Terratrémol al Marroc: resposta que estan oferint les ONGD

Les ONGD activen els seus protocols d’emergència i proporcionen productes de primera necessitat i serveis sanitaris en les zones afectades

La Coordinadora Valenciana de ONGD participarà hui en la reunió del Comité Permanent d’Acció Humanitària i Emergències convocada per la Generalitat Valenciana

Diverses entitats de la Comunitat Valenciana ja estan donant resposta a la situació que s’està vivint a les ciutats i zones rurals afectades pel terratrémol al Marroc. Des del dia 8 han activat els seus protocols d’emergència i acció humanitària oferint a la població menjada, aigua potable, subministraments mèdics, allotjament, assistència mèdica i ajuda psicosocial. A més, s’han posat en marxa canals de donació per a ajudar a cobrir les necessitats bàsiques actuals de la població afectada i la posterior reconstrucció de les zones amb majors destrosses a nivell estructural.

Al seu torn, La Coordinadora Valenciana de ONGD participarà hui dimecres a les 13.30 h. a la Ciutat Administrativa 9 d’octubre en una reunió del Comité Permanent d’Acció Humanitària i Emergències convocada per la Generalitat Valenciana amb motiu d’analitzar la situació i fixar els següents passos que s’han de donar per a generar les vies necessàries d’ajuda a les víctimes del terratrémol del Marroc i el cicló de Líbia.

En una zona en la qual els nivells de pobresa són tan elevats, amb infraestructures i edificis tan precaris, aquest tipus de fenòmens es converteixen en catàstrofes. Les ONGD coincideixen que el suport internacional és molt necessari per a continuar amb el rescat i poder oferir ajuda mèdica i alimentària de manera immediata. Per tant, és urgent garantir un suport internacional que responga a les necessitats actuals i acompanye també la recuperació posterior de la mà de les organitzacions de la societat civil de la zona.

Prioritats en les quals se centra cada organització i canals de donació

Alianza por la solidaridad
Alianza por la solidaridad-ActionAid està responent a l’emergència al costat d’ONG locals. En aquesta primera fase de la resposta, es proporcionaran subministraments mèdics, aliments, aigua potable i allotjament temporal, especialment per a dones i xiquetes, així com suport psicològic i serveis d’assessorament per a les persones supervivents.

Més informació, ací.

Per a donar:

 • Núm. de compte IBAN ES80 2100 5731 7302 0022 1687.
 • Bizum amb el codi 05075.

Càritas
Càritas Espanyola ha obert aquest dissabte la campanya d’emergència “Càritas amb el Marroc”. El seu objectiu és canalitzar la solidaritat dels donants espanyols per a atendre l’emergència humanitària provocada pel sisme registrat a les províncies i ciutats de Marràqueix, Tarudant, Chichaua, Uarzazat i Al Hauz (sud del país).

L’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola ha contactat amb Càritas Rabat per a oferir acompanyament i suport en la gestió d’aquesta emergència sense precedents en la història recent del país. “El director de Càritas Rabat, el missioner mexicà Óscar Arturo, té previst desplaçar-se aquest diumenge a Marràqueix per a poder avaluar amb els equips locals l’extensió dels danys, recaptar informació més precisa i així preparar una primera resposta d’emergència”, ha precisat Laure Salies, responsable de la Campanya Càritas amb el Marroc.

Les persones que vulguen col·laborar amb la campanya de Càritas amb el Marroc poden fer-ho a través de la web www.caritas.es o:

 • Banc Santander ES25 0049 6791 7728 1601 1350.
 • CaixaBank ES03 2100 2208 3802 0029 0649.

Casa Marroc, CES Àfrica i Jovesólides
Casa Marroc, la Coordinadora d’Entitats de Solidaritat amb Àfrica i Jovesólides han llançat una campanya de recaptació de fons per a contribuir a la recuperació i reconstrucció de les zones afectades pel terratrémol en el sud del Marroc. Els fons es destinaran a entitats locals que treballen directament amb les comunitats damnificades.

Maneres de col·laborar:

Cruz Roja
Els equips de la Media Luna Roja Marroquí (MLRM) que van ser desplegats immediatament en el terreny continuen coordinant estretament amb la Federació Internacional de la Cruz Roja i les autoritats locals per a atendre la població afectada i participar en les labors de rescat que són clau en les primeres 24 – 48 hores.

Des de Cruz Roja Espanyola s’ha obert una campanya de captació de fons. A més, s’està treballant en la comprovació d’articles disponibles en els seus magatzems i s’estan preparant per a la possibilitat de desplegament d’equips i recursos humans en el cas de ser sol·licitats per la Media Luna Roja Marroquí.

Enllaç directe canals donació: Ajuda a les víctimes del terratrémol del Marroc – Creu Roja

Oxfam
Els equips locals d’Oxfam han estat treballant intensament des del divendres a la nit, en col·laboració amb els seus socis locals, per a avaluar les necessitats i definir les accions que es duran a terme en els pròxims dies, setmanes i mesos, per a ajudar a les persones més afectades.

Maneres de fer un donatiu:

 • La Caixa – ES66 2100 0765 8802 0024 3203.
 • Banc Santander – ES43 0049 1806 9022 1213 1611.
 • BBVA – ES53 0182 6035 4500 1150 4830.
 • Banc Sabadell – ES61 0081 7011 1400 0302 9614.
 • Bizum: 33594.
 • Crida: 900 22 33 00.
 • SMS enviant la paraula ajuda al 28018.

Més informació sobre la campanya ací.

Farmamundi
Des de Farmamundi es posa en marxa la intervenció d’emergència de la mà d’una organització marroquina amb presència en la zona per a fer costat a les víctimes dels llogarets més afectats a les muntanyes de l’Alt Atles. L’actuació humanitària se centra en el lliurament d’articles de recer i de primera necessitat, com a kits de dignitat per a dones. També, el repartiment de kits nutricionals i assistència psicològica especialitzada per a més de 6.500 dones, menors i persones vulnerables de les regions de Taroudannt i Amzmiz..

Des de l’entitat es recorda a la ciutadania que no s’han de fer recollides de medicaments. Les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. Adverteixen que no es pot enviar el que es vulga, sinó el que es necessita.

 • Compte Bankinter: ES42 0128 7632 730100004935.
 • Bizum: 04941.

FASFI
La Fundació Ajuda Solidària Fills de Jesús (FASFI), ha activat el seu protocol de donació en col·laboració amb Càritas Rabat. Aquests són els canals pels quals es poden realitzar les donacions:

 • Compte: ES58-0075-0124-11-0701424270. Concepte “Marroc”.
 • Bizum: “donar” al codi 0073.

Metges del Món
La Xarxa Internacional de Metges del Món és present al Marroc des de 2013, treballant per a garantir l’accés als serveis sanitaris i la protecció dels migrants en situació de vulnerabilitat, amb especial atenció als drets de salut sexual i reproductiva.

Encara que les seues zones d’intervenció, Rabat i Oujda, no s’han vist afectades pel sisme, estan permanentment en contacte amb altres associacions i actors humanitaris marroquins i seguint de prop les primeres avaluacions de necessitats, preparats per a activar una primera resposta d’emergència en les zones afectades quan siga necessari. Metges del Món recorda que “una resposta ràpida és fonamental en aquests primers moments”. Canales de donació:

 • Bizum: 33509.
 • Altres mètodes de pagament ací.

Moviment per la Pau
En el Moviment per la Pau -MPDL- han mobilitzat un fons d’emergència davant l’impacte del terratrémol al Marroc, país en el qual treballen des de 1997.

L’equip al Marroc està treballant al costat d’organitzacions sòcies i autoritats locals per a analitzar les necessitats humanitàries i respondre al més prompte possible a aquesta emergència humanitària.

Maneres de col·laborar:

 • Compte bancari: ES41 0049 0001 5026 1001 9984. No oblides indicar en el concepte de la donació “Emergencia Marruecos” així com enviar-nos les teues dades: nom, cognoms, DNI i adreça postal (persones físiques) o raó social, CIF, adreça postal (persones jurídiques), si desitges que l’any vinent t’emetem el Certificat de Desgravació Fiscal.
 • Email: donaciones@mpdl.org.

Aquesta informació continuarà sent actualitzada en els pròxims dies.

Sobre el terratrémol

El terratrémol de magnitud 6’8 que ha assolat Marroc el 8 de setembre ha deixat fins al moment més 2.000 persones mortes, segons les xifres disponibles fins a la vesprada del diumenge 10 de setembre. Segons dades del Ministeri de l’Interior del Marroc fins a les 10.00 A.M del 12 de setembre, es confirma que el nombre de persones mortes ascendeix a 2.497 i que les ferides aconsegueixen les 2.476. La zona més afectada ha sigut la ciutat de Marràqueix, però també les regions d’Al-Haouz i Taroudant.

,

Desplaça cap amunt