Les ONGD exigeixen al Bipartit d’Alacant que complisca els seus compromisos electorals i faça marxa enrere en les retallades socials anunciades

La Coordinadora Valenciana d’ONGD -que representa a més de 100 entitats socials- ha sol·licitat una reunió urgent amb l’alcalde per a demanar explicacions sobre les informacions que ha traslladat als grups polítics del consistori, referents a les retallades en polítiques socials, incloses les d’igualtat, atenció a majors, foment de l’ocupació, migracions i, especialment, cooperació internacional.

En cooperació suposaria pràcticament eliminar aqueixa política pública perquè, la retallada proposada és del 85%, la qual cosa deixaria la partida en tot just el 0,01% dels pressupostos municipals o, cosa que és el mateix, a penes 14 cèntims a l’any per alacantí/a per a contribuir a la lluita contra la pobresa global i la resposta a crisis humanitàries.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD -que agrupa més d’un centenar d’entitats socials en la Comunitat- ha sol·licitat una reunió urgent amb l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, per a buscar aclariments sobre les notícies aparegudes en premsa segons les quals els pressupostos municipals que prepara el Bipartit alacantí suposaran un reporte en les polítiques socials que afectarien els serveis a majors, ocupació, igualtat, medi ambient i cooperació, entre altres.

En concret, i respecte a la cooperació Internacional, les retallades serien d’un 85% de fons menys que en 2022, i situaria la inversió en aquesta partida en 14 cèntims per habitant i any. Això suposa a penes un 0,01% del total dels pressupostos, una reculada que allunyaria encara més al Partit Popular i a Ciutadans de l’Acord per la Cooperació signat en 2019 – just abans de les eleccions- pel qual tots dos partits es van comprometre a dedicar a cooperació almenys el 0,4% dels pressupostos per a 2023, en la senda del compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Responsabilitat

“Ens estem assabentant d’aquestes possibles retallades per la premsa, i ens preocupen molt pel que suposa de pèrdua de confiança en la paraula donada pels polítics quan busquen el nostre vot. En una democràcia, si volem tindre governs seriosos i responsables, això no pot ocórrer. Per això, demanem al Partit Popular i a Ciutadans a la ciutat d’Alacant que reflexionen i avancen cap a uns pressupostos municipals que ajuden als sectors més desfavorits, perquè per a això estan les polítiques públiques”, afirma Paloma Jiménez, representant a Alacant de la Coordinadora Valenciana d’ONGD

“En el context de crisis successives que estem patint, les polítiques socials són les úniques que poden pal·liar les dificultats i sofriments que han anat generant la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i la inflació entre les persones i els països més empobrits. Per això, és més important que mai reforçar-les. És qüestió de justícia i de drets bàsics”, afig Jiménez.

La proposta de pressupostos que està presentant el govern municipal, si es confirma, eliminaria pràcticament la política pública de cooperació internacional després de més de 28 anys de trajectòria a la ciutat d’Alacant, pionera en la Comunitat Valenciana. Es posaria fi a quasi tres dècades de cooperació solidària en centenars de processos de desenvolupament local amb comunitats desfavorides d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, i es cancel·larien projectes d’educació per al desenvolupament i sensibilització a la ciutat d’Alacant.

Evolució dels pressupostos

El pressupost global de l’àrea de cooperació internacional ha anat a la baixa en els últims exercicis. En 2019 va arribar a 423.000 euros en 2019, mentre que en 2022 el pressupost municipal aprovat inicialment es va reduir fins als 192.301 euros. Només després de la crisi d’humanitària provocada per la invasió russa d’Ucraïna, l’Ajuntament d’Alacant va aprovar una modificació pressupostària que va afegir 200.000 euros per a acció humanitària -una partida que fins llavors no tenia fons malgrat l’existència de més de 30 conflictes a tot el món-, que no ha sigut gestionada íntegrament per problemes de gestió de l’Ajuntament.

Gràfic: Pressupost aprovat de cooperació Internacional de l’Ajuntament d’Alacant respecte a l’objectiu del 0,7% en els anys 2005-2022.

Propostes

La Coordinadora ha enviat a l’alcalde un escrit amb propostes del sector, entre les quals destaquen:

  • L’Augment del pressupost municipal de cooperació internacional per a complir amb l’Acord per a una política pública de Cooperació Internacional transformadora en el municipi d’Alacant”, signat pel Partit Popular i Ciutadans, entre altres, i en concret l’augment dels pressupostos de les convocatòries de Cooperació Internacional en les línies de projectes de Cooperació i Educació per al Desenvolupament fins a aconseguir, com a mínim, el nivell que tenien en 2019, la suma total del qual era de 390.000 euros.
  • Un sistema d’avaluació dels projectes finançats que siga transparent i professional, mitjançant empreses avaluadores externes especialitzades, que els valoren amb objectivitat, com és la pràctica habitual de les Administracions Públiques tant valencianes com de la resta d’Espanya i la Comissió Europea.
  • La millora del funcionament i la informació que s’aporta  al sector i al Consell Municipal de Cooperació sobre els pressupostos municipals, els mecanismes de transparència i la rendició de comptes a la ciutadania.

, , ,

Desplaça cap amunt