Actualització de la resposta de les ONGD a la catàstrofe humana generada pel terratrémol a Turquia i Síria

El nombre oficial de persones mortes, quan estan a punt d’acabar les tasques de rescat, supera les 37.000, i només a Síria es calcula que 5,3 milions de persones s’han quedat sense llar.

Les ONGD ja estan proporcionant refugi, roba d’abric, material sanitari de primera necessitat i aigua potable, entre altres subministraments d’emergència. Demanen ajuda a la població per a donar resposta a un desastre de proporcions dantesques.

Els terratrémols que han assolat el sud de Turquia i el nord de Síria el 6 de febrer han causat fins hui quasi 32.000 persones mortes a Turquia i més de 5.700 a Síria, on les xifres oficials no s’han actualitzat des de fa dos dies. L’Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD), dependent del Ministeri de l’Interior turc, ha indicat en un comunicat que fins al moment s’han confirmat 31.643 morts i 158.165 evacuats de les deu províncies afectades.

L’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) calcula que fins a 5,3 milions de persones a Síria poden haver-se quedat sense llar a causa del terratrémol.

Des de Turquia, Oxfam informa que el terratrémol ha afectat una de cada sis persones al país, més de 13 milions de persones en total. Més de 12.000 edificis han sigut destruïts i molts més amenacen amb esfondrar-se. “La gent viu en automòbils, mesquites o tendes de campanya i s’apinya al voltant del foc amb temperatures gèlides. Els refugis d’emergència estan desbordats i superpoblats. Molta gent no vol quedar-se en la zona i hi ha centenars de milers de persones evacuades de la regió”, explica Meryem Aslan, portaveu d’Oxfam KVED (Oxfam a Turquia).

ONGD i agències humanitàries en les zones afectades

 

Acción contra el Hambre

Acnur

Bosco Global

Cáritas

CESAL

Cruz Roja

Entreculturas

Farmamundi

Médicos del Mundo

Oxfam Intermón

Save the children

UNRWA

VIDES

 

Acció contra la Fam

En una primera avaluació en les zones afectades de Síria i Turquia s’ha identificat la necessitat de distribuir kits per a dormir (matalassos i mantes), escalfadors, combustible i kits d’higiene. Al mateix temps, la rehabilitació de sistemes de sanejament i higiene, suport psicològic a les víctimes i lliurament de diners en efectiu per a les llars afectades.

L’equip d’emergències està col·laborant directament amb les organitzacions locals i les autoritats que estan coordinant la resposta en tots dos països.

Acció contra la Fam treballa a Síria des de 2008. En 2021, els nostres equips van arribar a més d’un milió de persones en comunitats sirianes afectades per múltiples crisis amb programes d’aigua, sanejament, higiene, salut, nutrició, alimentació, seguretat i suport als mitjans de vida, treballant tant en intervencions d’emergència com amb suport a la creació de resiliència a llarg termini.

Donacions a través del seu web.

ACNUR

ACNUR treballa ja sobre terreny a Síria, enviant ràpidament ajuda a les zones més afectades del país. S’està centrant sobretot en l’allotjament i la distribució d’articles de socors, assegurant-se que els centres col·lectius als quals han acudit les persones desplaçades compten amb instal·lacions adequades, així com tendes de campanya, lones de plàstic, mantes tèrmiques, matalassets, roba d’hivern, entre altres coses.

Portem distribuint-los des del primer dia, centrant-nos, per descomptat, en totes les persones afectades pel terratrémol, però també intentant comprendre qui d’entre les afectades són les més vulnerables: persones adultes majors, persones amb discapacitat, xiquetes i xiquets. I, per descomptat, hi ha alguns xiquets que han sigut separats dels seus pares.

També estem liderant ací el sector de protecció. En tota Síria tenim una xarxa de centres comunitaris, centres satèl·lit, voluntaris de sensibilització, i això ens ajuda a arribar a les poblacions vulnerables. Hem creat línies directes per a tota mena de qüestions relacionades amb protecció, que utilitzem.

En Türkiye, entre les persones damnificades pel desastre s’inclouen milers de refugiats sirians, així com les comunitats que els acullen generosament des de fa quasi dotze anys. Els equips d’ACNUR estan atenent tant població refugiada com local, en resposta a la crida del govern per a proporcionar ajuda d’emergència. “La situació és tràgica”, va declarar el Representant d’ACNUR en Türkiye, Philippe Leclerc. “En aquest moment ACNUR, juntament amb altres Agències de l’ONU, està aportant el que les autoritats turques sol·liciten: utensilis bàsics de cuina, matalassets, tendes de campanya, de manera que puguem complementar els esforços liderats per les autoritats del país en el rescat tant de ciutadans turcs com de refugiats”.

Informació sobre com contribuir amb donacions en el seu web.

Bosco Global

El nombre d’afectats sol·licitant aquesta assistència ha continuat creixent. Se’ls ha acollit, donat roba calenta, menjar i un lloc per a poder romandre assegurances. Fins hui, més de 300 persones han sigut acollides en aquestes instal·lacions en el centre. Moltes de les cases d’aquestes persones van ser greument danyades durant la guerra, i troben en aquesta casa salesiana una llar en el qual sentir-se segurs. En Kafroun, unes 150 famílies en situació similar han sol·licitat també l’acolliment per part del centre després de patir importants danys en les seues llars.

“Sabem que hi ha molts morts i que molts edificis s’han esfondrat, així que dins de les nostres possibilitats oferirem refugi, acompanyament i l’ajuda d’emergència amb els béns de primera necessitat que puguem oferir en aquests primers moments”, comenta Alejandro León responsable dels Salesians a Orient Mitjà, des de Kafroun, prop d’Homs i de la frontera amb el Líban.

Donacions

 • Titular compte: Inspectoría María Auxiliadora
 • IBAN ES31 21002542610210059715
 • BIZUM: 04998

Amb concepte: Donació SIRIA (Important que es pose amb claredat el concepte)

Càritas Espanyola

Càritas Espanyola ha mobilitzat una partida inicial de 200.000 euros per a atendre l’emergència humanitària provocada pels terratrémols registrats aquest dilluns en el sud-est de Turquia i nord de Síria. La resposta humanitària de Càritas en tots dos països s’està centrant en aquest primer moment a obrir canals d’escolta per a facilitar informació als afectats sobre espais de refugi.

En el cas de Turquia, Caritas Anatolia, en coordinació amb les autoritats, està reunint les persones desplaçades en espais oberts i assegurances i tractant de distribuir alguns menjars calents i roba. Les diòcesis de Izmir i Istanbul estan secundant i recol·lectant materials per a enviar ajuda a la Regió de Anatolia.

En el cas de Síria, la primera resposta està centrada en habilitar centres de refugi per a donar recer a les persones que han perdut les seues cases. “A més, s’està facilitant menjar i sobretot abric, ja que les persones han fugit de les seues llars amb el posat”, subratlla Bàrbara Lorenzo, de l’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.

Les oficines de Càritas Síria a Alep i Latakia van patir greus danys, i gran part del personal, així com 4.500 famílies afectades, dormen dins d’edificis religiosos o en els seus automòbils, a causa del clima particularment sever. Caritas Síria està mobilitzant personal i voluntaris de Damasc i Homs, i està realitzant una avaluació de les necessitats per a implementar una resposta ràpida.

Davant el devastador impacte dels terratrémols, les Càritas nacionals que operen en tots dos països han alertat sobre les dificultats que tenen en el terreny per a rebre i distribuir ajuda en espècie. “L’ajuda en espècie és molt complicada, per la qual cosa es prioritza el lliurament d’efectiu”, precisa Bàrbara Lorenzo.

Per a donar suport al pla de resposta, Càritas recull donacions a través del seu web, i també a través d’aquests comptes bancaris:

 • Banc Sabadell ES66 0081 1490 7900 0101 5905
 • Banc Santander ES58 0049 2318 9419 1006 8400

Cesal

Un grup de cuiners voluntaris de Cesal partiran aquest dijous 9 de febrer cap a les zones afectades pel terratrémol de Síria com a part de l’equip START, un hospital de campanya llançat per l’AECID. Durant quatre setmanes, la missió dels nostres cuiners serà proporcionar menús i donar tot el suport possible als equips sanitaris i d’emergències que atenen els ferits del terratrémol.

Cesal porta treballant a Orient Mitjà des de l’any 2015. A Síria comencem a treballar a Alep i Latakia, de la mà d’Associació Pro Terrea Sancta. A Alep, a l’est de la ciutat la nostra ajuda va beneficiar a 200 persones: treballem per la reconstrucció d’habitatges, millora d’accés a l’aigua potable, atenció mèdica i suport educatiu. A Latakia, donem suport al Centre humanitari de la Parròquia del Sagrat Cor de Jesús, atenent a desplaçats, proporcionant aliments, assistència mèdica i contribució al cost de lloguer de la casa, electricitat i combustible.

Necessitem la teua ajuda! Pots realitzar una transferència bancària al compte ES26 0049 0001 5620 1005 8858 indicant el concepte Turquia – Síria. Recorda, que per a poder desgravar-te aquest donatiu, hauràs d’enviar-nos un email amb el justificant de l’operació, el teu nom complet, DNI i codi postal a colaboradores@cesal.org.

Creu Roja

La Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) ha llançat una crida d’emergència valorat en 200 milions per a respondre al mortal terratrémol. La Mitja Lluna Roja Turca i la Mitja Lluna Roja Àrab Síria s’han mobilitzat immediatament per a fer costat a les comunitats afectades: les necessitats creixen minut a minut. Els equips de rescat treballen en les zones més afectades, on els supervivents romanen atrapats sota els enderrocs.

A Turquia, la Mitja Lluna Roja Turca ha desplegat més de 4.000 membres del personal i voluntariat a les províncies afectades amb reserves d’aliments i articles d’ajuda bàsica per a fer costat als ferits i evacuats. Els seus equips han distribuït 3,5 milions de menjars calents entre persones a l’aire lliure i en refugis d’emergència i van arribar a 284.000 persones amb paquets llestos per a menjar. Per a satisfer la creixent demanda de sang, la Mitja Lluna Roja Turca ha enviat la seua reserva nacional de sang a les regions afectades i està demanant a la gent de Turquia que done sang.

A Síria, els equips de la Mitja Lluna Roja Àrab Síria han estat responent amb 4.000 voluntaris, voluntàries i personal en les àrees més afectades, incloses Hama, Alep, Lattakia i *Tartous, arribant a quasi 60.000 persones amb suport vital. Les unitats mèdiques han estat realitzant primers auxilis, evacuacions d’emergència i transport a hospitals. El voluntariat en el terreny ha distribuït més de 42.000 paquets d’aliments, aigua, articles bàsics i kits d’higiene a les persones, i han estat brindant serveis de restauració de vincles familiars.

Les Societats Nacionals de la Mitja Lluna Roja tant a Turquia com a Síria brinden suport psicosocial i de salut mental als qui ho necessiten per a alleujar l’angoixa i derivar-los a atenció de salut mental a llarg termini si és necessari.

En els campaments de refugiats palestins a Síria, els equips de la Mitja Lluna Roja Palestina estan treballant juntament amb la Mitja Lluna Roja Àrab Síria per a brindar suport vital, inclosos primers auxilis i distribució d’aliments. Els seus equips de resposta se centren principalment en els camps palestins d’Alep i Latakia, proporcionant ambulàncies, clíniques mèdiques, metges i voluntaris.

Donatius a través del seu web.

Entreculturas

Des de Entreculturas i Alboan, al costat del Servei Jesuïta a Refugiats, hem posat en marxa el nostre protocol d’emergència per a atendre les persones més afectades, especialment en la zona d’Alep. En aquesta zona ja comptàvem amb presència des de fa més de 10 anys facilitant serveis de salut i repartiment de medicaments a les persones més necessitades entre les desplaçades internes, els membres de la comunitat local i els retornats, que vivien en condicions precàries. Sempre amb un focus especial en els xiquets i xiquetes, ja que molts es trobaven sense escolaritzar, treballant en condicions d’explotació per a mantindre a les seues famílies i afectats per malnutrició i malalties respiratòries.

La destrucció de milers d’habitatges ha forçat a les famílies a quedar-se al carrer, suportant les conseqüències del dur hivern. Estem responent en tres línies de treball: distribució de béns de primera necessitat, suport sanitari i psicosocial i crear una resposta sostenible a llarg termini perquè aquestes persones puguen recuperar les seues vides.

Per a col·laborar en la resposta, consulta el nostre web.

Farmamundi

Farmamundi, una vegada confirmada la sol·licitud internacional d’ajuda humanitària per part del govern turc, i en plena coordinació amb les autoritats europees i internacionals, ha activat el seu protocol d’actuació en emergències a través de dues vies: el subministrament de medicaments, material sanitari i kits de traumatologia, i l’acció humanitària i d’emergència dins de Turquia i Síria.

A Síria treballarem en la zona nord de la frontera, a la ciutat de Jindris i els camps de refugiats de Atma i Edleb.
A Turquia, assistirem a la població més afectada des de la ciutat de Hatay, Al Rihaneya i Kork khan.

Línies de treball:

 • Adquisició i lliurament de kits nutricionals, articles de recer (mantes i matalassos), llet infantil, medicaments i materials sanitaris
 • Previstes 3 unitats mèdiques mòbils, 1 unitat radiològica, laboratori mòbil i ambulància per a trasllats a hospitals de referència.

Des de Logística Humanitària estem preparant subministraments de medicaments i Kits de traumatologia, que tenen per objecte proporcionar material sanitari per a les necessitats de pacients que requereixen atenció primària en situacions d’emergència.

A més, *

Farmamundi, com a proveïdor especialitzat en el subministrament de medicaments, participa en la posada en marxa de l’hospital de campanya de la Cooperació Espanyola. El Govern espanyol desplega l’Hospital EMT 2, a través de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i la seua Oficina d’Acció Humanitària per al Desenvolupament (AECID-OAH), en resposta a la crida de suport internacional sol·licitada pel govern de Turquia. En total, s’han enviat 17 pallets (aproximadament 3.000 kg) que contenen els medicaments bàsics per a l’atenció sanitària a les persones ferides en el terratrémol en una primera etapa. Al costat de l’equip de sanitaris voluntaris viatja també la farmacèutica Miriam López.

Les persones que vulguen ajudar a la població afectada pel terratrémol a Turquia i Síria poden fer-lo a través de Farmamundi amb les seues donacions a través de tres vies:

 • Per transferència bancària en el número de compte ES17 01287 6327 10100013825
 • En Bizum amb el codi 04941 en l’apartat donacions o aportar a causa solidària
 • Amb targeta de crèdit a través de PayPal.

Donacions adequades de medicaments: des de Farmamundi recomanem a la ciutadania no fer recollides de medicaments. Les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. No podem enviar el que volem, sinó el que es necessita. En situacions d’emergència, crisi o de pandèmia, com l’actual per COVID-19 o aquesta de guerra a Ucraïna, es genera una resposta solidària per part de la ciutadania que cal saber canalitzar de la forma adequada per a una bona i correcta gestió dels recursos. Per a més informació pots descarregar la nostra guia de donacions.

Mans Unides

Centrarem la nostra ajuda a Síria, país en el qual treballem i tenim socis des de fa anys amb projectes finalitzats o en marxa. Ara mateix estem en contacte amb els Maristes Blaus, HOPE i Franciscans, que són els nostres principals socis a Síria, perquè ens envien sol·licituds d’ajudes d’emergència, estant a l’espera de rebre les seues propostes concretes que es materialitzaran en els pròxims dies.

HOPE ha sol·licitat la col·laboració de Mans Unides per a comprar i repartir 800 cistelles de menjar que permetran que famílies afectades pel terratrémol a Alep s’alimenten durant 3 o 4 setmanes. Les cistelles es repartiran, amb l’ajuda dels voluntaris i dels scouts de HOPE, entre les famílies vulnerables més afectades pel terratrémol i amb menys possibilitats. L’import del projecte són 40.500 euros i el nombre de beneficiaris directes, 5.400.

Per a donar les primeres i urgents ajudes d’emergència utilitzarem fons propis. Tota la informació per a realitzar donatius pot trobar-se en la pàgina web de Mans Unides,

Metges del Món

Els equips de Metges del Món es mobilitzen ja per a arribar a les zones més afectades per a una primera resposta d’emergència. Existeix una gran necessitat d’una resposta mèdica d’emergència i una ràpida represa dels serveis de salut per a evitar més interrupcions en els serveis bàsics i evitar conseqüències en espiral, en àrees que ja estan plagades de brots de còlera i problemes de nutrició. Ara mateix, entre el més necessari es troben les farmacioles mèdiques, farmacioles de primers auxilis que inclouen embenatges, consumibles quirúrgics, cobrellits i matalassos.

A més, Metges del Món destaca que les necessitats específiques de les dones i els xiquets han d’abordar-se centrant-se en la salut sexual i reproductiva i les necessitats psicològiques, ja que l’ansietat i els trastorns d’estrés posttraumàtic estan augmentant.

“La desastrosa situació a la frontera turca de Síria està afectant la capacitat de les organitzacions humanitàries per a brindar ajuda en el nord-oest de Síria. La ciutat de Hatay, a Turquia, on Metges del Món comptem amb una oficina regional, era un dels principals punts de lliurament d’ajuda humanitària a Síria. Ara la ciutat està completament devastada, la qual cosa afecta encara més a la capacitat de les organitzacions humanitàries per a brindar ajuda al poble sirià”, afirma José Félix del Clot, vicepresident de Metges del Món. La ONGD està intensificant les operacions d’emergència en totes les àrees afectades, al mateix temps que es prepara per a brindar suport a llarg termini a les persones que més ho necessiten.

Metges del Món treballa a la regió des de 2008. Fa costat a l’autoritat local per a garantir l’accés als serveis d’atenció primària de salut, incloent-hi desnutrició, assistència en epidèmies, salut mental i suport psicològic, així com atenció a la salut sexual i reproductiva. Ho fa en 14 centres de salut i clíniques mòbils que cobreixen una població d’aproximadament 900.000 persones en el nord-est de Síria i prestant directament serveis de salut en el nord-oest del país en 12 centres de salut, on s’arriba a més d’un milió de persones.

Les persones que vulguen col·laborar amb aquesta emergència poden fer-ho a través de:

 • El nostre web
 • Bizum: 33509
 • Compte bancari: ES54 2100 4466 9902 0002 0000
 • Telèfon: 91 567 86 01

Oxfam Intermón

Oxfam Intermón, juntament amb les organitzacions amb les quals col·labora a Turquia i Síria, està treballant per a arribar a quasi 2 milions de persones –10 per cent de la població afectada pel terratrémol– amb ajuda i suport perquè puguen reconstruir les seues vides.

A Turquia, Oxfam Intermón està treballant en estreta col·laboració amb dotzenes d’organitzacions de base dirigides per dones, al costat de les quals espera arribar a 1,5 milions de persones durant els pròxims tres anys.

Els equips d’Oxfam Intermón ja han proporcionat menjar, abric, mantes i suport psicològic en algunes de les àrees més afectades, incloses Gaziantep, Hatay i Mardin.

En Hatay, ciutat afectada pel terratrémol, només queden en peus tres hospitals. La resposta al terratrémol es prolongarà per almenys un any, però les seqüeles se sentiran durant molts més.

A Síria, els seus equips estan treballant amb altres organitzacions humanitàries per a poder brindar aigua potable neta i paquets d’higiene als supervivents. Ja han començat a fer-ho a Alep. També han donat suport a controls de seguretat en 220 edificis i han començat a reparar aixetes d’aigua i vàters per a mil de les persones més impactades. En els pròxims sis mesos, Oxfam Intermón pretén arribar a més de 300.000 supervivents.

La ciutadania pot col·laborar amb Oxfam Intermón des de la seua pàgina web, i també en els següents comptes corrents:

 • Bankinter: IBAN ES42 0128 7680 49 0100121372
 • La Caixa: ES65 2100 0765 8602 0020 1027
 • Banc Sabadell: ES52 0081 7011 1300 0338 1644
 • BBVA: ES91 0182 6035 4302 0163 0646
 • TRIODOS: ES33 1491 0001 2621 6054 6129
 • Banc Santander: ES77 00491806952812112129

Save the children

Save the Children està treballant estretament amb les seues organitzacions sòcies i els governs de tots dos territoris per a avaluar la magnitud dels danys i proporcionar el suport que els xiquets i xiquetes necessiten desesperadament. La nostra intervenció, entre altres coses, inclou:

 • Refugi i distribució d’articles de primera necessitat, incloent-hi botigues, mantes, matalassos, roba d’abric, lones i escalfadors. Repartiment de  de kits d’emergència, incloent-hi extintors.
 • Distribució de cash on els mercats estiguen operatius. També subministrem aliments a les famílies afectades.
 • Suport a les institucions mèdiques incloent el lliurament de medicaments, combustible i dispositius d’assistència.
 • Suport en sanejament, repartiment de kits d’higiene, a més de transport d’aigua i recollida de residus sòlids.
 • Primers auxilis psicològics per a les persones afectades, incloent-hi els equips de resposta.
 • Serveis de protecció de la infància i espais temporals per a xiquets i xiquetes, així com espais per a mares amb bebés.
  Distribució de kits educatius, perquè els xiquets i xiquetes puguen continuar amb el seu aprenentatge.

Donacions a través de la pàgina web.

UNRWA

L’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina (UNRWA) està avaluant els danys i treballant per a ajudar a la població mentre els edificis continuen caient i les persones ferides i mortes augmenten. En les primeres 24 hores s’havia comptabilitzat ja la mort de huit refugiats i refugiades de Palestina en els camps de Síria, tres d’ells eren xiquets. Dos dels xiquets morts eren estudiants de l’escola d’ UNRWA del campament de Neirab, prop d’Alep. Un altre dels xiquets afectats, també estudiant d’ UNRWA en el campament, es troba en l’UCI. Alguns edificis s’han esfondrat en el campament de Lattakia.

Número de compte per a donar suport a la resposta de l’UNRWA a Síria: ES78 2100 2262 1202 0033 6276

Web per a donatius: www.soysiria.com

VIDES

Les germanes salesianes presents a Síria tracten d’estar prop de la població atenent les necessitats bàsiques: acolliment en les seues instal·lacions, repartiment de roba d’abric. Les germanes de Damasc estan portant mantes, jaquetes i roba a la Comunitat d’Alep. Per a poder continuar oferint tota aquesta ajuda, les salesianes de Síria demanen ajuda a tota la família salesiana, perquè elles soles no poden atendre les centenars de persones que han perdut tot i que acudeixen a les salesianes buscant consol i ajuda.

Necessiten comprar roba d’abric, aliments, productes d’higiene. Des de les ONGD de les salesianes a Espanya hem posat en marxa una campanya de recollida de donatius que canalitzarem a les salesianes de Síria.

 • Transferència: ES76 0182 3191 8502 0166 9499
 • Bizum: 01015 (utilitza aquest codi per a donar suport a aquest projecte)

Recorda indicar «Síria», el teu nom i DNI perquè puguem gestionar la desgravació fiscal, que des de 2020 té importants novetats.

Desplaça cap amunt