L’impacte de la crisi climàtica és innegable. Ho hem viscut en el territori valencià amb la DANA que va assotar a més de huitanta municipis i ha provocat, fins al moment, un total de 216 persones mortes. Però també ho hem vist en països com Sudan del Sud, on les inundacions han obligat a més de 375.000 a desplaçar-se de les seues llars per a escapar de les regions que han quedat negades per les intenses pluges que patix el país des de juliol, o a Somàlia, on va haver-hi 223 inundacions o sequeres diferents en 2023.
Com assenyala Enrique Asensi, president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, “les catàstrofes com la de València no són només ‘naturals’ o fets aïllats: fenòmens així són possibles a causa d’una inacció climàtica que arrosseguem des de fa dècades”. En esta línia, les ONGD valencianes demandem polítiques públiques que estiguen a l’altura dels enormes reptes que suposa l’emergència climàtica en el nostre territori i a tot el món.
Per això, les ONGD alerten que les mesures actuals de mitigació i adaptació a la crisi climàtica, en la seua escassa ambició, deixen en mínims la capacitat d’actuar davant desastres d’estes característiques, que són cada vegada més freqüents i més intensos, especialment per la falta de disposició dels governs a implementar mesures per a reduir dràsticament les nostres emissions de CO₂. “Necessitem que es dediquen molts més fons i esforços per a afrontar les causes i les conseqüències de la crisi climàtica, que ja estem vivint”, destaca Asensi.
Vigílies en solidaritat amb les persones afectades per la DANA
En solidaritat amb les víctimes de la DANA i sota el lema: “Justícia climàtica urgent i global!”, Aliança pel Clima, que engloba a les principals organitzacions mediambientals, socials i humanitàries que enfronten la crisi climàtica, convoquen a la ciutadania a una concentració col·lectiva als carrers de diferents ciutats espanyoles. L’objectiu és demanar als governs que prenguen mesures enfront de la crisi climàtica com la que estem vivint en el nostre territori.
Des de la plataforma exigixen als governs i als diferents actors internacionals que en la COP29 prenguen decisions fermes i posen en marxa les mesures i fons necessaris per a frenar la crisi climàtica. El gran compromís a aconseguir en este cim és l’establiment de fons que permeten que els països més empobrits i vulnerables tinguen la capacitat suficient per a enfrontar les tràgiques conseqüències de la crisi climàtica.
L’Aliança crida a una reflexió sobre la necessitat de garantir que en totes les parts del món, ja siga en la Comunitat Valenciana o a Bangladesh, es dispose de la capacitat per a protegir la població de les pitjors conseqüències del canvi climàtic. Recorda també l’enorme responsabilitat i l’obligació dels països del Nord global de respondre a estes demandes i garantir un finançament públic mínim. Segons Nacions Unides, els països empobrits necessitarien al voltant de 1,1 bilions de dòlars -aproximadament 1,04 bilions d’euros- en finançament per al clima a partir de 2025 i uns 1,8 bilions per a 2030.
Organitzacions actives enfront de la DANA
Les organitzacions de cooperació internacional i acció humanitària han respost immediatament davant la catàstrofe provocada per la DANA en la Comunitat Valenciana, mobilitzant entorn d’un miler de treballadors i treballadores per a assistir a les persones i municipis damnificats.
Les ONG estan abordant l’emergència mitjançant múltiples accions: des de proveir refugi i distribuir béns bàsics fins a donar atenció psicosocial i donar suport a la coordinació de l’atenció sanitària. En total, més de 30 entitats nacionals i internacionals estan treballant sense descans per a atendre les necessitats de la població.
En la pàgina web de la Coordinadora Valenciana d’ONGD pot consultar-se el llistat actualitzat d’entitats amb accions en marxa en resposta a la DANA.