Les ONGD d’Alacant es manifesten davant l’Ajuntament per a exigir el compliment dels compromisos electorals en cooperació

Amb el lema “Alacant té faltes”, les ONGD han denunciat en un acte simbòlic i en accions en les xarxes socials les retallades pressupostàries de PP i Ciutadans en polítiques socials.

Les ONGD intervindran en l’últim ple de la legislatura, en el qual a més es presentarà una declaració institucional per iniciativa de la Coordinadora d’ONGD en la qual s’insta l’alcalde a complir les seues promeses i recuperar, almenys, el nivell d’inversió de 2019.

Amb pissarra i quaderns de “ortografia alicantina” plens de faltes d’ortografies -“porteger”, “bida” ,“aguerdo”, “persupuesto”- i ensenyant a l’alcalde i a altres polítics a lletrejar bé la paraula “solidaritat”, les ONGD d’Alacant -convocades per la Coordinadora d’ONGD- han denunciat hui a les portes de l’Ajuntament les retallades en polítiques socials i els incompliments del compromís que van signar, entre altres, els partits del Bipartit per a augmentar la partida destinada a cooperació internacional fins al 0,4% dels pressupostos del Consistori en aquest any.

En lloc de l’increment promés en l’anterior campanya electoral, que havia de ser gradual, els pressupostos no han deixat de baixar any rere any en aquesta legislatura fins a reduir-se en un 54% des de 2019, malgrat les denúncies reiterades de les ONGD i de les successives crisis globals que han fet augmentar la pobresa extrema per primera vegada en més de dues dècades. Els actuals pressupostos prorrogats han quedat molt lluny del promés: en un mer 0,06%.

Alacant té faltes

“Aquesta situació allunya a Alacant, que va ser una ciutat pionera en cooperació, cada vegada més de l’objectiu marcat per la legislació autonòmica i estatal d’aconseguir el 0,7% dels pressupostos per a cooperació internacional en 2030, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per Nacions Unides i que el propi Ajuntament assegura adoptar. Per això diem que Alacant té faltes: falta de solidaritat, de compromís i de compliment de la paraula donada”, explica Paloma Jiménez, portaveu a Alacant de la Coordinadora d’ONGD.

La Coordinadora ha denunciat en els últims quatre anys de manera reiterada no sols aquests incompliments sinó els problemes de gestió de l’ajuntament per falta de voluntat política i personal especialitzat. Com a exemple, l’Ajuntament no ha distribuït encara els 200.000 euros que va anunciar en 2022 amb caràcter d’urgència per a atendre principalment les persones afectades per la guerra a Ucraïna. La Coordinadora ha sol·licitat fins a quatre ocasiones reunions amb l’alcalde Luis Barcala per a buscar solucions, sense rebre cap resposta.

Intervenció en el Ple

Per tot això, les ONGD alacantines han sol·licitat intervindre hui en l’últim ple de la legislatura, en el qual explicaran com des de fa 28 anys la ciutat d’Alacant ha impùlsado centenars de projectes de desenvolupament i de lluita contra la pobresa, amb avanços com la reducció de la desnutrició crònica, l’explotació infantil, l’explotació sexual o la mortalitat matern infantil per a milers de persones.

“Aquests són els tipus de projectes que ha deixat a l’estacada l’actual equip de govern de l’Ajuntament d’Alacant. Creiem que, amb les decisions que han pres aquests quatre anys, no han estat a l’altura dels reptes globals que són una amenaça per a la vida i la convivència en el nostre planeta, ni han estat a l’altura dels sentiments de solidaritat dels veïns i les veïnes d’Alacant, que han respost amb escreix a emergències com la d’Ucraïna i la més recent del terratrémol a Turquia, Mai hem entés per què l’Ajuntament s’ha negat a impulsar alguna cosa que costa tan poc”, ha afegit Jiménez abans d’intervindre en el Ple.

Per iniciativa de la Coordinadora, el Ple debatrà també una declaració institucional en la qual s’insta l’Ajuntament d’Alacant “a complir amb el compromís signat per l’actual alcalde amb la política pública de cooperació internacional, i corregisca les retallades pressupostàries efectuades en la legislatura 2019-2023 per a recuperar, almenys, els nivells de pressupost municipal en Cooperació Internacional de l’any 2019”.

,

Desplaça cap amunt