Alerta d’organitzacions internacionals sobre situació de violència i atemptats en el context pre electoral a Colòmbia

Des de Atelier ONGD ens sumem al comunicat publicat per OIDHACO i altres organitzacions internacionals, amb el qual volem manifestar la nostra profunda preocupació per la deterioració de la situació de seguretat en els territoris de Colòmbia, l’augment d’agressions a líders i lideressas socials i persones que han presentat la seua candidatura política en el context pre electoral.

A data 2 de febrer, han assassinat en el que va de l’any a, almenys, tretze líders i lideressas socials al país, entre ells i elles un líder Wounaan en el Sant Joan i tres líders indígenes en el Cauca. També es van perpetrar tretze massacres que van deixar un total de 39 víctimes fatals en diferents regions del país.

Altres fets que demostren la deterioració de la situació de seguretat són: els assassinats i amenaces a la Comunitat de Pau de San José de Apartadó, la Comunitat de la Regió de muntanyes de María i a l’Asociación Nacional de Zonas de Reserva Campesina. Així mateix, dimecres passat 19 de gener, un atemptat amb carro bomba en la seu de la Fundació de Drets Humans Joel Sierra, en el centre de Saravena, Arauca, va deixar un saldo d’una persona morta i 20 més ferides. El fet es va produir en moments en què es trobaven reunides almenys 50 persones defensores de drets humans que estaven prenent un taller de protecció.

L’ Oficina Internacional de Derechos Humanos -Acción Colombia (Oidhaco) i diverses organitzacions internacionals van expressar recentment la seua preocupació sobre la situació en Arauca, en el Cauca, i en la costa pacífica de Colòmbia.

Risc de frau electoral i violència

Ressaltem que aquesta ona de violència es dona en el context pre electoral. La Missió d’Observació Electoral –MOE- va advertir que el 58% dels municipis que estan habilitats per a la votació de les 16 curuls de pau presenten risc tant de frau com de violència. Segons els mapes de risc de la MOE, d’aqueix 58%, que representa 97 municipis, 43 tenen risc extrem, 44 en risc alt i 10 en risc mitjà. Així mateix, divendres passat 21 de gener es va trobar un explosiu de dos quilos i mig sense detonar en un lloc en Teusaquillo Bogotà, on el dia anterior es van reunir diversos candidats electorals, entre ells Alirio Uribe, defensor de drets humans.

Les eleccions de les Circumscripcions Transitòries Especials de Pau per a la Cambra de Representants, que possibilitaran la representació de 16 persones víctimes, són una oportunitat històrica creada pel procés de pau per a començar a disminuir la bretxa entre les zones més afectades pel conflicte armat i la resta del país. Les eleccions legislatives i presidencials són crucials per al futur del procés de pau a Colòmbia. És important que es puguen desenvolupar amb garanties de seguretat i participació per als i les candidats.

Per tant sol·licitem:

• Que es realitze, com més prompte millor, el diàleg de drets humans entre la Unió Europea i el Govern colombià, i que la UE expresse la seua preocupació sobre la intensificació de la violència en contra de persones defensores dels drets humans i líders socials en el context actual i sol·licite al Govern colombià implementar plans de protecció col·lectiva com està previst en el decret 660 de 2020.

A la Unió Europea, i els Governs de Suïssa, Noruega i el Regne Unit:

• Que en les seues relacions amb el Govern colombià insistisca a privilegiar el diàleg i el suport als Acords Humanitaris amb tots els actors armats que tenen presència en els territoris.

• Que inste el Govern colombià perquè brinde, en el marc de les pròximes eleccions, garanties per a la participació política de tota la població, i en particular de tots els candidats i candidates en tot el territori nacional.

A la Missió d’Observació Electoral de la Unió Europea a Colòmbia:

• Que tinga en compte la relació intrínseca entre la violència contra líders socials, persones defensores de drets humans i comunitats llauradores i la violència electoral i presten especial atenció a l’enfocament de drets humans i l’enfocament de gènere en el seu treball d’observació.

• Assegurar que hi haja equips d’observació específicament en les setze curuls de pau que presenten riscos, tant de frau com de violència.

• Insistisca al Govern colombià perquè s’investiguen tots els atemptats contra persones candidates electorals.

, ,

Desplaça cap amunt