Guatemala és un dels països més desiguals del món. Les profundes iniquitats socials estan relacionades amb l’alta concentració de la terra i l’expansió de megaprojectes d’inversió -hidroelèctrics, miners i agroindustrials-. Avui dia, existeixen a Guatemala almenys 1.400 conflictes agraris sense resoldre que afecten principalment pobles indígenes.
En aquest context de conflictivitat, les comunitats que defensen el dret a la terra i el territori s’enfronten a processos de criminalització i a desallotjaments forçosos. Tal com assenyala la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) en el seu informe de 2017, existeix “un patró de violacions a drets humans quan s’executen els desallotjaments, que inclou la violació al dret a la consulta, i la falta de notificació prèvia, que solen ser realitzats de manera sumària i violenta per membres de la Policia Nacional Civil, l’Exèrcit i el Consell Nacional d’Àrees Protegides (CONAP), i involucren la crema i destrucció d’habitatges, aliments, animals, sense previsió de retorn ni reubicació, sense possibilitats reals d’un degut procés ni d’accés a la justícia”.
En el mateix informe, la CIDH va identificar que líders i lidereses que defensen els drets dels pobles indígenes, el territori i el medi ambient, estan especialment exposats a la criminalització. Segons els registres de la Unitat de Protecció a Defensores i Defensors de Drets Humans -Guatemala (UDEFEGUA), entre gener i novembre de 2021 es van cometre 839 accions de criminalització contra persones defensores de drets humans, sent les més freqüents la difamació i estigmatització, les denúncies judicials sense fonament i les detencions il·legals.
Criminalitzades
En un context d’afebliment de la institucionalitat pública i d’atacs contra la independència de la justícia a Guatemala, la situació per a les persones defensores criminalitzades es torna molt crítica. La comunitat internacional té un important paper per a promoure la seua protecció: reconèixer la labor de les persones defensores i donar seguiment als seus casos resulta fonamental.
Peticions
Per això, més d’un centenar d’organitzacions socials de l’Estat espanyol han dirigit un comunicat al Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació mostrant la seua preocupació per la vulneració de drets humans i els processos de criminalització en contra de les persones defensores de la terra i el territori a Guatemala, i instant al Govern d’Espanya que:
- Faça seguiment del compliment del Conveni 169 de l’OIT, ratificat per l’Estat de Guatemala, en àrees de presència d’inversions de procedència espanyola, i que aquestes inversions no violen els drets socials, econòmics i culturals dels pobles indígenes.
- A través de la seua Ambaixada a Guatemala, realitze observacions de les audiències dels judicis en contra de les persones defensores de la terra i el territori judicialitzades per a afavorir que es garantisca el degut procés.
- En els seus diàlegs bilaterals amb Guatemala, subratlle la urgència que es restablisquen institucions i mecanismes responsables i capaços de promoure solucions dialogades i pacífiques als conflictes de terra.
La societat civil organitzada de l’Estat espanyol reafirma el seu suport a la labor de les persones, organitzacions i comunitats que defensen la terra, el territori i el medi ambient a Guatemala.
Pot consultar-se el comunicat íntegre ací.
#Defendemoslavida #Defensemlavida