovat un informe per a promoure una iniciativa legislativa per a l’adopció urgent de normes vinculants a la UE que asseguren que les companyies són responsables i objecte de sanció quan provoquen impactes negatius sobre els drets humans, el medi ambient o la governança. Per a Aliança, és prioritari pressionar perquè aquestes normatives tiren avant amb urgència, i així contrarestar la progressiva privatització de l’aigua potable, els drets d’ús de la qual són objecte de cotització en la Borsa de Nova York des de desembre de 2020, donant peu a l’especulació amb un recurs fonamental per a la vida.

Persecució de persones defensores

Així mateix, recorda la persecució, assetjament, criminalització i mort que està provocant la defensa del dret a l’aigua, en territoris on les persones que lideren moviments en el seu defensa són assassinades, assetjades i empresonades. Segons diversos informes de diferents ONG, s’estima que hagut més de 1.500 assassinats d’activistes ambientals en els últims 15 anys, i l’interés econòmic sobre recursos com l’aigua o la terra estan darrere de la majoria.

És el cas de Guatemala i altres països de Centreamèrica on treballa l’ONG, que ha documentat les conseqüències negatives que tenen per a les dones el seu activisme enfront d’hidroelèctriques, indústries embotelladores i empreses mineres estrangeres. Així ho expliquen en la seua campanya Guardianes de l’aigua i la terra, on recullen les històries de diverses d’aquestes lideresas i defensores de l’aigua.

Especial esment requereix el cas del líder Bernardo Caal, empresonat a Guatemala des de gener de 2018 i condemnat a més de 7 anys de presó per la defensa del riu Oxec i del riu Cahabón, enfront de sengles hidroelèctriques que van col·lapsar els llits, situats en territori indígena maia-q’eqchí. Precisament, Guatemala és considerat hui el país de més perillós del món per a l’activisme ambiental. Segons els indicadors ha quintuplicat els crims contra líders, passant de tres en 2017 a 16 en 2018 i 12 en 2019.

Fre a la privatització

Almudena Moreno, responsable de programa sobre Desenvolupament Local Sostenible en Alianza por la Solidaridad-ActionAid, assenyala que “cal posar fre a la privatització i mercantilització de l’aigua en molts països en desenvolupament, just en un context de canvi climàtic en el qual el recurs cada vegada escasseja més. Mentre moltes grans empreses exhaureixen rius i aqüífers lluny dels seus països d’origen, als països en desenvolupament la manca d’aigua suposa malalties i mort. Així ho estem veient en aquesta pandèmia, perquè sabem que una bona higiene és fonamental per a frenar-la, però resulta que el 40% de la població mundial no la poden tindre, mentre hi ha els qui fan lucratius negocis amb ella sense cap control”.

*Les dades inicials són del Sumary Progress Update 2021 d’ONU-AIGUA.

, ,

Desplaça cap amunt