ACPP organitza un cicle sobre el rol de les defensores de Drets Humans en els processos de pau

Assemblea de Cooperació per la Pau considera fonamental servir d’altaveu a les persones que denuncien les injustícies socials de processos de pau lents i amenaçats a tot el món.

Els processos democràtics, tant a Colòmbia com a Espanya, requereixen veritat, justícia i reparació.

Cartel Encuentro ACPP Defensores Colombia

Activistes pro Drets Humans de Colòmbia, El Salvador, Guatemala i el País Valencià protagonitzen un cicle de tres trobades virtuals organitzat per Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) durant el mes de gener de 2021. Serà en el marc del programa “La defensa dels Drets Humans en el marc de pau de Colòmbia (fase II)”, que té com a objectiu sensibilitzar a la societat valenciana sobre el paper que tenen les persones defensores de Drets Humans i les seues organitzacions en els processos de construcció de pau. El seu rol incomoda als qui abusen d’una posició de poder i autoritat, per això pateixen persecució, amenaces greus a la seua integritat i campanyes de desprestigi.

En el cas de Colòmbia, ACPP treballa al costat de la Fundación Forjando Futuros (FFF) en el seguiment del procés de pau iniciat després de la signatura dels acords en 2016. Aquesta labor passa per la defensa dels drets de les víctimes del conflicte i la protecció a les persones que defensen amb la seua vida l’exercici dels Drets Humans, perquè són garants del procés democràtic.

En aquest marc, ACPP presenta un cicle de trobades virtuals amb persones defensores de Drets Humans en diferents parts del món. Comptarà amb la participació d’activistes com Nora Saldarriaga, subdirectora de la Fundació Forjant Futurs de Colòmbia, amenaçada per la seua implicació contínua en la denúncia de la vulneració de drets a la qual són sotmeses les persones reclamants de terres a Colòmbia, i Alfranio Solano, membre de l’organització Tierra y Paz, un exemple de la lluita de la pagesia per la restitució de les terres arrabassades durant el conflicte armat.

També coneixerem la veu experta de Sandra Milena Alvarán López, de l’Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre de la Universitat de Antioquia, Colòmbia, que parlarà sobre la construcció de pau mitjançant l’exercici de ciutadanies per a la pau.

Dones i memòria històrica

També tindran veu activistes d’altres conflictes destacats a Amèrica Llatina, com Adilia de les Mercès, de l’Asociación de Mujeres de Guatemala, que denuncia a nivell internacional les greus violacions dels Drets Humans que pateixen de manera particular les dones, i Bruna Herrera, de La Colectiva, El Salvador, una dona que va participar de manera activa durant una dècada com a guerrillera en el conflicte armat salvadorenc i que actualment continua activa en les lluites que impliquen la defensa dels Drets Humans, com la despenalització de l’avortament al seu país.

Finalment, observarem com aquestes lluites estan connectades amb el procés de reparació a les víctimes del franquisme a Espanya, que s’han acollit a la justícia internacional amb l’esperança de poder concloure un procés de pau que porta obert més de 80 anys i en el qual s’ha imposat la desmemòria. Per això, el cicle de trobades virtuals comptarà amb la presència d’Ángel González, president de la Coordinadora d’Associacions de la Memòria Històrica del País Valencià.

Totes aquestes experiències posen de manifest que qualsevol procés democràtic, en qualsevol part del món, requereix veritat, justícia i reparació, i que les persones defensores dels Drets Humans requereixen protecció. La pressió de la comunitat internacional en defensa de les activistes és importantíssima i va d’acord amb el compliment de l’article 10 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per Nacions Unides. En ell es recull la cerca de noves maneres de fer valdre l’exercici efectiu dels drets socials, econòmics i culturals per a reduir les desigualtats, en qualsevol part del món.

Des de Assemblea de Cooperació per la Pau s’apel·la al compromís de la comunitat internacional i la sensibilització de la ciutadania valenciana davant aquesta realitat. Aquestes activitats són finançades a través de la convocatòria de 2019 de subvencions de la Generalitat Valenciana a ONGD per a projectes d’Educació per a la Ciutadania Global dirigits a la sensibilització sobre activistes de Drets Humans en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Cicle de trobades virtuals

“Processos de pau viscuts a Colòmbia, Guatemala i El Salvador: el paper de les dones en la construcció de la pau”, 14 de gener de 2021, a les 16h.
Xarrada coorganitzada amb la Universitat de València. Amb la participació de:

  • Nora Saldarriaga (Fundación Forjando Futuros- Colòmbia)
  • Adilia de les Mercès (Asociación de Mujeres de Guatemala-Madrid)
  • Bruna Herrera (La Colectiva- El Salvador)

Accés limitat a alumnat de la UV

“Reptes del procés de pau colombià”, 19 de gener de 2021, a les 16h.
Xarrada coorganitzada amb la Universitat Jaume I de Castelló. Amb la participació de:

  • Nora Saldarriaga (Fundación Forjando Futuros- Colòmbia)
  • Alfranio Solano (Tierra y Paz, Colòmbia)
  • Sandra Milena Alvarán López (Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre de la Universidad de Antioquia, Colòmbia)

Accés obert: meet.google.com/erg-jezc-uty

“Diàlegs entre Espanya i Colòmbia: construint processos de pau”, 20 de gener de 2021, a les 17h.
Xarrada oberta al públic, la participació de:

  • Nora Saldarriaga (Fundación Forjando Futuros- Colòmbia)
  • Ángel González (President de la Coordinadora d’Associacions de la Memòria Històrica del País Valencià)

Requereix inscripció prèvia a través d’aquest formulari.

,

Desplaça cap amunt