Els legisladors de la Unió Europea han arribat a un acord polític sobre les qüestions més polèmiques per a les normes de conducta empresarial, que establirà la futura Directiva. “Acollim favorablement que la Unió Europea haja aconseguit un acord durant la Presidència Espanyola del Consell de la UE. És un punt d’inflexió en la rendició de comptes de les empreses sobre els seus impactes en els drets humans i el medi ambient” ressaltava Amaya Acero, coordinadora de la Plataforma per Empreses Responsables.
Segons la normativa, les grans empreses multinacionals hauran de respondre pels riscos per a les persones, les comunitats i el medi ambient, vinculats a les seues operacions i a les seues relacions comercials. A més, les víctimes podran exigir responsabilitats a les empreses davant els tribunals de la UE si es veuen perjudicades per les seues activitats.
Des de La Plataforma per Empreses Responsables, de la qual forma part La Coordinadora, hem exigit normes vinculants perquè totes les empreses respecten els drets humans i el medi ambient en la cadena global de valor íntegrament. Per això, acollim amb satisfacció l’acord aconseguit sobre la inclusió de mesures molt necessàries per a les víctimes d’abusos corporatius, i en particular, permetre un major accés a les proves i terminis raonables per a presentar reclamacions.
No obstant això, la pressió d’Estats Membre de la UE, d’actors econòmics i dels lobbies de la indústria per a diluir esta regulació han aconseguit que es perda l’oportunitat d’introduir un canvi transformador en la manera d’operar de les empreses transnacionals. Els servicis financers han quedat inexplicablement exempts de realitzar processos de deguda diligència. Tal com destacava Amaya Acero, “l’acord és decebedor en aspectes clau com que s’haja exclòs als servicis financers, malgrat el paper crucial que juguen en les activitats econòmiques i com a facilitadors essencials per a la transició climàtica, afeblint el potencial transformador d’esta llei”. Les obligacions climàtiques continuen sent insuficients i, de manera preocupant, han sigut excloses de l’abast de la responsabilitat civil, encara que les empreses, inclosos alguns actors financers, hauran d’adoptar i posar en marxa plans de transició climàtica.
Què passarà després d’este acord polític?
El Parlament Europeu, el Consell de la UE, presidit per Espanya i la Comissió Europea han aconseguit un acord polític, no obstant això, el text final de la Directiva seguix pendent. Seran necessàries reunions tècniques per a perfeccionar l’acord polític després del diàleg a tres bandes i garantir que no hi haja llacunes. A continuació, el Consell, sota la pròxima presidència belga i, posteriorment, el Parlament Europeu votaran per a aprovar el text final previsiblement al març de 2024.