A València, l’art urbà es converteix en altaveu perquè la joventut defense el dret a la salut

45 joves en situació de privació de llibertat del centre de reeducació de menors Jaume I han participat en aquest projecte educatiu centrat en la salut sexual i reproductiva, l’equitat de gènere i l’art com a eina de transformació social. La iniciativa ha sigut duta a terme per les organitzacions ACOEC i Farmamundi.

A través de tallers participatius i processos de creació artística amb grafit i art urbà, els i les joves han reflexionat sobre temàtiques fonamentals com els drets humans, els estereotips de gènere, les noves masculinitats, la prevenció de violències sexuals i la construcció de relacions sanes i equitatives.

“Aquesta experiència no sols ha fomentat l’aprenentatge col·lectiu amb una mirada que promou la igualtat de gènere, sinó que també ha permés que els i les joves s’identifiquen amb el seu entorn i s’apropien simbòlicament de l’espai a través de l’art
urbà”, comenta Henry Rebolledo, tècnic d’Educació per a la Transformació Social de Farmamundi. Els murals i peces visuals creades reflecteixen les inquietuds, idees i propostes del grup, que ha valorat el procés com una oportunitat única per expressar- se i sentir-se escoltat: “L’art es pot utilitzar per expressar-se i desestressar-se. Jo, per exemple, faig grafit per estar content” o “Gràcies a aquest taller m’he adonat que alguna cosa en la meua vida no anava bé. Abans ho veia molt normal i ara m’ha fet pensar molt i no sé si seré la mateixa persona amb la relació que tenía”, compartiren alguns participants.

Aquest projecte ha permés visibilitzar les veus de joves que, tot i viure una situació de vulnerabilitat extrema, han demostrat ser protagonistes actius del canvi social. Gràcies a l’enfocament educatiu, artístic i comunitari de la iniciativa, s’ha afavorit el
desenvolupament d’habilitats socials, emocionals i creatives, així com el reforçament del sentit de pertinença i de l’autoestima.

La gira municipal, en col·laboració amb centres de joventut de València, continua socialitzant les creacions i missatges sorgits del procés, acostant a la ciutadania una mirada crítica i esperançadora sobre la salut, la igualtat i la participació juvenil.

El projecte, amb el suport de la Generalitat Valenciana, es tancarà amb una jornada pública de reconeixement i reflexió conjunta amb institucions, entitats socials i la comunitat, consolidant un camí que aposta per la inclusió, la justícia social i el dret a una vida digna per a totes les persones joves, sense excepció.

,

Desplaça cap amunt