Davant l’alarmant increment de la freqüència de les expulsions i devolucions de persones refugiades i sol·licitants d’asil a les fronteres marítimes i terrestres d’Europa, ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, fa una crida als Estats perquè detinguen i investiguen aquestes pràctiques.
“ACNUR ha rebut un flux continu d’informes segons els quals alguns Estats europeus estan restringint l’accés a l’asil, retornant a persones després d’haver aconseguit el seu territori o les seues aigües territorials i emprant violència contra elles a les fronteres”, va afirmar Gillian Triggs, Alta Comissionada Auxiliar per a la Protecció d’ACNUR.
“Les devolucions es duen a terme de manera violenta i aparentment sistemàtica. Les embarcacions que transporten a persones refugiades són remolcades cap als punts d’origen. Una vegada que aconsegueixen terra ferma, les persones són reunides i novament espentades a fer la travessia per mar. Moltes persones han denunciat casos de violència i abusos per part de les autoritats”.
Les persones que arriben per terra són també objecte de detencions informals i són retornades per força a països limítrofs sense la menor consideració de les seues necessitats de protecció internacional.
Obligacions dels Estats
La Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951, la Convenció Europea de Drets Humans i el dret de la Unió Europea exigeixen que els Estats protegisquen el dret de les persones a sol·licitar asil i a la protecció contra la devolució o refoulement, fins i tot si ingressen de manera irregular al país. Les autoritats no poden denegar l’accés de manera automàtica, ni retornar a persones sense dur a terme una avaluació individual de les necessitats en matèria de protecció.
“El respecte de la vida humana i dels drets dels refugiats no és una elecció, sinó que és una obligació legal i moral. Si bé els països tenen el dret legítim a gestionar les seues fronteres conforme al dret internacional, també han de respectar els drets humans. Les devolucions immediates o pushbacks són senzillament il·legals”, va explicar *riggs.
“El dret a sol·licitar asil és un dret humà fonamental. La pandèmia de COVID-19 no és excusa per a excepcions: és possible protegir-se contra la pandèmia al mateix temps que es garanteix l’accés a procediments d’asil justos i expedits”.
Investigació de denúncies
ACNUR ha deixat clares aquestes preocupacions als Estats europeus. L’Agència de l’ONU per als Refugiats fa una crida perquè s’investiguen de manera urgent les denúncies de violacions i maltractaments basades en testimoniatges creïbles, corroborats per organitzacions no governamentals, mitjans de comunicació i altres fonts d’informació de lliure accés.
“Defensem la creació de mecanismes nacionals independents de seguiment per a garantir el dret a l’asil, previndre violacions de drets a les fronteres i garantir la rendició de comptes. El Pacte Europeu també proposa el seguiment independent i nosaltres instem als Estats membres de la Unió Europea a donar suport a aquesta mesura”, va comentar Gillian Triggs.
Xifres d’arribades, a la baixa
Les xifres d’arribades a la Unió Europea continuen descendint any rere any. El nombre de persones que va arribar per terra i mar en 2020 (95.000) va suposar un descens del 23% en comparació amb 2019 (123.700 persones) i un 33% en comparació amb 2018 (141.500 persones).
“Amb tan poques arribades a Europa, la situació hauria de ser manejable. És lamentable que la qüestió de l’asil es continue polititzant i usant com a element de divisió malgrat aquestes xifres cada vegada menors”.
ACNUR reconeix que alguns Estats suporten una responsabilitat desproporcionada en la recepció de les noves arribades. ACNUR fa una crida als altres Estats europeus i a la Unió Europea perquè mostren la seua solidaritat i els brinden el seu suport.
ACNUR insta a més als països europeus que respecten els seus compromisos actuals en matèria de protecció de persones refugiades i admeten a sol·licitants d’asil a les seues fronteres, els rescaten en la mar i permeten el seu desembarcament i registre, i donen el seu suport a nous sol·licitants d’asil.
ACNUR està disposat per a prestar el seu suport als Estats perquè respecten les seues obligacions internacionals en matèria d’asil.