Creu Roja fa esforços urgents per a salvar vides a Haití

Aquest dissabte 14 d’agost es va registrar un terratrémol de 7,2 graus que va afectar principalment les ciutats de Jeremie i Els Cayes

227 persones han mort, però s’espera que la xifra augmente en les pròximes hores

Creu Roja Espanyola obri el seu canal de donacions per a donar suport a les labors sobre el terreny

Aquest dissabte 14 d’agost, un gran terratrémol de magnitud 7,2 ha causat estralls a Haití. Segons l’Oficina de Protecció Civil d’Haití, 227 persones han mort i lamentablement s’espera que la xifra augmente en les pròximes hores.

Els informes preliminars als quals ha tingut accés Creu Roja Espanyola de la mà dels voluntaris de la Creu Roja Haitiana i el personal de la Federació Internacional sobre el terreny, confirmen que el terratrémol ha causat greus danys a les infraestructures, inclosos els hospitals, especialment en Jérémie i Els Cayes, en la costa nord de la península sud del país.

Segons les informacions proporcionades, hospitals i hotels, així com ports, ponts i rutes, van resultar danyats en Els Cayes i Jérémie, on les esglésies van col·lapsar mentre se celebrava la missa matutina. Les activitats de cerca i rescat es concentren en aqueixa àrea, ja que pot haver-hi persones atrapades entre els enderrocs.

La delegació espanyola de Creu Roja a Haití està composta per dues persones. Ambdues es troben bé, treballant en la coordinació amb la Creu Roja Haitiana, la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) així com altres societats internacionals amb presència a Haití.

L’epicentre del terratrémol es va localitzar prop de Petit Trou de Nippes, en el Departaments de Nippes. Jérémie i Els Cayes ja van patir durantemente les conseqüències del pas de l’huracà Matthew en 2016. A més, hi ha altres zones afectades com Jacmel, on actualment Creu Roja Espanyola dóna suport a un projecte de mitjans de vida. Les avaluacions estan en marxa, per la qual cosa serà pròximament quan puguem comptar amb dades completes que permeten dimensionar amb exactitud l’abast de l’impacte.

La tempesta tropical Grace està travessant el Carib i podria afectar les mateixes àrees que han sigut devastades pel terratrémol. En resposta a aquestes crisis, tenint també en compte les vulnerabilitats preexistents al país, la Federació Internacional ha activat la seua xarxa mundial d’especialistes en ajuda humanitària i està treballant en una crida d’emergència que es llançarà en les pròximes 48 hores amb una assignació inicial de fins a 1 milió de francs suïssos (CHF) del Fons d’Emergència d’Ajuda per a Desastres de la Federació Internacional per a donar suport a l’emergència.

Creu Roja Espanyola, a més de la coordinació de la nostra delegació amb la Societat Nacional i altres membres del Moviment, ha pres les següents mesures:

  • Aportació del Fons d’Emergències de 50.000 Euros per a donar suport a les primeres labors de resposta.
    Desplegament al país de 2 persones per a reforçar la delegació de Creu Roja Espanyola.
  • Alerta als membres dels equips ERU de logística, salut, telecomunicacions i distribucions amb l’objectiu de poder fer desplegaments conjunts amb altres Societats Nacionals.
  • Obertura dels canals de captació de fons.
  • Brindar suport psicològic també és urgent, ja que moltes persones afectades van travessar el trauma del terratrémol de 2010.
  • Previndre i controlar la transmissió de la COVID-19 i garantir l’accés a l’aigua, la higiene i el sanejament també és fonamental.
  • S’ha activat un Corredor Humanitari a la República Dominicana i els articles no alimentaris (INF) preposicionats per la República Dominicana estan llestos per a ajudar immediatament.

A més, els articles d’emergència estan predisposats i disponibles a Panamà i el Carib per la Federació
Internacional i la seua xarxa global de Societats Nacionals de la Creu Roja. S’estan desplegant a Haití especialistes de la Creu Roja en resposta humanitària per a donar suport a l’avaluació i la resposta immediata en suport als afectats, especialment aquells que són més vulnerables, com a dones, xiquets i xiquetes, persones majors i persones amb diversitat funcional.

 

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top