Les principals forces polítiques municipals signen simultàniament acords preelectorals per a impulsar la cooperació internacional des dels Ajuntaments de València, Castelló, Alacant i Elx

Amb el pacte, impulsat per la Coordinadora Valenciana d’ONGD, els partits es comprometen a dedicar, si governen, el 0,4% dels pressupostos municipals a cooperació al desenvolupament a València, Alacant i Elx, i el 0,5% a Castelló abans de 2027.

L’Acord reconeix que és un “imperatiu ètic, social, polític i econòmic” impulsar la cooperació per a erradicar la pobresa extrema que ha crescut en els dos últims anys, i en la qual viuen més de 700 milions de persones.

Tal com va succeir dues setmanes abans a nivell autonòmic, els principals partits que concorren a les eleccions municipals del 28 de maig, han signat hui de manera simultània a València, Castelló, Alacant i Elx acords per a avançar cap a l’objectiu de dedicar el 0,7% dels pressupostos municipals consolidats a cooperació internacional abans de 2030, tal com fixa Nacions Unides. Per a això, a València, Alacant i Elx, els signants s’han compromés a aconseguir el 0,4% en la pròxima legislatura, i a Castelló s’han compromés a arribar al 0,5%.

València

A València han signat l’acord els candidats a l’alcaldia per PSPV-PSOE, Ciutadans i Unides Podem-Esquerra Unida PV, Sandra Gómez, Fernando Giner i Pilar Lima, respectivament; Papi Robles, per Compromís; i Paula Llobet, pel PP. L’acte, ha suposat la renovació de l’acord ja signat en 2019, que malgrat els avanços registrats en participació, d’impulsar la primera ordenança específica sobre cooperació, i del suport al pla d’acolliment de persones defensores de drets humans, no han complit el compromís d’augmentar els pressupostos aprovats destinats a cooperació sinó que aquests s’han vist reduïts dels 2,8 milions en 2019 a 2,3 milions en 2023.

Castelló i Alacant

A Castelló i Alacant les signatures són també renovacions dels acords signats en 2019, encara que el suport a la cooperació ha sigut molt diferent en totes dues capitals.

A Castelló, el govern municipal ha passat de pressupostar quasi 630.000 euros a cooperació en 2019, a més de 840.000 euros en 2023 aconseguit el 0,43% dels pressupostos consolidats de l’Ajuntament. A més, la capital de la Plana ha aconseguit el reconeixement internacional com a “Ciutat pel Comerç Just”. En la signatura han participat els candidats a l’alcaldia Amparo Marco, pel PSPV-PSOE, Begoña Carrasco, pel PP; Ignasi García, per Compromís; Marisol Barceló, Unides Podem – Esquerra Unida PV; i el número dos per Ciutadans, Enrique Guimerà.

 

Mentrestant, a Alacant, el govern de PP i Ciutadans han incomplit l’acord signat, passant de 423.000 euros en 2019 a tot just 192.000 euros en 2023, amb els pressupostos prorrogats. Aqueixa falta de compromís del govern municipal amb la cooperació s’ha traslladat també a la signatura de hui: el PP no ha participat en l’acte, malgrat les retirades invitacions i a diferència del que ha fet aquesta formació a nivell autonòmic i en la resta de localitats. Així, han signat l’acord els candidats a l’alcaldia pel PSPV-PSOE, Unides Podem-Esquerra Unida PV i Compromís Ana Barceló, Manolo Copé, i Rafael Más, respectivament, i José Luis Belenguer el representant de Ciutadans.

Acord inèdit a Elx

Per part seua, a Elx aquesta és la primera vegada en la qual s’aconsegueix un pacte d’aquestes característiques. Els pressupostos en aquesta última legislatura han augmentat de 273.000 euros a quasi 315.000 euros, s’estan incorporant millores a la gestió amb la participació de les ONGD i s’ha recuperat la inversió en accions d’educació per al desenvolupament. En la signatura han participat els candidats a l’alcaldia dels principals partits -Carlos González, pel PSPV-PSOE; Pablo Ruz, pel PP; Eduardo Garcia-Ontiveros, per Ciutadans, i Esther Díez, per Compromís-, la qual cosa, en principi garanteix la continuïtat d’aquestes polítiques solidàries.

Compromisos enfront de la crisi

Totes els actes han sigut impulsades per la Coordinadora Valenciana d’ONGD que s’ha reunit en les últimes setmanes amb les forces polítiques municipals per a traslladar-los les propostes del sector per a la millora de les polítiques municipals de cooperació, en el context actual de crisi que afecten especialment les persones més excloses, i que està deixant un augment desconegut de la desigualtat a nivell global. Més de 700 milions de persones es veuen obligades a malviure amb menys de dos euros al dia, segons les dades del Banc Mundial.

“La ciutadania de Castelló, València, Alacant i Elx han demostrat una vegada i una altra la seua solidaritat en aquests últims anys, en els moments més complicats. Ho han fet durant la pandèmia, a causa de la invasió d’Ucraïna i en totes les crisis humanitàries que hem patit en els últims anys. La cooperació internacional des de l’àmbit municipal porta tres dècades fent costat a les persones que més pateixen aquest tipus de crisi i a les ONGD locals que treballen amb elles, perquè és de justícia i perquè hi ha molt per fer. Per això aquests pactes són tan importants”, ha explicat la presidenta de la Coordinadora, Cristina Ramón.

Entre les propostes traslladades als partits, i les que s’han compromés a complir amb aquestes signatures, destaquen la necessitat de millorar la gestió de la cooperació, amb el manteniment d’una Regidoria de Cooperació Internacional en cadascuna de les cuatre ciutats, amb competències polítiques, recursos econòmics i personal tècnic suficient, format i estable.

Tant la Coordinadora com les ONGD participants en cada acte s’han compromés en els quatre municipis a mantindre una actitud de diàleg i col·laboració amb els governs municipals que resulten de les eleccions, per a impulsar i donar seguiment any a any al compliment dels acords signats.

MATERIALS ADDICIONALS

FOTOGRAFIA DE LA COOPERACIÓ INTERNACIONAL EN LA C. VALENCIANA

, ,

Desplaça cap amunt