La plataforma Pobresa Zero, integrada per més de 180 ONGD, associacions, entitats socials, sindicats, universitats i centres educatius de la Comunitat Valenciana, ha celebrat aquest matí un acte de denúncia simbòlica sota el lema “La crisi no és un pretext: excuses zero!” en la Plaça de l’Ajuntament de València. L’objectiu ha sigut assenyalar causes i conseqüències de la pobresa, així com exigir mesures pràctiques i immediates als partits i representants polítics per a atallar-la.
Aquesta acció s’emmarca en les activitats de protesta organitzades fins diumenge que ve 17 d’octubre amb motiu del Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa, la campanya de la qual se centra enguany a remarcar que la crisi generada per la pandèmia no ha acabat per a la major part del món. “No podem oblidar que la pandèmia ha disparat la pobresa i la desigualtat que ja existien. És imprescindible que els nostres representants polítics deixen les excuses i actuen per a atallar-les”, ha declarat, Maite Puertes, portaveu de Pobresa Zero.
Dades per a actuar
La plataforma Pobresa Zero es recolza en xifres oficials per a mostrar com la pandèmia ha aprofundit les situacions de pobresa i ha abocat a la privació severa a milers de persones en el món. Més de 729 milions de persones viuen en situació de pobresa extrema amb menys d’un 1,5 euros al dia, xifra que *le Banc Mundial espera que cresca en altres 150 milions de persones com a resultat de la COVID19. A més, 4.100 milions de persones manquen de qualsevol mena de protecció social, com a accés a atenció mèdica ,atur o pensions per invalidesa, malaltia o *viuedad, segons acaba de revelar la la Organització Internacional del Treball.
“Estem denunciant que no existeix escassetat de recursos sinó un repartiment inadequat d’aquests. Per això, davant una situació tan crítica, exigim als governs acció urgent perquè els recursos es dediquen a qui més ho necessita. Demanem accions fermes i concretes en matèries com l’evasió fiscal, l’impuls de les polítiques socials i de cooperació i l’accés a tractaments i vacunes contra la COVID, entre altres qüestions”, explica Puertes.
Evasió fiscal
Per exemple, els diners que perden els governs de tot el món per l’evasió fiscal supera la riquesa total de països com Portugal o Finlàndia. A Espanya es calcula que la suma de frau, evasió i elusió ascendeix a uns 60.000 milions d’euros. Així, Pobresa Zero urgeix a assenyalar i investigar als grans acumuladors de capitals, ja que el 70% d’aquest frau és causat per grans empreses o grans fortunes.
Així mateix, des de Pobresa Zero apunten que 1 de cada 4 persones a Espanya està en risc de pobresa o exclusió social. En la mateixa situació es troben quasi la meitat de les llars monoparentals, dels quals 8 de cada 10 estan encapçalats per dones. De fet, segons l’últim informe de la European Anti-Poverty Network (EAPN), la privació material severa ha augmentat quasi un 50% en l’últim any, afectant 3,3 milions de persones en tot l’Estat.
Pobresa en la Comunitat
Seguint amb el treball de EAPN, la situació s’agreuja en la Comunitat Valenciana, on el nombre de persones que no poden accedir als consums més bàsics s’ha incrementat un 140% en 2020 a conseqüència de la pandèmia. De fet, ací la situació de privació material severa és del 11,5% i ja afecta a 577.874 persones, sent l’autonomia amb la taxa més alta a Espanya.
Per part seua, des de Pobresa Zero es posa l’accent en una altra dada: des de l’inici de la COVID-19, almenys nou persones s’han convertit en *milmillonarias gràcies als guanys obtinguts per les grans farmacèutiques, acumulant una riquesa neta que suma 19.300 milions de dòlars, és a dir, diners suficients per a vacunar completament a totes les persones en països de baixos ingressos.
Solucions per a acabar amb les excuses
Enfront de les dificultats polítiques per a posar-se a la feina, Pobresa Zero considera imprescindibles tres eines per a una recuperació justa:
En primer lloc, incrementar els fons destinats a cooperació internacional per a aconseguir el compromís del 0,7% i un increment substancial dels pressupostos per a polítiques socials. En aquests moments, la Generalitat dedica un 0,1% a cooperació i Espanya està a la cua d’Europa en aquesta matèria.
En segon lloc, urgeix a implantar un canvi profund del model econòmic que demostra ser insostenible per al planeta i que genera cada dia més desigualtat, incloent l’establiment d’una tributació mínima global per a les empreses de, almenys, el 25%, i un repartiment més equitatiu amb els països empobrits.
En tercer lloc, garantir l’accés de tot el món a tractaments i vacunes, liberalitzant les patents. En 56 països del món encara no s’ha aconseguit vacunar ni tan sols al 10% de la població i en molts d’ells no s’arriba ni al 2%.
Mobilitzacions
Un any més, Pobresa Zero ha organitzat actes de denúncia i protestes en nombroses localitats de la Comunitat Valenciana per a mobilitzar-se amb motiu del Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa. Les concentracions més nombroses tindran lloc hui divendres 15 d’octubre a Alacant (18h en la Plaça dels Estels amb Avinguda Federico Soto) i demà dissabte 16 d’octubre a Castelló (12h en la Plaça dels Aules), a Elx (18h en la Plaça de l’Ajuntament) i a València (18h en la Plaça de l’Ajuntament).
CONTACTES PREMSA – Carmen Rodríguez (645 994 756), Laura Bellver (tel. 616048190) o Pilar Almenar (tel. 639580653)
DESCÀRREGA MATERIALS DE PREMSA (cartells + vídeo