L’emoció, el reconeixement i la celebració del compromís amb la justícia i els drets humans, especialment amb el seu defensa enfront dels abusos que pateixen a tot el món cada dia persones migrants i refugiades, han sigut les notes dominants en la gala de lliurament de la II Edició dels Premis Cooperació Comunitat Valenciana -organitzada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD, amb la col·laboració de Caixa Popular-, celebrada anit en el Cubo Blau de la Universitat Politècnica de València.
El sacerdot, cooperant i activista pels drets de les persones migrants Alberto Guerrero, els periodistes Yolanda Álvarez i Germán Caballero, i les campanyes “La Ventanilla Indiscreta” de Jovesolides i “CIEs no, pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers” van rebre els seus guardons davant més d’un centenar de representants d’ONGD, universitats, entitats socials i sindicats, entre les quals es trobava la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.
En l’obertura de l’acte, la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón, ha recordat les dècades de treball d’aqueixa organització, que l’any vinent celebrarà el seu 30 aniversari, en la denúncia violacions dels drets humans i en la reivindicació de la justícia i transparència. “Hem aprés a créixer forts en la diversitat, som 101 organitzacions ideològicament molt diferents però tenim clar que l’objectiu comú és remoure consciències. La pobresa no és un problema de carestia sinó que és una injustícia, i la cooperació que hui celebrem no parla d’ajuda sinó de defensa i exercici dels drets humans, de fraternitat i sororitat”, ha explicat.
Els premiats
Per l’escenari del Cub Blau ha passat en primer lloc el sacerdot, sindicalista i activista Alberto Guerrero, reconegut pel jurat dels premis “per la seua defensa històrica de la cooperació”. Guerrero acumula una trajectòria de més de 50 anys com a cooperant, professor, educador, impulsor i col·laborador de moltes organitzacions i ONGD, en llocs com Burundi, Nicaragua, Mèxic, Albània, l’Equador i el Marroc, en la major part dels casos acompanyant a persones refugiades que fugien de conflictes i migrants que fugien de la pobresa. En l’actualitat, continua col·laborant a València com a voluntari i activista en defensa dels drets de les persones migrants i de les empleades de la llar.
“Des de 1970 he treballat amb organitzacions de base en lluites sindicals, contra la pobresa, en situacions de guerra. Crec que hem de sembrar esperança perquè la injustícia i l’opressió no tinguen l’última paraula”, ha declarat Guerrero.
Periodisme que transforma
La reportera Yolanda Álvarez ha agraït des de Pequín, on en l’actualitat exerceix com a corresponsal de TVE, un premi obtingut pel seu treball “Nàufrags sense terra”, basat en la cobertura informativa que va fer durant l’estiu de 2019 a bord del vaixell de rescat Open Arms al Mediterrani.
“Estar en el Open Arms en un moment en el qual s’estava criminalitzant a les ONG de rescat d’éssers humans en compliment del dret internacional, és una manera de demostrar que el periodisme pot ajudar a fer justícia. Dedique el premi a les persones rescatades, que van tindre la generositat de despullar les seues ànimes per a relatar les seues històries de sofriment, abusos sexuals, tortures i esclavitud. Aquest és un drama que continua ocorrent cada dia a tot arreu del món, i els mitjans han d’estar en els llocs on estan ocorrent les coses perquè hi ha realitats que queden invisibles als ulls de la gent si no hi ha periodistes fent el seu treball per a visibilitzar-les.”, ha explicat en el seu vídeo d’agraïment.
Germán Caballero, per part seua, va recollir el premi al “Periodisme jove compromés”, pel seu reportatge “Bàsquet per a trencar fronteres i esquemes”, que conta la història d’un pioner equip de bàsquet femení en els camps de persones refugiades palestines a Líban, que relata les desigualtats i les vulneracions dels drets humans bàsics que pateixen aquestes persones, i aborda la importància de la cooperació internacional per a la generació de condicions de vida dignes.
Caballero va voler recordar la situació d’aquestes persones que “han nascut com a refugiades, viuen com a refugiades i, si no es remeia, moriran com a refugiades” com una “injustícia que dura 70 anys davant el vergonyós silenci de la comunitat internacional”. També va recordar la precarietat en la qual viu la joventut a Espanya i en particular la precarietat del fotoperiodisme, essencial per a visibilitzar aquestes situacions. “No pot ser qüestió de voluntarisme, els mitjans de comunicació, les ONGD i les institucions han d’apostar i invertir en ell”.
Campanyes
Finalment, en la categoria de “Campanyes de xarxes, plataformes o moviments socials valencians, han resultat premiats ex aequo les campanyes “La finestreta indiscreta”, de l’ONG Jovesolides, per la seua innovació amb la incorporació d’experiments socials sobre temàtiques com la igualtat de gènere i el treball decent; i la campanya “CIEs No” que reivindica des de fa més de 10 anys el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers.
“Busquem solucions a problemes complexos, i posem en això l’ànima i el cos per a generar una tempesta perfecta. Amb #LaVentanillaIndiscreta hem cavalcat cap a un lloc incert de manera imaginativa per a tractar de fer d’aquest un món millor”, ha explicat Lourdes Mirón, presidenta de Jovesolides.
La representant de la Campanya CIEsNo Cristina Martínez va recordar, per part seua, que continuaran exigint que deixen d’existir “unes presons racistes que tanquen a persones per ser migrants i no tindre un paper. A una falta que s’hauria de solucionar amb una multa se li imposa el pitjor càstig que existeix en el nostre sistema penal: la privació de llibertat. No ens cansem de dir-ho: la principal violació dels drets humans que es comet en els CIEs és la seua mera existència”.
Solucions comunes
Després dels premiats, va intervindre en l’acte Paco Alós, director de l’àrea de Responsabilitat social i sostenibilitat de Caixa Popular, entitat que col·labora amb la Coordinadora en aquests premis. Alós va voler “reconéixer a un sector que, enfront de l’individualisme, aporta solucions comunes a l’exclusió; enfront de la por a l’altre, aporta diàleg; i enfront del conformisme i a un model econòmic depredador del medi ambient i que genera injustícia, aposta pels éssers humans”.
En la clausura, la consellera Rosa Pérez Garijo, va assenyalar que “tenim com a gran desafiament el canvi de les polítiques públiques i fins de la nostra manera de vida” per a poder posar fi a la pobresa i respectar plenament els drets humans.
L’acte, dinamitzat per les actrius Isabel Martí i Rocío Ladrón de Guevara, va comptar amb l’actuació de Spinish Circo, i la col·laboració de la Universitat Politècnica de València i PROAVA Productes de Qualitat Comunitat Valenciana.