Les ONGD demanem a la gent jove un canvi en els seus hàbits de consum per a respectar els drets de les comunitats productores

Aquest dissabte se celebra a nivell mundial el Dia del Comerç Just, per al qual la Coordinadora Valenciana d’ONGD llança la campanya “Jo consumisc, jo sume”.

A través del rap “Jo sume”, interpretat per Arianna Puello, Zenit, McKea, Kultama, Elane i Arts, s’anima a la joventut a lluitar per un planeta més just i sostenible.

El comerç just doblega el seu creixement a Espanya, amb una xifra rècord de consum mitjà per habitant que aconsegueix els 2,92 euros.

Yo consumo yo sumo

La Coordinadora Valenciana d’ONGD, composta per més d’un centenar d’organitzacions de la Comunitat, demana a la joventut valenciana un canvi en els seus hàbits de consum per a respectar els drets de les comunitats productores. Enfront de la impossibilitat d’organitzar a causa del COVID-19 els tradicionals esdeveniments pel Dia del Comerç Just, que se celebrarà a nivell mundial aquest dissabte 8 de maig, les entitats valencianes llancen la campanya “Jo consumisc, jo sume”. El missatge és clar: tots i totes, però especialment la gent jove, sumem per a construir un entorn sostenible i just.

Un sector en creixement

El Comerç Just és un dels sectors en constant creixement a Espanya. Segons l’últim informe elaborat per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ), la facturació obtinguda pels productes de Comerç Just durant l’any 2019 – últim any del qual es disposen dades – va suposar un increment de 60 milions d’euros respecte al recaptat en 2018, aconseguint els 138,5 milions d’euros de facturació. El factor fonamental va ser l’entrada de 892 productes de 116 noves marques amb el segell de Comerç Just *Fairtrade, així com l’augment de les vendes a les botigues de Comerç Just.

Amb aquest augment de les vendes, el consum mitjà per habitant en productes de Comerç Just va ascendir a 2,92 euros en 2019, la qual cosa suposa el major increment d’aquesta dada dels últims anys. Malgrat això, el nostre mercat creix a un ritme menor del produït a nivell internacional.

Com indica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, “encara queda molta faena per fer en aquest sentit i, en el procés de construcció d’un planeta més just i sostenible, la joventut té un paper fonamental”. És per això que la campanya “Jo consumisc, jo sume” cerca atraure l’atenció del públic jove a través del rap “Jo sume”, en el qual són les veus dels rapers i raperes Arianna Puello, Zenits, McKea, Kultama, Elane i Arts qüestionen els nostres hàbits de consum i producció actuals i conviden a la joventut a sumar-se al comerç just i sostenible.Imagen Yo Consumo Yo sumo

Treball infantil

El comerç just va nàixer fa més de 60 anys com una alternativa al comerç tradicional. Els seus objectius són millorar l’accés al mercat de les comunitats productores més desfavorides i canviar les regles injustes del comerç internacional que consoliden la pobresa i la desigualtat. Entre les qüestions que garanteix es troben el respecte al medi ambient, als drets de les persones treballadores i a la igualtat de dones i homes, i la fi de l’explotació laboral infantil.

Aquest últim resulta un fet especialment rellevant després d’haver-se declarat 2021 com l’Any Internacional per a l’eliminació del Treball Infantil. Com a denúncia l’Organització Internacional del Treball, actualment 152 milions de xiquets i xiquetes són víctimes del treball infantil, i la pandèmia de la COVID-19 està empitjorant aquesta situació.Yo consumo yo sumo ropa

On trobar-ho

Els articles de comerç just es poden trobar en botigues de Comerç Just, on es pot conéixer l’origen dels productes i obtindre més informació sobre aquesta alternativa al comerç tradicional. Per a trobar-les, la Coordinadora Valenciana d’ONGD disposa d‘un espai en el seu web amb el llistat d’entitats sòcies especialitzades en comerç responsable i just: La Tenda de Tot el Món, Oxfam Intermón, Ecosol/Petjades, Càritas, Solidaritat Internacional PV, PROYDE, PROCLADE i Fundació Pau i Solidaritat. A més, es poden trobar productes de Comerç Just en supermercats, herboristeries i botigues de productes ecològics.

Reconstruïm amb justícia

A més, en aquest Dia Mundial del Comerç Just, la Coordinadora Valenciana d’ONGD s’uneix a la declaració “Reconstruïm amb justícia”, secundada per més de 200 organitzacions a Espanya i per les principals plataformes internacionals de comerç just, economia social i solidària, agroecologia, finances ètiques i cooperativisme. En aquesta declaració es fa una crida a institucions i representants polítics per a demanar canvis cap a un model econòmic i comercial global més just i sostenible en l’era post-COVID.Yo consumo yo sumo plátano

La pandèmia i les seues mesures de distància social i aïllament estan tenint un gran impacte en les persones més vulnerables de les nostres societats, inclosos els xicotets productors i productores, treballadors i treballadores.

Tornar a l’activitat comercial habitual després de la pandèmia reforçaria les desigualtats i la insostenibilitat del nostre sistema actual. En canvi, es necessita una transformació de l’economia i la governança de les cadenes de subministrament mundials, no sols en favor dels interessos de xicotets productors i productores, sinó també en els interessos de les generacions presents i futures.

Compartir la campanya

En aquest enllaç podeu descarregar tots els materials audiovisuals (vídeo clip, els enregistraments de cadascun dels rapers, i material gràfic per a xarxes socials) per a difondre la campanya. Us animem a fer-ho!

,

Desplaça cap amunt