Milers de persones celebren les alternatives de comerç Justo i consum responsable en el cor de València

La Festa del Comerç Just va acollir durant tota la jornada del diumenge activitats festives per a les famílies, tallers de sensibilització i una gran exhibició de cultura urbana per a mostrar formes alternatives de producció i consum, respectuoses amb les persones i el planeta.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i la regidora d’Educació, Acció Cultural i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, van participar al costat de la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD en la lectura del manifest, en el qual es denunciava la desigualtat entre dones i homes en l’àmbit econòmic.

La plaça de l’Ajuntament de València ha sigut escenari el diumenge d’una jornada festiva per a mostrar alternatives de producció i consum. Milers de persones han visitat el mercat de comerç just instal·lat allí, i han participat en les activitats infantils, tallers i exhibicions de cultura urbana que han omplit de color, sabors i sons el cor de València.

Durant tota la jornada, es van instal·lar en la plaça de l’Ajuntament més d’una desena de llocs d’informació i venda de productes de comerç just, en la seua gran majoria aliments, artesanies i modes de diferents parts del món amb els segells internacionals que garanteixen que s’han pagat preus justos a les persones productores, s’han respectat els seus drets humans i laborals, no s’ha ocupat mà d’obra infantil en la seua producció i s’han adoptat mesures per a garantir la protecció del medi ambient.

A més, s’han celebrat, entre altres, tallers sobre alimentació sostenible i autoconsum energètic, tot això en un ambient festiu amb activitats infantils com a gimcanes, contacontes i jocs, tallers de danses urbanes i grafiti, i les actuacions de Dani Miquel i Les  Feretes de La Colla. De la fi de festa s’han encarregat figures destacades del rap en la Comunitat Valenciana com MC Bloody, Malparlat i MC Tanaka, entre altres.

Celebració internacional

Amb aquesta festa -organitzada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD- la ciutat de València s’ha sumat a les celebracions que tenen lloc en més de 50 països durant el mes de maig per a sensibilitzar sobre la importància de canviar cap a un model de producció i consum més humà i sostenible.

Enguany, les ONGD i entitats socials i econòmiques participants en el moviment pel comerç just han reivindicat especialment la necessitat que el model econòmic garantisca la igualtat de dones i homes, que està lluny d’aconseguir-se tant en l’accés a la propietat i a l’ocupació formal, com en els salaris i en la presa de decisions dins de les empreses, entre altres qüestions.

El comerç just i les dones

“Hui volem denunciar que milions de dones no podem exercir els nostres drets fonamentals, una profunda injustícia absolutament intolerable que, a més, llastra el nostre desenvolupament personal, social i econòmic, i limita el desenvolupament sostenible”, assegurava la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón, en la lectura de manifest que va tindre lloc durant l’acte.

En aquesta lectura van participar, així mateix, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i la regidora d’Educació, Acció Cultural i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez.

La regidora va explicar que, encara hui, per cada 10 homes que treballen, només 6 dones tenen una ocupació formal, i va afegir: “Quan treballen, elles guanyen un 23% menys que els homes. Aquesta realitat no canviarà sola: si no hi ha compromisos ferms, es calcula que es tardaran 217 anys a aconseguir la igualtat salarial. El Comerç Just porta dècades defensant i ampliant la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones”.

Per part seua, la consellera va fer una crida a la ciutadania, especialment a la gent jove: “Totes i tots sumem per a construir un entorn més sostenible, just i saludable a través dels hàbits de consum. La joventut té un paper clau en la construcció d’un planeta més sostenible i més just, que és el que habitaran en el futur. Els i les joves teniu a les vostres mans impulsar aquestes causes també a través del seu consum, i exigint canvis en un sistema econòmic basat en relacions comercials violentes, que tampoc és just amb la joventut”.

Participants

Les celebracions han comptant amb la participació de les ONGD de comerç just Càritas València, Ecosol, La Tenda de Tot el Mòn, Oxfam Intermón, Petjades i Solidaritat Internacional PV, i amb la presència de FIARE Banca Ètica, Xarxa Enclau, Greenpeace, Aliança per la Solidaritat, CIES NO i la Associació d’Esplais de València. Han col·laborat la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, EMT València i À Punt Media.

Tota la infomación en la web https://www.cvongd.org/es/temas-clave/comercio-justo

,

Desplaça cap amunt