Llancem una campanya per a donar suport al comerç just i les botigues de proximitat aquest Nadal

Amb el lema “Pare Noel ho sap, els Reis Mags ho saben”, la campanya demana a la ciutadania, amb humor, que compre en xicotets establiments i botigues de comerç just, per responsabilitat i per a donar suport a la seua recuperació

Les ONGD també posen a la disposició del personal docent recursos sobre comerç just i consum responsable per a treballar a les aules

Imagen de Papá Noel en la Campaña de comercio Justo en Navidad

Les ONGD de la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració del Pare Noel i les seues majestats els Reis Mags (i molt de humor), hem llançat hui una campanya per a demanar a la ciutadania que “es pose les piles” i demane en les seues cartes de regals nadalencs productes de les botigues del seu barri i el seu poble, articles de comerç just i ecològics per a no deixar a ningú arrere en aquesta crisi.

Tant el personatge més conegut de Lapònia com les seues majestats d’Orient han coincidit a advertir que enguany estan disposats a prioritzar els productes “d’excel·lent qualitat i que respecten els drets de totes les persones”, que es troben “més a mà” a les botigues de comerç just i en molts comerços de barri.

”A nosaltres ens agrada viure bé, i el mateix els ocorre a les persones que fabriquen productes justos i responsables, i als quals els venen prop de tu”, han afirmat en un comunicat conjunt amb la Coordinadora Valenciana d’ONGD, encarregada de la campanya.

Valors anticrisi

Des de la Coordinadora creiem que cada vegada som més conscients de la importància del consum responsable. “Hem d’incorporar els aprenentatges més positius que ens està deixant aquesta pandèmia per a fer front a les seues conseqüències. Optar pel Comerç Just en les compres d’aliments o de regals per a aquest Nadal és una oportunitat d’apostar per valors com la solidaritat, la justícia social i el suport mutu que ens ajuden a tirar avant en els moments més difícils”, explica Cristina Ramón, portaveu del grup de treball de Comerç Just de la Coordinadora.

Davant el moment de major consum de l’any, les ONGD recorden l’enorme potencial dels nostres hàbits de consum per a canviar el món i eixir millors d’aquesta crisi. Per part seua, el Pare Noel i els Reis Mags, més conscienciats que mai, asseguren que estan disposats a prioritzar els articles de comerç just en els seus lliuraments el 24 de desembre i el 5 de gener.

Comerç Just en la Comunitat

En la Comunitat Valenciana hi ha quasi una vintena de botigues i punts de venda de comerç just de proximitat impulsats per ONG com la Tenda de Tot el Món, Oxfam Intermón,*Ecosol, Petjades, Càritas Diocesana de València, Solidaritat Internacional, Proyde i Pau i Solidaritat, situades en localitats com València, Castelló, Alacant, Algemesí, Paterna, Orihuela, Ibi, Elda i Alcoi. També poden trobar-se els seus productes en botigues online d’aqueixes entitats, comerços de productes ecològics, supermercats i grans superfícies de tota la Comunitat.

Entre els productes que compleixen els criteris de comerç just es troben aliments ecològics i de gran qualitat com a cafés, xocolates i torrons fabricats en la Comunitat Valenciana amb la garantia que per a la seua producció no s’ha emprat mà d’obra infantil, s’ha respectat la igualtat entre dones i homes, i s’ha pagat un preu just a les comunitats productores.

Amb aqueixos mateixos requisits i uns altres que s’estableixen per als productes de comerç just,i que garanteixen el respecte als drets humans i el medi ambient durant tota la cadena de producció, també poden trobar-se roba, complements, joguets, articles de decoració, papereria i fins a productes cosmètics.

A tot el món hi ha més de 2.150 organitzacions productores en més de 70 països, que respecten aquests criteris establits a nivell internacional i certificats amb segells de qualitat. En elles treballen 3.1 milions de dones i homes.

Les vendes de Comerç Just a Espanya en 2019 van ascendir a 138 milions d’euros, la qual cosa suposa quasi el doble respecte a l’exercici anterior. El consum mitjà per habitant en productes de Comerç Just va ascendir a 2,92 euros a l’any, la qual cosa suposa quasi el doble del registrat en 2018, encara que seguim molt lluny de la mitjana europea, que se situa per damunt dels 15 euros, i de països com Suïssa, amb un consum mitjà per persona de més de 80 euros.

Recursos educatius

En el marc de la campanya, les ONGD han posat també a la disposició del personal docent recursos educatius per a sensibilitzar a les escoles de la importància del consum responsable i donar a conéixer el comerç just. Es tracta d’una selecció de recursos recollits en la plataforma “Operació Rubik”, que inclouen quaderns de treball, unitats didàctiques, propostes d’activitats, contes, videojocs i materials audiovisuals sobre qüestions com els drets de la infància i l’alimentació saludable.

Més celebracions

A més d’aquesta campanya, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i dels Ajuntaments d’Alacant i Castelló, aquest Nadal les ONGD valencianes celebren que Sagunt acaba d’obtindre el distintiu de Ciutat pel Comerç Just, un reconeixement internacional que tenen més de 2.000 ciutats a tot el món i que certifica que es tracta d’una localitat en la qual, des de les organitzacions socials, el comerç, l’hostaleria i les Administracions Públiques es promou el comerç just i el consum responsable.
En la Comunitat Valenciana, ostenten ja aquest reconeixement Orihuela, que va ser la primera a aconseguir-lo, i la ciutat de València, que es va acreditar fa un any.

 

Ací pots descarregar algunes de les imatges de la campanya: Imatge 1, imatge 2, imatge 3.

Ací pots descarregar el vídeo de la campanya.

,

Desplaça cap amunt