Les ONGD valencianes recomanen canalitzar l’ajuda de manera adequada per a garantir que arribe a la població afectada pel conflicte a Ucraïna

La Coordinadora agraeix la solidaritat que està demostrant, una vegada més, la ciutadania valenciana, que sempre respon de manera exemplar davant situacions d’injustícia.

ONGD i agències humanitàries estan operant en un context cada vegada més complicat per a oferir refugi, aigua, aliments, medicaments i assistència psicològica a la població afectada pels atacs i a les persones refugiades en països veïns.

Més de 370 entitats de tota mena s’han sumat ja al manifest “No a la guerra (Una altra vegada)” que demana diàleg per a acabar amb el sofriment a Ucraïna.

En un context cada vegada més complicat a Ucraïna per les conseqüències dels atacs russos i els combats sobre el terreny, les ONGD de la Comunitat Valenciana especialitzades en acció humanitària i les organitzacions amb experiència de treball al país o amb vincles amb organitzacions locals han mobilitzat tots els recursos disponibles per a fer front a la crisi. Estan responent amb l’enviament urgent de medicines, material sanitari i fons per a fer costat a entitats locals en l’atenció a persones afectades per la guerra.

L’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Càritas Espanyola, CESAL, Creu Roja, Farmamundi, Junts per la Vida, Save the Children i Vides, entre altres, han llançat ja crides per a recollir fons i fer arribar ajuda de tota mena a la població a Ucraïna i a les persones refugiades en països veïns.

Descàrrega i comparteix el llistat d’organitzacions que estan responent a la crisi humanitària a Ucraïna

Articles de primera necessitat

Entre altres, s’estan fent arribar articles de primera necessitat al centre d’Ucraïna per part d’ACNUR, i des de Càritas Espanyola s’està donant suport a Càritas Ucraïna per al subministrament d’aliments, aigua potable, allotjament segur i kits d’higiene. Farmamundi ha enviat ja 4.700 quilograms de medicaments i material sanitari, i està preparant un segon enviament des de Paterna amb una tona de medicaments, principalment analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics i sèrums).

Per part seua, Creu Roja està fent costat a la Creu Roja Ucraïna perquè puga continuar prestant primers auxilis i suport psicosocial a les persones afectades pel conflicte. El Comité Internacional de Creu Roja, especialitzat a operar en zones en conflicte, està també actuant davant la greu escassetat d’aigua que ha provocat la intensificació dels combats, que han provocat la interrupció del subministrament d’aigua afectant així més d’un milió de persones.

Des de Junts per la Vida, davant la dificultat de portar a menors en acolliment fins a Espanya, estan viatjant a Polònia per a participar en l’atenció a població refugiada. A més, la ONGD Vides està canalitzant donatius cap a les comunitats salesianes que atenen persones desplaçades dins d’Ucraïna i refugiades a Polònia i Eslovàquia.

En el web de la Coordinadora pot trobar-se informació sobre el treball que estan realitzant les ONGD a Ucraïna i la manera de col·laborar amb elles.

En contextos tan complicats en els quals cal utilitzar corredors humanitaris segurs i comptar amb molt de coneixement del lloc, és imprescindible canalitzar l’ajuda a través d’organitzacions humanitàries amb experiència i amb presència al país si volem assegurar-nos que l’ajuda arribe a qui més el necessita

Crida a la ciutadania

“Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD agraïm la solidaritat de la població valenciana amb Ucraïna. Sempre impressiona veure la seua resposta exemplar davant situacions d’injustícia com la que vivim: Donem les gràcies i demanem a la ciutadania que done suport a aquestes organitzacions. En contextos tan complicats en els quals cal utilitzar corredors humanitaris segurs i comptar amb molt de coneixement del lloc, és imprescindible canalitzar l’ajuda a través d’organitzacions humanitàries amb experiència i amb presència al país si volem assegurar-nos que l’ajuda arribe a qui més el necessita”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora.

Les ONGD alerten que enviar articles des d’Espanya, si no es fa a través d’organitzacions amb experiència, és més lent, més car i a vegades pot ser inútil, perquè poden tindre dificultats per a travessar la frontera o que el que es vaig enviar ja no siga necessari.

“Les ONG que treballen ja al país avaluen constantment quines són les necessitats, que en un context d’emergència canvien amb rapidesa. Si no es coordina bé, podem trobar-nos amb un excés de béns de primera necessitat d’un tipus, quan es necessiten d’un altre. Per això és més eficient donar diners, perquè aquestes organitzacions puguen comprar el que necessiten veritablement al seu país o països veïns”, explica Cristina Ramón.

Coordinació de l’ajuda

Les ONGD i agències humanitàries que operen a Ucraïna estableixen mecanismes de coordinació perquè això no ocórrega, estan autoritzades per a actuar i ja tenen establits els seus mecanismes de subministraments. A més, estan en comunicació constant amb les autoritats i les parts en conflicte per a intentar establir corredors humanitaris segurs a través dels quals fer arribar l’ajuda a les poblacions que ho necessiten.

Pel que fa als medicaments en particular, l’ONG especialitzada en Farmàcia -Farmamundi- recomana a la ciutadania no fer recollides de medicaments. “Les donacions han de respectar sempre les necessitats de el país receptor. No podem enviar el que volem, sinó el que es necessita”, expliquen des de l’entitat.

La Coordinadora, per part seua, recorda la crida feta al Govern espanyol, la Unió Europea i les parts en conflicte perquè reprenguen amb urgència la via del diàleg posant en primer lloc el respecte a la vida de les persones i els drets humans com a eix de qualsevol negociació. Fins al dia de hui, més de 370 entitats socials, religioses, feministes i culturals, ONGD, sindicats i centres educatius de la Comunitat Valenciana s’han unit al manifest “No a la guerra (una altra vegada) impulsat per la Coordinadora Valenciana de *ONGD, entre altres entitats.

Per a més informació i entrevistes:

Carmen Rodríguez: 645 994 756 / comunicacion@cvongd.org

,

Desplaça cap amunt