8M. De la resistència a l’acció: dones per la pau, la igualtat i la justícia

Ens sumem a totes les dones del món que no desistixen de la seua obstinació de construir un món en pau, igualtat, just i lliure de violències

En un context mundial de creixent militarització i conflictes, és imperatiu recordar l’enorme valor de les dones en la construcció de la pau

Fem un cridat a alçar les nostres veus i unir-nos en solidaritat amb milions de dones que demostren una vegada i una altra la seua capacitat per a transformar el dolor i la ràbia en acció; l’opressió en resistència i pau

En un moment en el qual el món en el qual els conflictes es multipliquen, és essencial recordar que som les dones els qui sostenim la vida, construïm alternatives de pau i transformem el món. Mentre Israel bombardeja a la població civil palestina, tancada i sense possibilitat d’eixida; augmenta la militarització de forma desenfrenada; s’usa el cos de les dones com a arma de guerra; es perseguix les defensores i defensors de drets humans i de la terra… mentre tot això ocorre, milions de dones s’alcen cada dia i tixen propostes col·lectives en defensa de la vida digna.

Des de temps immemorials, les dones hem sigut agents de canvi a favor dels drets humans. Els moviments feministes i de dones, en tota la seua diversitat, han sigut els pilars de la lluita per la justícia i la igualtat. Hem manifestat la nostra resistència i rebel·lia enfront de sistemes de poder opressors i depredadors. Hem teixit llaços de solidaritat i sororitat que traspassen fronteres.

En cada racó del món, enmig de l’adversitat i l’opressió, les dones som fars d’esperança, irradiem valentia i determinació per a enfrontar desafiaments que posen en escac els els nostres drets, els de les nostres comunitats i del planeta. Mares, àvies, filles, amigues, xarxes de dones que cuiden de la vida han sostingut la torxa de l’esperança quan tot semblava perdut, demostrant una vegada i una altra la capacitat per a transformar el dolor i la ràbia en acció, l’opressió en resistència i la guerra en pau.

Este 8 de març no és una excepció. Ens trobem en un moment crític; a l’increment de les violències, se suma un preocupant retrocés de drets i llibertats -principalment aquells que tenen a veure amb la salut i els drets sexuals i reproductius-. Enfrontem serioses amenaces de retrocés en avanços reeixits amb enormes esforços històrics. És precisament en estos moments de crisis on la resistència i la unitat es tornen més vitals i necessàries que mai.

Com a organitzacions que treballem pel desenvolupament i en defensa dels drets humans, reafirmem el nostre compromís amb la construcció d’un món on totes les persones, independentment del seu gènere, classe, ètnia, edat, orientació sexual, situació de residència i condició social puguen viure lliures de violències, opressió i por. Fem una crida a unir-se en solidaritat amb els qui patixen greus violacions de drets humans; fem una crida per la pau i la justícia a tot el món.

Reconeixem les cinc àrees clau identificades per les Nacions Unides per a este 8 de març que requerixen acció conjunta per a avançar cap a un futur més equitatiu i sostenible:

  • Invertir en els drets de les dones. El progrés de les dones és un imperatiu moral i un factor vital per a l’avanç de tota la societat. Instem a invertir en l’apoderament de les dones i a garantir que els seus drets humans siguen respectats i protegits a tot arreu. L’enfocament feminista ha de ser integrat en totes les polítiques públiques, també a la política exterior.
  • Erradicar la pobresa; construir la pau. És urgent prendre mesures que frenen el creixement de la pobresa de les dones. És essencial, tal com contempla la resolució 1325 de Nacions Unides, garantir que les dones participen activament els processos de resolució de conflictes i construcció de pau.
  • Garantir fons que garantisquen drets. Les retallades pressupostàries i la inflació amenacen amb soscavar els avanços en matèria d’igualtat de gènere. És fonamental implementar polítiques de finançament protegisquen els servicis essencials per a les dones i promoguen la seua participació en totes les esferes de la vida.
  • Transició a una economia verda i a una societat de la cura. El sistema econòmic actual perpetua la desigualtat de gènere i la deterioració ambiental. Urgix realitzar una transició cap a una economia verda i una societat de la cura que reconega i valore el treball no remunerat de les dones i promoga la seua participació en sectors sostenibles.
  • Fer costat a les activistes feministes. És imperatiu brindar un major suport a les activistes per la igualtat de gènere i els drets de les dones i garantir que tinguen els recursos necessaris per a dur a terme la seua important labor

El context mundial exigix accions immediates en defensa dels drets humans, la justícia, la pau, la protecció del planeta i la igualtat per a totes les persones a tot el món. Els governs tenen responsabilitats i hem d’exigir-li-les. Seguim la senda iniciada per les nostres ancestres, unim-nos a milions de dones que diàriament defenen la vida. Continuem caminant per la senda de la pau i la justícia. Isquem als carrers, prenguem les mans de les nostres germanes, i exigim un món just i en pau que garantisca els drets humans de les dones.

Uneix-te a les mobilitzacions. Ens veiem als carrers, en tots els llocs. En resistència i per la construcció col·lectiva de la pau, la igualtat i la justícia.

,

Desplaça cap amunt