ACNUR alarmat per les atrocitats de grups armats a l’est de la RD del Congo

L’Agència de l’ONU per als Refugiats, està alarmada per les atrocitats que estan cometent els grups armats en l’est de la República Democràtica del Congo, que s’han convertit en un patró sistemàtic per a pertorbar la vida dels civils, infondre por i crear caos.

2020 rècord en morts

En 2020, els socis de l’ACNUR van registrar una xifra rècord de més de 2.000 civils morts en les tres províncies orientals (1.240 en Ituri, 590 en Kivu Nord i 261 en Kivu Sud). La majoria d’aquests atacs es van atribuir a grups armats.

Els assassinats i segrestos han continuat en Kivu Nord en 2021, on els atacs també s’han dirigit contra civils desplaçats. El 24 de gener, un grup armat va matar a dos homes i va ferir greument a altres sis en una incursió en un campament per a desplaçats forçosos en el territori de Masisi, en Kivu Nord.

Una setmana abans del recent atac, tres persones que vivien en l’assentament de desplaçats de Kivuye, en el territori de Masisi, que compta amb el suport d’ACNUR, van ser segrestades durant les incursions d’un grup armat. Aquest grup també ha imposat el toc de queda de les 19.00 hores en la zona, després de la qual cosa visiten les cases dels residents per a obligar-los a pagar per la seua «seguretat».

Una violència selectiva

ACNUR i els seus socis han escoltat nombrosos testimoniatges de persones que han sobreviscut a aquesta violència selectiva. Entre desembre de 2020 i gener de 2021, s’ha informat d’almenys set incursions de grups armats en cinc assentaments diferents de persones desplaçades en el territori de Masisi.

Més de 88.000 persones desplaçades resideixen en 22 emplaçaments secundats per l’ACNUR i l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Molts altres viuen en assentaments espontanis, mentre que al voltant del 90% s’allotja en comunitats d’acolliment.

Els atacs dels grups armats es duen a terme sota la sospita que la població col·labora amb altres grups o amb les forces de seguretat congoleses. Alguns d’aquests assentaments de desplaçats estan amenaçats per múltiples grups armats. Els civils es troben atrapats enmig dels enfrontaments entre els diferents grups.

Impostos i greuges
ACNUR ha rebut informes sobre grups armats que ocupen per la força escoles i llars, prohibeixen les activitats escolars i ataquen els centres de salut, en Mweso, el territori de Masisi i el territori de Lubero.

Al novembre de 2020, alguns grups armats van introduir impostos il·legals a les persones que volien accedir a les seues granges en els seus propis pobles d’origen en el territori de Rutshuru. Aquesta circumstància ha deixat aïllats a molts de la seua única font d’aliments i ingressos. Les persones desplaçades no poden permetre’s pagar aquests impostos ja que no tenen ingressos, la qual cosa agreuja la situació.

Encara que les operacions militars de l’exèrcit congolés contra els grups de milicians tenen més èxit que en el passat, les forces armades no tenen capacitat per a mantindre el control de les zones que asseguren, la qual cosa deixa espai perquè els grups armats recuperen aqueixes zones i s’imposen sobre la població local.

Investigació i justícia

ACNUR fa una crida a tots els actors perquè respecten el caràcter civil i humanitari dels campaments de desplaçats i advoca per una investigació ràpida i independent dels crims comesos perquè els autors puguen ser portats davant la justícia.

ACNUR està col·laborant amb les autoritats locals i les comunitats per a protegir els civils en les zones afectades, reforçant la capacitat local i creant sinergies entre les diferents autoritats locals i les iniciatives de base. També estem seguint de prop la situació en la majoria de les zones a través de socis locals i internacionals.

Més de cinc milions de persones han sigut desarrelades per la inseguretat i la violència a la República Democràtica del Congo en els últims dos anys, amb quasi dos milions de desplaçats només a la província de Kivu Nord, segons estimacions de l’ONU. Els esforços d’ACNUR per a ajudar als desplaçats interns s’enfronten a un greu dèficit de finançament. Fins ara només s’ha rebut el 6% dels 195 milions de dòlars que ACNUR necessita per a les seues operacions vitals en l’RDC.

Desplaça cap amunt