Les ONGD valencianes demanen al Govern que demostre el compromís en la lluita contra la pobresa global complint les seues promeses en els pròxims pressupostos

La Coordinadora Valenciana de ONGD ha mantingut hui una reunió de treball amb el nou director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, Pedro Carceller, per a avançar en reformes necessàries, com la de la resposta a les emergències humanitàries

En el context de crisi cada vegada més agudes, és imprescindible no sols augmentar els pressupostos sinó també millorar la gestió amb més personal i menys burocràcia, com es va comprometre el PP en el seu programa electoral

En ple procés d’elaboració dels pressupostos autonòmics per a l’any vinent, la Coordinadora Valenciana de ONGD -que agrupa més de 100 entitats de la Comunitat dedicades a la cooperació internacional i l’acció humanitària- ha demanat hui al director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, Pedro Carceller, que en aquests primers pressupostos del nou Govern es demostre el seu compromís en la lluita per l’erradicació de la pobresa global amb un increment significatiu dels pressupostos per a cooperació, en línia amb el promés en el programa electoral del PP.

Tant en aqueix programa com amb la signatura de l’Acord per una Política Pública de Cooperació Internacional al Desenvolupament, subscrit pel Partit Popular el passat 3 de maig en plena campanya electoral, la formació que encapçala el govern de la Generalitat es comprometia a incrementar els pressupostos per a cooperació fins al 0,4% dels pressupostos autonòmics en aquesta legislatura. Aqueixa partida se situa en aquests moments en el 0,2%, amb prop de 72 milions d’euros, la qual cosa equival a tan sols 14 euros per habitant i any.

“Estem en una situació crítica a nivell global, en la qual persisteix una pobresa extrema que afecta a quasi 700 milions de persones, amb un canvi climàtic que està multiplicant els conflictes per recursos cada vegada més escassos, i amb fenòmens naturals que creixen en virulència i que pateixen més els països més empobrits, els que no estan contaminant. Tenim la responsabilitat moral d’impulsar la cooperació i canvis polítics en un sistema que genera cada vegada més desigualtats. Només demanem a la Generalitat i a la resta d’Administracions de la Comunitat que complisquen les seues promeses i estiguen a l’altura del repte”, explica la presidenta de la Coordinadora Valenciana de ONGD, Cristina Ramón.

És la segona vegada que la Coordinadora es reuneix amb el nou equip de govern de la Generalitat. En la primera ocasió, el passat 13 de setembre, la reunió estava encapçalada per Susana Camarero, vicepresidenta segona i consellera de Benestar Social, Igualtat i Habitatge, i Ignacio Grande, secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, a més del mateix Pedro Carceller. “Va ser una reunió positiva en la qual vam veure una bona disposició a treballar mà a mà amb les ONGD, complir els seus compromisos i treballar amb professionalitat”, afig la presidenta de la Coordinadora.

Reforma humanitària

Una altra de les qüestions abordades en la reunió és la necessitat urgent de reformar el sistema de resposta humanitària a les emergències des de la Generalitat, que està en l’agenda de la Conselleria.

“Estem d’acord que hem de ser capaços d’agilitzar el desemborsament de fons per a donar una resposta immediata quan hi ha un terratrémol, unes inundacions o un nou conflicte, perquè les víctimes no poden esperar quan ho perden tot. També hem de saber que les emergències no duren el temps que apareixen en un telenotícies, perquè després de la fase aguda del desastre, és necessària la reconstrucció. Necessitem un nou sistema capaç de respondre en aqueixos dos moments”, explica Ramón.

Millor gestió

Tant en el seu programa electoral com en la signatura de l’Acord per la Cooperació, el Partit Popular també es va comprometre a millorar la gestió de les polítiques de cooperació. En aquest sentit, la Coordinadora de ONGD exigeix un reforç urgent del personal de la Direcció General, amb formació i experiència adequada per a gestionar aquesta política pública, i reduir els nivells de burocràcia que llastren cada dia l’acció de les ONGD.

, ,

Desplaça cap amunt