ACNUR: Ucraïna i altres conflictes impulsen el desplaçament forçat, que supera els 100 milions per primera vegada

Filippo Grandi, Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats, afirma que aquesta xifra ha de “despertar consciències” per a emprendre més accions que promoguen la pau i aborden les causes del desplaçament forçat.

Per primera vegada en la història, el nombre de persones forçades a fugir de conflictes, violència, violacions a drets humans i persecució ha superat la impactant xifra de 100 milions, impulsat per la guerra a Ucraïna i a altres mortífers conflictes.

“Cent milions és *unacifra brutal, tan transcendent com alarmant. És un rècord al qual mai s’hauria d’haver arribat”, va assenyalar Filippo Grandi, Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats. “Això ha de despertar consciències per a resoldre i previndre conflictes destructius, posar fi a la persecució i abordar els factors que fan que persones innocents hagen d’abandonar les seues llars”.

Nova violència i conflictes prolongats

Segons les noves dades d’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, el nombre de persones desplaçades en el món va aconseguir els 90 milions a la fi de 2021, a causa de noves ones de violència i conflictes prolongats en països com Etiòpia, Burkina Faso, Myanmar, Nigèria, l’Afganistan i la República Democràtica del Congo. A més, enguany, la guerra a Ucraïna ha desplaçat a huit milions de persones dins del país, i s’han registrat més de sis milions de moviments de refugiats d’Ucraïna.

Aquesta nova xifra de desplaçament forçat equival a més de l’1% de la població mundial i es podria equiparar al catorzé país més poblat del món. Aquesta dada inclou tant a persones refugiades i sol·licitants d’asil, com a 53,2 milions de persones desplaçades per conflictes dins dels seus propis països, segons un informe recent de l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC, per les seues sigles en anglés).

Ucraïna

“La resposta internacional a les persones que fugen de la guerra a Ucraïna ha sigut increïblement positiva”, va afegir Filippo Grandi. “Encara es manté la solidaritat, i necessitem una mobilització similar en favor de totes les crisis en el món. No obstant això, en última instància, l’assistència humanitària no és la cura, sinó un pal·liatiu a aquestes situacions. Revertir la tendència actual depén únicament de la pau i l’estabilitat perquè cap persona innocent haja de triar entre viure enmig del perill o emprendre una perillosa fugida cap a l’exili”.

ACNUR publicarà l’Informe de Tendències Globals el dijous 16 de juny. Aquest document inclourà dades desglossades a nivell nacional, regional i global sobre el desplaçament forçat en 2021. Així mateix, presentarà actualitzacions a data d’abril de 2022 i oferirà detalls sobre retorns i solucions.

Desplaça cap amunt