Amb més de 3,1 milions de persones refugiades que s’han vist obligades a fugir d’Ucraïna en les últimes tres setmanes, i milions de desplaçats interns dins del país, ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, adverteix que les necessitats humanitàries estan augmentant exponencialment.
A més dels qui han hagut de fugir, uns 13 milions de persones s’han vist afectades en les zones més colpejades per la guerra dins d’Ucraïna i necessiten ajuda humanitària i protecció.
Moltes persones romanen atrapades en zones on conflicte continua escalant, on els serveis essencials s’han vist interromputs i no poden satisfer les seues necessitats bàsiques, com a aliments, aigua i medicaments.
Protegir la població
Els informes humanitaris rebuts des d’aqueixes zones són esborronadores i des d’ACNUR continuem fent una ferma anomenada a la protecció de la població civil i de les infraestructures civils, al respecte del dret internacional humanitari. També demanem als països veïns que continuen mantenint les seues fronteres obertes als qui fugen a la recerca de seguretat.
Tal com ACNUR ha vingut advertint des del principi, el ritme i la magnitud del desplaçament intern i de l’èxode de refugiats d’Ucraïna, així com de les necessitats humanitàries resultants, no faran més que augmentar si la situació continua deteriorant-se.
A Ucraïna
La situació humanitària en ciutats com *Mariupol i *Sumy és extremadament greu, i els residents s’enfronten a una escassetat crítica i potencialment mortal d’aliments, aigua i medicaments. ACNUR està seguint de prop les negociacions per a l’establiment d’un pas segur i ja té preposicionats materials humanitaris. ACNUR està preparat per a enviar subministraments d’emergència a *Sumy tan prompte com les condicions ho permeten.
A Odessa, les autoritats han sol·licitat suport per a l’assistència alimentària general per a cobrir les necessitats d’unes 450.000 persones a la ciutat, així com medicaments. Des del 17 de març, en l’estació de ferrocarril d’Odessa funciona un punt de consulta permanent per a assumptes de protecció, jurídics i socials, pel qual transiten diàriament entre 600 i 800 persones en el seu camí des de *Mykolaiv a les províncies occidentals d’Ucraïna.
Les necessitats humanitàries en l’est d’Ucraïna són cada vegada més urgents. Més de 200.000 persones no tenen accés a l’aigua en diverses localitats de la província de Donetsk, mentre que els constants bombardejos a la regió de Lugansk han destruït el 80% d’algunes localitats, deixant a 97.800 famílies sense electricitat.
Atacs contra la població civil
Els atacs selectius contra la població civil i les infraestructures civils, així com la falta d’un pas segur, estan augmentant els riscos de protecció i suposen una greu amenaça per a la vida de milers de civils. Els grups de població més vulnerables -com les dones i els xiquets, les persones amb discapacitat o amb malalties greus, així com les persones majors i els grups minoritaris- s’enfronten cada vegada més a obstacles per a accedir a serveis crítics com a transport, aliments, aigua, medicaments i atenció sanitària d’urgència en les zones afectades.
Com a part de la resposta humanitària a Ucraïna, i en estreta coordinació amb les autoritats locals i altres organismes humanitaris, ACNUR continua donant suport a l’establiment de centres d’acolliment, entregant materials de primera necessitat i refugis d’emergència i reforçant el nostre suport en els llocs fronterers dins d’Ucraïna. Els serveis de protecció també continuen sent de vital importància, i ACNUR continua facilitant l’accés a l’assistència jurídica, el suport psicosocial i altres tipus d’assistència a les persones més vulnerables.
Així mateix, ACNUR està posant en marxa un programa a gran escala d’assistència econòmica en efectiu per a ajudar als desplaçats interns, persones que han fugit de les seues llars deixant arrere les seues pertinences. Aquest programa ajudarà a cobrir les seues necessitats bàsiques, com el lloguer, aliments i articles d’higiene. L’ajuda en efectiu permet a les persones beneficiàries prendre les seues pròpies decisions i prioritzar les seues necessitats, al mateix temps que ajuda a impulsar els negocis locals. ACNUR va començar a inscriure als desplaçats interns en el seu programa en *Leópolis el 17 de març i anirà ampliant-ho progressivament a altres ciutats i regions.
Fora d’Ucraïna
Amb l’objectiu d’avaluar els riscos de protecció i ajudar les autoritats a abordar-los, el personal d’ACNUR sobre el terreny duu a terme una supervisió periòdica de la situació de protecció tant en els principals passos fronterers i centres de trànsit, com en centres d’acolliment i altres llocs per on transiten o es congreguen les persones refugiades.
Atés que les dones i els xiquets constitueixen al voltant del 90% de les persones que han fugit d’Ucraïna cap als països veïns, ACNUR i altres organismes han advertit de l’augment dels riscos de trànsit i explotació. Donats els elevats riscos de protecció, ACNUR i els seus socis estan difonent informació clau i missatges de sensibilització per a alertar a les persones refugiades sobre els riscos de trànsit, explotació i abusos.
ACNUR ha desplegat coordinadors de Protecció contra l’Explotació i l’Abús Sexual (*PSEA) i experts en gènere i protecció infantil a Polònia, Moldàvia, Hongria i Romania, i hem creat estructures de coordinació de la protecció amb altres socis i autoritats nacionals a fi de garantir un enfocament eficient i coherent.
En resposta a l’emergència d’Ucraïna, ACNUR i UNICEF han acordat desplegar conjuntament “Punts Blaus” en 6 països (República Txeca, Hongria, República de Moldàvia, Polònia, Romania i Eslovàquia). No obstant això, a mesura que evolucione la situació, i en funció de les necessitats sobre el terreny, es podrien sumar altres països.
Els ‘Punts Blaus’ són finestretes úniques i espais segurs que ofereixen un conjunt mínim de serveis de protecció per als xiquets i xiquetes, les famílies i altres persones amb necessitats específiques, com a suport als serveis existents i els esforços governamentals.
El seu objectiu és millorar l’accessibilitat i l’estandardització dels serveis prestats per diferents socis, així com la previsibilitat d’aquests serveis a través d’una etiqueta recognoscible: el “Punt Blau”. S’han convertit en un component recognoscible de l’assistència d’emergència i en un bon exemple d’inclusió en la col·laboració, on tots els proveïdors de serveis són benvinguts a operar, sempre que els serveis siguen prestats seguint les normes de protecció pertinents.