A Amèrica Llatina i Carib la bretxa entre dones i homes que pateixen fam és la més desigual del món

Amèrica Llatina i el Carib són la regió amb la major diferència entre homes i dones que pateixen inseguretat alimentària, amb una bretxa de 11,3 punts percentuals enfront dels més de 4 punts a nivell global

En el marc de la celebració de la CELAC, Acció contra la Fam llança una publicació que repassa els reptes als quals s’enfronten les dones d’Amèrica Llatina en seguretat alimentària, mitjans de vida, migració, salut sexual i reproductiva i violència de gènere

Acció contra la Fam ha llançat ‘Dones en la Lluita contra la Fam’, una publicació que alerta i visibilitza les necessitats urgents de les dones en els territoris llatinoamericans en els quals treballa, on la fam -conseqüència de la desigualtat, l’exclusió i la violència-, posa a les dones en una situació d’especial vulnerabilitat.

“La pobresa sembla haver-se estancat en nivells de la dècada passada i la pobresa extrema supera els nivells registrats fa 20 anys. És fonamental abordar aquestes problemàtiques des d’una perspectiva de gènere i prendre mesures concretes per a reduir les desigualtats i la violència que afecten les dones a la regió”, explica Lettera després de la fi de el Cim entre la Unió Europea (UE) i la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Del Carib (CELAC), la primera en huit anys.

Aquest Cim, que ha coincidit amb el primer mes de la Presidència espanyola del Consell de la UE, s’ha tancat amb una declaració en la qual els socis mostren esperit col·laborador de cara a afrontar “les nombroses crisis i múltiples desafiaments de la nostra època, com la inseguretat alimentària, la pobresa, les desigualtats” i es comprometen a combatre “les formes múltiples i interrelacionades de discriminació i violència de gènere”, així com a promoure els drets fonamentals per al treball digne, la igualtat de gènere i la representació i participació plena de dones i xiquetes en els processos de presa de decisions.

No obstant això, hi ha molt més que els líders europeus, llatinoamericans i del Carib poden fer per a lluitar per reduir la bretxa de la seguretat alimentària entre homes i dones, i atallar les desigualtats i la violència que provoquen aquesta situació.

“És hora d’actuar amb determinació i solidaritat. Exhortem als líders presents en el Cim a assumir la seua responsabilitat i treballar per a assegurar que les dones d’Amèrica Llatina tinguen accés a aliments suficients i nutritius, així com a oportunitats per a empoderar-se i exercir els seus drets en un entorn segur i lliure de violència. Només a través del compromís mutu podrem construir un futur més just i equitatiu per a totes les persones a la regió”, ressalta la responsable d’Acció contra la Fam.

“En cap altra regió del món la bretxa entre homes i dones que pateixen inseguretat alimentària és tan àmplia com a Amèrica Llatina i el Carib. A nivell global, la diferència és de més de 4 punts percentuals, amb un 31,9% de dones i un 27,6% d’homes. No obstant això, a Amèrica Llatina, aquesta bretxa s’amplia a 11,3 punts percentuals, la més pronunciada del món. És imperatiu que es prenguen mesures urgents per a abordar aquesta desigualtat i garantir la seguretat alimentària de les dones a la regió”, explica Benedetta Lettera, responsable geogràfica per a Amèrica Llatina d’Acció contra la Fam.

A pesar que les últimes xifres publicades per Nacions Unides sobre seguretat alimentària registren una millora en la fam a Amèrica Llatina (passant del 6,4 al 5,8% de la població de la regió), hi ha poc a celebrar si s’analitza la situació de les dones, els qui es veuen afectades de manera desproporcionada per les crisis sanitàries i econòmiques, especialment en els relacionat amb accés a aliments, nutrició, salut i condicions econòmiques.

Informe ‘Dones en la lluita contra la fam’

La publicació “Dones en la Lluita contra la Fam” examina dades i històries de dones i xiquetes d’Hondures, Nicaragua, Guatemala, Colòmbia i el Perú, abordant temes que posen en evidència l’alarmant situació a la qual s’enfronten les dones a la regió, com la violència de gènere, la migració, la salut sexual i reproductiva, la seguretat alimentària o l’accés a mitjans de vida.

En aquesta publicació es conta la història de dones que tots els dies són part d’aquesta lluita. Com Marbely, presidenta d’una cooperativa rural a Nicaragua, on la majoria de les dones (65%) que treballen la terra no són propietàries, però conformen el 44% de les cooperatives agrícoles. O Ángela, professora en una zona rural de Colòmbia afectada per diferents grups armats que saca del seu propi salari els fons perquè els seus estudiants tinguen, almenys, un menjar al dia. O Ruth, la filla del qual va emmalaltir mentre creuaven juntes la selva del Darién en un viatge per a intentar aconseguir una vida millor, per beure aigua contaminada, l’única a la qual van tindre accés en aqueix perillós trajecte. Si vols conéixer aquestes i altres històries, llig “Dones en la Lluita contra la Fam”.

 

, , , ,

Desplaça cap amunt