8 de Març 2016. Dia Internacional de les Dones. Dignes, diverses, insubmises. Juntes pels nostres drets

Actes al voltant del 8 de Març en la Comunitat Valenciana: València 19.30 h. Jardins del Parterre, Castelló 19 h. Pl. Mª Agustina i Alacant 12:00 Plza de los Luceros.

Fuente: Xarxa Feminista PV

Comunicado 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Dignes, diverses, insubmises. Juntes pels nostres drets

 • La violència de gènere és una de les principals causes de mort entre les dones de 15 a 44 anys, per davant del càncer, la malària, els accidents de trànsit i les guerres.
 • Quasi el 50% de les xiquetes entre 15 i 19 anys justifiquen que la seua parella els colpege sota certes circumstàncies
 • Una de cada tres dones europees ha sigut violada o ha patit abusos físics
 • La situació que enfronten les dones migrants i refugiades és d'extrema vulnerabilitat
 • Durant 2015, en el nostre país van ser assassinades 109 dones. Només en el mes de gener d'enguany, 11 dones també ho han sigut.

Enguany, el Dia Internacional de les dones arriba tenyit de les violències masclistes que persisteixen a tot el món. La desigualtat i la discriminació per gènere amenacen el progrés aconseguit en els últims 20 anys.

Eliminar la violencia machista en el mundo

La violencia, sin entender de geografía, edad, raza o clase social, es una violación los derechos más básicos; una forma muy efectiva de ejercer el poder sobre las mujeres y las niñas. Una de cada tres mujeres europeas ha sido violada o ha sufrido abusos físicos[1]. Casi el 50% de las niñas entre 15 y 19 años justifican que su pareja les golpee bajo ciertas circunstancias[2]. La violencia de género es una de las principales causas de muerte entre las mujeres de 15 a 44 años[3], por delante de la suma de las muertes provocadas por el cáncer, la malaria, los accidentes de tráfico y las guerras.

Llamamos la atención especialmente sobre la realidad a la que se enfrenta mujeres y niñas en situación de desplazamiento, cuando la vulnerabilidad y riesgos son aún mayores. Ellas están expuestas a mayores niveles de inseguridad, pobreza, pérdida de oportunidades económicas y laborales, destrucción y falta de acceso a los servicios sociales básicos. Y sobre todo, están en riesgo de sufrir violaciones sexuales, abusos, explotación e inseguridad para su integridad física y moral, agravadas por motivos de género.

Contra la violència a Espanya

Segons les dades de feminicidio.net, 109 dones van ser assassinades per violència masclista en el nostre país durant 2015. Només en el mes de gener de 2016, 11 dones també ho han sigut. Si no s'aborden mesures i polítiques urgents contra aquesta xacra, la tendència que mostra l'inici de 2016, pot llançar un resultat nefast a final d'any.

Resulta innegable que els drets i la situació de les dones a Espanya han patit una important reculada en els últims anys a causa de les polítiques de retallada pressupostària aplicades principalment a la despesa social i a la protecció de víctimes de violència de gènere.

El nou govern i el Congrés tenen una oportunitat única per a revertir la tendència regressiva a la qual assistim. Una oportunitat que ve de la mà de les fortes mobilitzacions socials contra les violències de gènere que han realitzat des de nombrosos col·lectius i organitzacions. Les plataformes feministes, i de defensa i promoció dels drets humans estem organitzades per a prestar el suport necessari i les propostes adequades en el procés.

Oportunitats per a la igualtat

Enguany 2016 s'obrin noves oportunitats per a enfrontar el problema i construir solucions conjuntes i globals.

A nivell internacional, els Objectius de Desenvolupament Sostenible obliguen als països a desenvolupar polítiques i adoptar mesures per a aconseguir una igualtat efectiva entre homes i dones en el plànol social, laboral, econòmic, cultural i polític. La nova agenda compromet a Espanya i a la resta de la comunitat internacional a lluitar contra la violència de gènere, la discriminació i promoure la igualtat efectiva.

Per tot açò:

En l'àmbit nacional, el nou govern ha de promoure l'adopció de mesures i lleis encaminades a:

 • Promoure un Pacte d'Estat contra la violència masclista per al qual es compte amb la participació del moviment feminista, de defensa dels drets humans i de desenvolupament.
 • Executar accions urgents per part del govern espanyol i de la Unió Europa davant la crisi de les i els refugiats a Europa i el compliment del Conveni de Ginebra de l'Estatut dels Refugiats i el Dret internacional humanitari per a alleujar el sofriment de les persones i donar-los protecció; especialment, a les dones.
 • Complir amb les observacions finals indicades pel Comitè de la Convenció per a l'Eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (*CEDAW) a l'Estat espanyol. Aquestes observacions assenyalen que, fins i tot en temps de crisi econòmica i restriccions fiscals, han de realitzar-se esforços especials per a respectar els drets de les dones, mantenir i ampliar la inversió social i la protecció social, i emprar un enfocament que incorpore les qüestions de gènere, donant prioritat a les dones que es troben en situacions vulnerables i evitant mesures regressives.
 • Enfortir la política de cooperació internacional com a política pública fonamental, prioritzant, de manera sectorial i transversal, intervencions orientades a garantir els drets de les dones.


En l'àmbit internacional:

 1. Reclamamos un compromiso serio y claro por parte de los poderes públicos para aplicar e implementar las metas e indicadores de los Objetivos de Desarrollo Sostenible de forma concreta e integrada en las políticas públicas nacionales, con planes de acción y fondos suficientes dirigidos a:

 • Acabar con todas las formas de discriminación hacia las mujeres y niñas.
 • Erradicar todas las formas de violencia de género y las prácticas nocivas, en particular el tráfico, trata con fines de explotación sexual, la mutilación genital femenina y el matrimonio infantil.
 • Proveer protección social adecuada y suficiente y acceso a los servicios que garanticen los derechos sexuales y reproductivos.
 • Promover un reparto equitativo de las responsabilidades familiares y otorgar el valor real a las tareas de cuidados y trabajo doméstico realizado por las mujeres.

 1. Llamamos a la comunidad internacional, que en estos días está adoptando los indicadores de las metas de los Objetivos de Desarrollo Sostenible, para que éstos permitan llevar a cabo un seguimiento riguroso y adecuado del avance que espera lograrse antes del 2030.
 2. Instamos a los poderes públicos nacionales y a la comunidad internacional en su conjunto a aumentar los fondos destinados a proteger a las mujeres y niñas desplazadas por los conflictos y las crisis y poner los medios necesarios para poner fin a los conflictos.

[2] UNICEF (2014). Hidden in Plain Sight: A statistical analysis of violence against girls, p. 147. – See more at:http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/girl-child#notes

[3] http://www.un.org/es/events/endviolenceday/pdfs/unite_the_situation_sp.pdf

Cridem a participar, dignes, diverses, insubmises… juntes, pels nostres drets, en les mobilitzacions en la Comunitata Valenciana:

VALÈNCIA

Manifestació 8 de març a les 19.30 h.Jardins del Parterre (cantonada C/Pau) Palau de Justicia, Colón, Xátiva, Av. Maqués de Sotelo, Pça. de l’Ajuntament, San Vicent, Pça de la Reina, Micalet y finalitza en la Plaça de la Verge.”Sense feminisme no hi ha revolució” Convoca:Moviment Feminista de Valenciá
https://www.facebook.com/events/781012022042337/
https://www.facebook.com/events/670980933042657/

CASTELLÓ
Castelló (Plaça Mª Agustina a les 19:00h)
Convoca:Dones En Lluita Castelló

ALICANTE
Domingo 6 de marzo a las 12:00 Plza de los Luceros.Desfile olas del feminismo.
Convoca: Plataforma Feminista de Alicante – PFA
https://www.facebook.com/PlataformaFeministaAlicante/

ELX
Lunes 7 de marzo A las 20:00 Plaça de l´Aparadora-Plaça de Baix “Contra les violències, resistències.”
Convoca:Plataforma feminista Elx pel dret a decidir‎
https://www.facebook.com/events/761647153936880/

PDF - 608 KB
Cartell

PDF - 274.3 KB
MANIFEST

MANIFESTACIÓ A VALÈNCIA

DIMARTS 8 DE MARÇ: MANIFESTACIÓ 19’30 h. EIXIDA: Jardins del Parterre

Recorregut:

Jardins del Parterre (cantonada C/Pau) Palau de Justicia, Colón, Xátiva, Av. Maqués de Sotelo, Pça. de l’Ajuntament, San Vicent, Pça de la Reina, Micalet y finalitza en la Plaça de la Verge.

Ordre de la Manifestació

Pancarta de capçalera, Lesbianbanda, Espai de Dones i Associacions de Dones, Barucada Tiakatu, Organitzacions Mixtes, Resta de la manifestació.

Anirem vestides amb algun detall morat o lila.

A la Plaça de la Mare de Deu llegirem el Manifest

VALÈNCIA


Casa de la Dona

Participaició de la Casa de la Dona a les Balconades a Russafa

Associació de Dones Antígona

PDF - 31.1 KB
TALLER DE TEATRO: Las hijas de Eva

PDF - 405.8 KB
Programa

Grupo de Mujeres Malvarrosa

PDF - 662.2 KB
PROGRAMA

PDF - 1.4 MB
REVISTA LA MAR SALADA

Asociación de Mujeres solidarias y emprendededoras Luna Divinas

Asociación POR TI MUJER

PDF - 348.8 KB
Exposición fotográfica “El Pan y la Sal”,

Asociación Gitanas Feministas Diversidad

Assemblea Oberta de Dones – València

*En soledat ens volen. En comunitat ens trobaran.AUTODEFENSA FEMINISTA*

8 de març · Omplim la ciutat de València d’accions feministes!

· 14h – Vine a la INTIFALLA FEMINISTA (Plaça de l’Ajuntament).

· 14.30h – DINAR POPULAR VEGÀ al Solar Corona (C/ Corona, 16).

· 15h – Inici de la GIMCANA FEMINISTA des del Solar Corona.

-APUNTA’T a donesenxarxapv@gmail.com

-de 17h a 19h selecció de música feminista ambFusa Activa

https://www.facebook.com/FusaActiva/

· 19.15h – Fi de la GIMCANA FEMINISTA a la benzinera del Parterre.

· 19.30h – Fem BLOC i anem JUNTES a la Manifestació Feminista.

· 20.30h – FESTA POPULAR fins les 23h amb BARRA, SOPAR i selecció de MÚSICA FEMINISTA al Solar Corona.

Vine i participa! Entre TOTES, tot!

Ca Revolta

XÀTIVA


Xateba

ACTIVITATS 8 DE MARÇ 2016

-Projecció de la Pel·lícula “ Son de Mar ”

Director: Bigas Luna

Música: Piano Magic

Text original: Manuel Vicent

Guió: Rafael Azcona

Desplaça cap amunt