Quaranta-cinc europarlamentaris i europarlamentàries de tres grups – Grup de l’Esquerra en el Parlament Europeu (GUE/*GL), Grup dels Verdes/Aliança Lliure Europea i del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates en el Parlament Europeu- es dirigeixen al president de Colòmbia, Iván Duque, per a sol·licitar-li un major compromís amb la implementació integral de l’Acord de Pau, específicament de les mesures de gènere. També es demana el seu compromís amb les mesures de prevenció i de protecció integral, individual i col·lectiva per a les dones i les organitzacions del país enfront de totes les formes de violència i discriminació; així com l’elaboració i aplicació d’un Pla d’Acció Nacional relatiu a la Resolució 1325 de Nacions Unides.
La signatura de la carta per part de quaranta-cinc representants polítics constata el suport del Parlament Europeu a la implementació de l’Acord de Pau, que s’ha plasmat en diferents Resolucions i accions. Una de les més importants va ser la Resolució de 29 d’abril de 2021, sobre el cinqué aniversari de l’Acord de Pau, en la qual el Parlament Europeu va reafirmar la importància de l’enfocament específic en matèria de gènere de l’Acord, cridant a integrar activament aquest enfocament en tots els àmbits.
Riscos de les defensores
Les associacions impulsores d’aquesta carta, integrants del Programa de cooperació internacional al desenvolupament Dones Construint en Pau[1] i OIDHACO[2], juntament amb els i les europarlamentàries signants remarquen la baixa implementació de les 122 mesures de gènere establides en l’Acord de Pau, que se situa en un 20%. També ressalten la situació de risc de dones lideresses i defensores de Drets Humans al país i l’augment dels obstacles en l’accés de les víctimes a la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició.
Recorden, a més, que la violència sexual ocorreguda durant conflicte armat és considerada crim de lesa humanitat, utilitzada com a estratègia de guerra per part de tots els grups armats, i ressalten la importància de l’accés a la justícia per a les víctimes. Sobre aquest tema, Colòmbia no compta amb un Pla d’Acció Nacional que permeta l’adequada i efectiva implementació de la Resolució 1325 de 2000 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Una resolució de l’ONU que reconeix la importància de la perspectiva de gènere com a element essencial per a la pau i la seguretat internacionals.
Violència sistemàtica
La violència sistemàtica exercida contra les defensores de drets humans és un altre dels punts claus d’aquesta carta per la seua especial gravetat. Sobre aquest tema, el Parlament Europeu va expressar en la seua Resolució que han de fer-se avanços en el Programa Integral de Garanties per a les Dones Lideresses i Dones Defensores de Drets Humans. I aquests avanços en matèria de protecció amb enfocament de gènere no s’han produït, al contrari, les propostes actuals del Govern colombià tenen un enfocament militar que desconeix el component de la seguretat humana.
Així mateix, es ressalta la importància de la plena participació política de les dones en el manteniment i consolidació de la pau. Una participació que pren rellevància en un context electoral com el que viu Colòmbia, a un mes de les eleccions presidencials. Es planteja com a fonamental implementar estratègies i accions específiques per a garantir la participació de les dones en les eleccions de les Circumscripcions Especials Transitòries de Pau de manera urgent. Ja es va mostrar així en les eleccions legislatives de març, on només tres dones van aconseguir un escó o curul dels 16 extres concedits als territoris més afectats pel conflicte armat.
[1] El Programa de cooperació internacional al desenvolupament Dones Construint en Pau, una aliança per a la protecció, participació política i accés a la veritat i justícia a Colòmbia, és dut a terme per dues organitzacions d’Espanya (Moviment per la Pau – MPDL– i Atelier ONGD) i altres tres organitzacions de Colòmbia (Sisma Dona, Corporació Humanes i Xarxa Nacional de Dones); amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana.
[2] L’Oficina Internacional dels Drets Humans – Acció Colòmbia (OIDHACO) és una xarxa d’incidència amb més de 35 membres europees i internacionals, amb una representació en 11 països.