Pobresa Zero reivindica la necessitat de reconstruir el món des dels drets humans després de la crisi per covid-19

S’estima que la pandèmia portarà a entre 88 i 115 milions de persones a la pobresa extrema, la qual cosa suposa un retrocés en dues dècades de reducció de la pobresa.

La plataforma posa l’accent que les causes de la pobresa són compartides per territoris del nord i del sud.

Imagen del acto de denuncia del crecimiento de la pobreza

Garantir drets fonamentals com l’accés a l’aigua, la sanitat, l’habitatge, la justícia climàtica, l’alimentació o l’educació. Això és el que han reivindicat hui a València les 180 ONGD, entitats socials, universitats i centres educatius de la Comunitat Valenciana que formen Pobresa Zero per a acabar amb la desigualtat en el món. La plataforma ha demanat que la crisi generada per la covid-19 servisca per a reconstruir el model econòmic i social amb un nou enfocament centrat en les cures, la vida digna i la sostenibilitat.

Les reivindicacions s’han presentat en l’acte de denúncia que la plataforma ha organitzat davant la celebració aquest dissabte 17 d’octubre del Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa. La trobada, que ha consistit en una intervenció escènica en el CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània), ha evidenciat les causes de la pobresa i la desigualtat.

La intervenció -que ha comptat amb la col·laboració de Francachela Teatre, Acció Cultural Pais Valencià, Vicent Cortés i voluntariat de la Universitat Politècnica de València– ha posat de manifest les greus conseqüències que la pandèmia està tenint per a tot el planeta, amb una crisi sanitària que ha donat pas a una crisi social en la qual problemes com la precarietat laboral o la fam posen en risc de pobresa extrema a les persones i pobles més exclosos.

Últimes dades mundials i locals sobre pobresa

De fet, segons les últimes dades oferides pel Banc Mundial, s’estima que entre 88 i 115 milions de persones passaran a una situació de pobresa extrema a partir de la crisi per la Covid-19. En clau autonòmica, segons l’informe publicat aquesta mateixa setmana per EAPN, la taxa de pobresa severa en la Comunitat Valenciana (el percentatge de persones que viuen en llars amb un ingrés de 500 euros mensuals o menys) ha aconseguit el 10,4% en 2019, la qual cosa representa un augment del 8% respecte a l’any anterior i el retorn a valors per damunt dels estatals. A més, en la Comunitat Valenciana hi ha unes 519.000 persones en aquesta situació de pobresa severa, 44.000 més que en 2018.

“Davant aquesta situació tan difícil que estem travessant, no podem mirar cap a un altre costat. Tenim suficients recursos per a garantir drets humans fonamentals com l’alimentació, l’habitatge i la salut. Hem d’evitar que la crisi sanitària acabe llançant a l’extrema pobresa a milions de persones ací i a tot el món. És hora de reforçar la cooperació i la solidaritat, i d’aplicar polítiques econòmiques, fiscals, laborals i socials que tinguen com a prioritat acabar amb la desigualtat”, ha afirmat Maite Puertes, portaveu de Pobresa*Zero.

Campaña Pobresa Zero 2020

Amb vista a conscienciar sobre això, la plataforma Pobresa Zero ha creat en 2020 l’anomenat test PZR, una senzilla prova online que permet detectar el virus de la indiferència davant la desigualtat i iniciar un moviment que s’ha batejat com “Pobresa Zero Revolució”. A més, com tots els anys, la plataforma ha publicat un manifest, el qual ja ha sigut subscrit per més de 180 ONGD, entitats socials, sindicats i universitats. Aquest document, disponible en el web www.pobresazero.org, continua obert a signatures.

Pobresa Zero també ha celebrat en el matí d’aquest divendres una concentració en la Plaça de les Aules de Castelló i té previst una altra protesta aquesta vesprada, a les 18 hores, en el Passeig Federico Soto d’Alacant. A més, ha convocat una cadena humana per al dissabte 17 d’octubre, a les 18 hores, en la Plaça de l’Ajuntament de València. Aquesta acció, en la qual només poden participar un nombre limitat de persones ja inscrites per a respectar el protocol de seguretat per covid-19, visibilitzarà el Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa.

Acció immediata

Amb tot, l’objectiu d’aquesta convocatòria extraordinària és simbolitzar la unió necessària entre la societat per a sensibilitzar a la ciutadania sobre l’augment de les desigualtats que està tenint lloc a nivell global i fer una crida a les autoritats locals, autonòmiques i estatals, així com a la Unió Europea, perquè complisquen els acords nacionals i internacionals en matèria de justícia social i assignen pressupostos suficients per a implementar les polítiques socials que la crisi del coronavirus requereix, incloses les polítiques de cooperació internacional.

Des de Pobresa Zero recorden dades com que cada any 100 milions de persones a tot el món engrosseixen les xifres de la pobresa pel fet que es veuen obligades a pagar per la sanitat de la seua butxaca o que la escletxa salarial global entre homes i dones és del 24%, de manera que els homes posseeixen un 50% més de riquesa que les dones. A més, actualment la pobresa laboral (guanyar menys de 2,70 euros al dia) afecta a més de 630 milions de persones, és a dir, a una de cada cinc de la població activa mundial.

Per a més informació, reportatges i entrevistes:

Pilar Almenar – Telèfon 639 58 06 53 – asociacionmediamorfosis@gmail.com
Laura Bellver – Telèfon 616 04 81 90 – asociacionmediamorfosis@gmail.com
Carmen Rodríguez – *Teléfono 645 994 756 – comunicacion@cvongd.org

, ,

Desplaça cap amunt