El passat 12 de març, el Congrés del Perú va aprovar un dictamen sobre la *modificacion de la Llei que reforma l’Agència Peruana de Cooperació Internacional. Si tirara avant, esta llei atorgaria al Govern la facultat de “controlar, supervisar i fiscalitzar” a les organitzacions que reben recursos de la cooperació tècnica internacional, vigilant la «correcta utilització dels recursos que reben». D’esta manera, les organitzacions estaran obligades a sol·licitar autorització prèvia d’actuació a l’agència del Govern.
Les ONG espanyoles al país ja han donat la veu d’alerta, així com xarxes internacionals que treballen al Perú. La Xarxa EU-LAT ha manifestat una especial preocupació per «la disposició que busca establir com falta “molt greu” l’ús de recursos provinents de la cooperació per a “assessorar, assistir o finançar, de qualsevol forma o modalitat, accions administratives, judicials o d’una altra naturalesa en instàncies nacionals o internacionals contra l’Estat peruà” (Art.21c.2). Com a resultat, les persones jurídiques que reben recursos de la cooperació internacional al Perú queden impossibilitades de recórrer a tribunals administratius o judicials a nivell nacional i internacional, quedant desprotegides davant qualsevol acció arbitrària, omissió o error per part de les entitats governamentals».
D’igual mode, les ONG espanyoles que treballen al Perú han advertit: «Si la Llei s’implementa tal com està, les persones, comunitats o col·lectius sense recursos veuran perjudicat el seu dret a recórrer davant instàncies nacionals i internacionals quan consideren haver sigut víctimes d’injustícies o abusos perpetrats per institucions de l’Estat, ja que es prohibirà que les ONG presten qualsevol suport, ja siga legal o d’assessoria».
Riscos per a l’espai cívic i la democràcia
ONG peruanes i internacionals denuncien que esta decisió posa en risc els assoliments aconseguits en àrees tan importants com la salut o l’educació i, a més, restringix de manera preocupant la participació ciutadana i l’espai cívic, qüestions essencials en democràcia. Les organitzacions mostren la seua disposició a entaular un procés de diàleg amb el Govern que permeta revertir tal decisió.
El Fòrum d’ONG espanyoles al Perú denuncia que «La Llei inclou la possibilitat d’imposar sancions arbitràries i desproporcionades a les ONGs, la qual cosa podria portar fins i tot a la cancel·lació de la seua inscripció i obstaculitzar l’accés a la justícia per a les víctimes de violacions als drets humans. Això posa en greu risc la labor de defensa dels drets humans, la igualtat i el medi ambient, que realitzen les organitzacions de la societat civil peruana, en col·laboració amb el sistema de Cooperació Espanyola i internacional».
Davant esta situació, es posen a disposició per a iniciar un diàleg constructiu amb el Govern a fi de revisar esta decisió i recolzar en la construcció d’una normativa que garantisca tant la fiscalització dels fons de cooperació internacional com la progressiva obertura de l’espai cívic per a la societat civil i la defensa dels drets dels sectors més vulnerables.
Consulta el pronunciament de les ONG espanyoles al Perú