ACNUR publica les seues recomanacions a les Presidències francesa i txeca de 2022 del Consell de la UE

L’Agència de l’ONU per als Refugiats demana a la Presidència francesa del Consell de la Unió Europea (UE), i a la República Txeca, que assumirà la Presidència al juliol, que donen prioritat a una millor protecció dels refugiats a Europa i en el món.

Encara que molts països de la UE segueixen compromesos amb la legislació i els principis europeus i internacionals en matèria de drets humans i de refugiats, en 2021 van continuar produint-se violents rebutjos a les fronteres de la UE. Aquestes pràctiques posen en perill vides i soscaven els drets humans fonamentals, inclòs el dret a sol·licitar asil.

L’ús creixent de narratives polítiques xenòfobes i la multiplicació de les barreres físiques i legislatives per a accedir al territori amb la finalitat de sol·licitar asil a la UE han continuat erosionant els drets de les persones que fugen de la guerra, els conflictes i la persecució.

“El dret a sol·licitar asil és un dret humà fonamental. Ha de ser preservat, especialment en situacions extraordinàries o períodes d’emergència”, va declarar Gonzalo Vargas Llosa, Representant d’ACNUR per a Assumptes de la UE.

Postures polititzades

“La UE és una Unió basada en l’Estat de Dret, però hem vist amb massa freqüència postures i pràctiques dividides i polititzades que busquen eludir les obligacions d’asil. Els moviments mixtos i la instrumentalització dels refugiats i els migrants plantegen desafiaments als sistemes d’asil. No obstant això, aquests reptes mai justifiquen respostes que vagen en contra del dret internacional i ignoren les obligacions en matèria d’asil”.

Pacte sobre Migració i Asil

La proposta de Pacte sobre Migració i Asil de la Comissió Europea, presentada al setembre de 2020, continua oferint l’oportunitat de passar d’un enfocament ad hoc en matèria d’asil i migració a la UE, impulsat per situacions de crisis, a un enfocament comú més ampli, ben gestionat i predictible, tant dins com fora de la Unió. És urgent avançar cap a la fi de les devolucions o pushbacks, l’establiment de Mecanismes Nacionals Independents de Seguiment per a investigar aquestes devolucions i les mesures per a millorar la cerca i el rescat i garantir un desembarcament previsible de les persones rescatades en la mar.

Procediments justos

ACNUR insta les Presidències que promoguen una reforma sostenible del sistema d’asil i aconseguisquen avanços en qüestions clau com la solidaritat intracomunitària, unes condicions d’acolliment adequades i uns procediments d’asil justos i ràpids per a determinar ràpidament qui necessita protecció internacional i qui no, de conformitat amb les garanties legals. El retorn digne als seus països d’origen de les persones que no necessiten protecció internacional és igualment crucial per a un sistema creïble i ben gestionat.

Mancant un consens sobre un marc comú d’asil de la UE, a l’ACNUR el preocupa que es produïsquen noves pràctiques perjudicials, com a propostes d’externalització o subcontractació de les obligacions de l’asil a altres països. Tals esforços anirien en contra de l’esperit de la Convenció de 1951 sobre l’Estatut dels Refugiats i del Pacte Mundial sobre els Refugiats, soscavant així la protecció dels refugiats.

“En un moment en el qual el nombre de persones desplaçades per la força en el món ha aconseguit el seu màxim històric, en el qual les necessitats humanitàries augmenten i, sobretot, en el qual el nombre d’arribades a la UE continua sent manejable, és essencial que la UE i els seus Estats membres tornen a comprometre’s amb la solidaritat, cap a les persones, dins de la UE i entre els Estats i amb els països que acullen a la majoria dels refugiats”, va dir Vargas Llosa.

“Per molt altes que siguen les barreres, les persones desesperades buscaran la manera d’arribar a un lloc segur. Gestionar les fronteres, compartir la responsabilitat i respectar els drets humans són compatibles”.

Reforçar la solidaritat

Atés que quasi el 90% dels refugiats viuen en països d’ingressos baixos i mitjans, ACNUR anima a les Presidències a reforçar la solidaritat mundial prestant més suport als països i regions on es troben la majoria dels desplaçats forçosos.

ACNUR manifesta la seua disposició a fer costat a les Presidències de la UE, a les institucions de la UE i als Estats membres per a protegir millor les persones refugiades a la UE i en el món.

Pots accedir a les recomanacions en aquest enllaç.

, ,

Desplaça cap amunt