En un document publicat hui, ACNUR esbossa una sèrie de mesures senzilles però eficaces que els països de la UE poden adoptar i que beneficien tant als Estats com a les persones que fugen de la guerra i de la persecució. Les Recomanacions d’ACNUR per a les Presidències sueca i espanyola del Consell de la UE ofereixen un full de ruta pràctic, sobre la base de les millors pràctiques de 2022 (de moment disponibles només en anglés).
“L’esperit humanitari i la solidaritat mostrats pels països de la UE l’any passat cap als refugiats procedents d’Ucraïna demostren clarament la capacitat d’Europa per a acollir i protegir les persones desplaçades forçoses de manera organitzada i eficaç”, va declarar Gonzalo Vargas Llosa, Representant d’ACNUR davant la UE. “ACNUR insta les Presidències de la UE d’enguany al fet que construïsca sobre aquestes bones pràctiques, i se solidaritzen amb tots els refugiats i sol·licitants d’asil, vengen d’on vinguen”.
El camí cap a una unió que protegisca millor els refugiats es basa en l’acord i l’aplicació del projecte de Pacte de la UE sobre Migració i Asil, i depén del fet que tots els Estats de la UE respecten plenament el dret a sol·licitar asil. El Pacte en el seu conjunt representa una oportunitat per a garantir un enfocament global, ben gestionat i previsible de l’asil i la migració a la UE.
ACNUR recomana encaridament que no se soscave aquesta possible reforma a través de noves propostes de la UE que podrien rebaixar les obligacions, normes i pràctiques en matèria d’asil i reduir l’espai de protecció a Europa. ACNUR recomana que les pròximes Presidències se centren en garantir l’accés a procediments d’asil justos i eficaços, així com a crear mecanismes de solidaritat i repartiment de responsabilitats que funcionen sense recórrer a derogacions.
Mentre molts països de la UE continuen fent costat a les persones refugiades i respectant els compromisos europeus i internacionals en matèria de drets humans, a les fronteres de la UE continuen les expulsions violentes i les greus violacions de drets humans. Aquestes violacions posen en perill vides i soscaven els drets humans, inclòs l’accés a l’asil, així com el dret a la vida. Garantir l’accés al territori i a l’asil, i fer front a les violacions dels drets humans a les fronteres són components clau d’un sistema d’asil de la UE just i sostenible.
Les mesures proposades per ACNUR garantirien uns procediments d’asil eficaços i justos per a determinar qui necessiten protecció internacional, fins i tot en temps de crisi i tenint en compte els riscos addicionals de protecció per a les persones amb necessitats específiques. Aquestes mesures haurien de complementar-se amb mesures de solidaritat que funcionen per a garantir la sostenibilitat.
La Declaració de Solidaritat de 2022 constitueix una bona base per a un mecanisme previsible de cerca, rescat i desembarcament que salve vides i per a compartir responsabilitats entre els Estats de la UE. Els retorns en condicions de dignitat de persones que desitgen tornar als seus països d’origen o que no necessiten protecció internacional són igualment crucials per a un sistema de protecció creïble i operatiu.
Quasi tres quartes parts dels refugiats del món i altres persones necessitades de protecció internacional viuen en països de renda baixa i mitjana. ACNUR anima a les Presidències al fet que reforcen la solidaritat global i el repartiment de responsabilitats d’acord amb el Pacte Mundial sobre els Refugiats, col·laborant amb els països i regions que acullen a la majoria de les persones desplaçades forçoses i brindant-los més suport, entre altres coses incrementant el reassentament. No obstant això, aquest suport no pot substituir, sinó que ha de ser complementari amb l’accés a l’asil a Europa.
“Ha arribat el moment d’una nova visió del compromís d’Europa amb les persones refugiades”, va assenyalar Vargas Llosa. “Europa és més fort quan treballa unida, com vam veure l’any passat. Que 2023 siga l’any en què l’experiència i el compromís polític es traduïsquen en accions àgils i pràctiques i, en última instància, en una millor protecció a Europa per a totes les persones que fugen de la guerra, la violència i la persecució”.
ACNUR segueix disposat a fer costat a les Presidències de la UE, a les institucions i als Estats membres per a protegir millor les persones refugiades, sol·licitants d’asil i apàtrides a la UE i en el món.