En un context mundial en el qual la cooperació internacional és crucial per a la vida de milions de persones, s’estan generalitzant els atacs a les persones cooperants. En molts llocs del planeta, la persecució a les ONG i al seu treball en defensa dels drets humans s’està convertint en norma. Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Israel, Guinea Equatorial, Tanzània o Filipines són alguns dels països que han aprovat lleis que limiten i fins i tot persegueixen el treball d’aquestes organitzacions.
És la denúncia que fan les ONGD valencianes en el Dia de les Persones Cooperants que se celebra hui dimecres. A Espanya, segons dades de la Coordinadora d’ONG de Desenvolupament, hi ha 734 persones que treballen com a cooperants en 114 països. Fer la seua tasca és cada vegada més complicat i perillós. Al menos 475 personas cooperantes sufrieron ataques a nivel global en 2020, incluyendo 108 asesinatos, segons l’últim informe de Aidworker Security Organization.
Els països en els quals va haver-hi un major nombre d’atacs van ser Sudan del Sud, Síria i República Democràtica del Congo. Un d’aqueixos atacs recents, a Etiòpia, va posar fi a la vida de la cooperant de Metges Sense Fronteres María Hernández i dues dels seus companys etíops, Yohannes Halefom Reda i Tedros Gebremariam Gebremichael. Per part seua, a Israel, la cooperant espanyola Juana Ruiz continua empresonada, acusada per un tribunal militar de pertànyer a una “organització il·legal”.
Denúncia del Consell Valencià de Cooperació
Precisament en la seua última reunió, el Consell Valencià de Cooperació -que reuneix Administracions Públiques, ONGD, organitzacions de Nacions Unides, universitats, sindicats i empreses- va recordar l’augment de l’assetjament, la persecució, la detenció i els assassinats de cooperants, activistes pels drets humans, persones que treballen en organitzacions socials i periodistes.
“Ens preocupa especialment la persecució i la fustigació a les ONG locals i internacionals a Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Colòmbia, Palestina, territoris sahrauís i la República Democràtica del Congo. El Consell s’ha mostrat d’acord a adoptar les mesures necessàries per a garantir el treball en cooperació i la seguretat de les persones que treballen per la solidaritat i la defensa dels drets humans, que sent un exemple per a tota la societat són objectiu de la violència”, explica la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón.
Cooperació, clau enfront de la crisi
El Consell ha donat igualment aquest estiu el seu vistiplau al futur V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024, tràmit preceptiu perquè continue la seua tramitació. El Pla amplia les prioritats geogràfiques de la cooperació, afegint tota la regió de Centreamèrica i el Magreb, i es marca el compromís d’augmentar almenys en un 10% anual el pressupost del programa autonòmic de cooperació per als dos pròxims anys de la legislatura.
Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD valorem molt positivament els esforços pressupostaris de la Generalitat per a avançar en el compliment de l’Acord per la Cooperació, signat a l’abril de 2019 per tots els partits polítics, i aconseguir el compromís de destinar el 0,4% dels pressupostos de la Generalitat a la cooperació internacional al final d’aquesta legislatura, i el 0,7% per a 2030, com estableix la Llei valenciana de Cooperació i els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per Nacions Unides i subscrits per Espanya. El 65% del pressupost es dedicarà a programes de cooperació internacional al desenvolupament, el 15% s’invertirà en Educació per al desenvolupament, i un altre 15% com a mínim es destinarà a Acció Humanitària.
També hi ha canvis a nivell estatal: està en marxa la reforma del sistema de cooperació, i a les portes dels pressupostos generals per a 2022, és urgent que Espanya isca del vagó de cua de la cooperació a Europa en el qual està, molt lluny del compromís històric de dedicar el 0,7% a cooperació internacional. Des de la Coordinadora de ONGD-España, de la qual formem part la Coordinadora Valenciana, demanem que el Govern estatal garantisca el camí per a dedicar el 0,5% dels pressupostos estatals a cooperació abans del final de legislatura i demostrar, d’aquesta manera, que els seus compromisos es compleixen.
Les conseqüències de la pandèmia, el canvi climàtic i els conflictes bèl·lics estan causant greus danys en la vida de milions de persones. Països que ja enfrontaven greus problemes econòmics, mediambientals, sanitaris o educatius estan veient empitjorar els seus entorns. És especialment preocupant la situació de les dones; els feminicidis, les violències de gènere i la restricció dels seus drets estan augmentant a tot el món.
També preocupa la situació de defensors i defensores de drets humans i dels territoris; segons dades de Front Line Defenders, l’any passat 331 persones van ser assassinades a tot el món. A més, 82 milions de persones s’han vist obligades a abandonar les seues llars fugint de conflictes i misèria, una xifra que, després de l’arribada dels talibans a Kabul, creixerà notablement.
Per a més informació o entrevistes amb cooperants: Carmen Rodríguez, tel: 645 994 756 comunicacion@cvongd.org