AIDA Books&More acull l’exposició fotogràfica “Fait Main”, que mostra els reptes, pors i esperances d’un grup de dones senegaleses amb diversitat funcional

L’exposició “Fait Main/ Fet a mà” es pot visitar fins al 8 de maig en la llibreria AIDA Books&More (Carrer Molinell, 14. València).

Aquesta activitat està organitzada per AIDA, Ajuda, Intercanvi i Desenvolupament, amb el suport de la ONG valenciana DEXDE Design For Development i compta amb el finançament de la Generalitat Valenciana.

Cartel exposición Aida

L’exposició “Fait main/ Fet a mà” i el documental amb el mateix nom són el relat d’una lluita: des del treball artesanal que realitzen les dones amb diversitat funcional de la regió de Cassamance (sud del Senegal), amb el suport d’AIDA, Ajuda, Intercanvi i Desenvolupament i la ONG valenciana DEXDE Design For Development, han aconseguit canviar el que la societat deia d’elles i contribuir a l’economia domèstica i a la seua pròpia cura.

La mostra compta amb 25 imatges que visibilitzen la situació a la qual s’enfronten aquestes dones i que, encara que semble llunyana, és la lluita de milions de persones amb discapacitat per a reivindicar la seua dignitat i els seus drets. L’exposició compta amb un acompanyament en línia i un vídeo d’inauguració disponible en tot moment mitjançant un Qr.

Pot visitar-se des del 7 d’abril fins al 8 de maig en la llibreria solidària AIDA Books&More del carrer Molinell, 14 en horari de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores de dilluns a dissabte. Domingo matins.

Ser dona al Senegal

Al Senegal, dona és sinònim d’esposa, mare, cuidadora i recol·lectora. Les famílies són extenses, inclouen molts més membres que els de la família nuclear. Les dones es traslladen a viure amb la família del marit, que pot casar-se diverses vegades. Algunes esposes no aconsegueixen tindre fills i hi ha casos en els quals se’ls ofereix un o diversos bebés d’altres dones ja que la maternitat és fonamental i és inconcebible que una dona casada no tinga fills. En el cas de les dones amb diversitat funcional la discriminació es multiplica no permetent-los “el gaudi ple i en condicions d’igualtat dels drets humans”, com defensa la convenció internacional de Nacions Unides.

Joseph Stiglitz parlava del moment oportú en fotografia i deia que aqueix moment “arriba quan es poden veure les coses d’una manera nova”. Les fotografies que recull aquesta exposició són una eina per a mostrar “una manera nova de veure” no de les persones que han realitzat les fotografies sinó de les dones que han aconseguit que el seu món tinga un altre enfocament, un altre punt de vista.

El que és bell

Fer-ho a través de la fotografia és reivindicar també el seu espai en l’art. Permetent-nos descobrir la bellesa en el que la societat normalment desestima o cataloga com no bell. És una manera de subversió. Cada producte que construeixen amb les seues mans segueix aqueix mateix patró, el bell es troba en el detall, en les particularitats que aporta teixir palma amb les mans.

Les fotografies han sigut realitzades per Valentina Alcalde, Ángela Pérez i Pablo Valiente, estudiants de disseny, per al seu treball fi de màster (TFM).

, ,

Desplaça cap amunt