L’Ajuntament d’Alacant va aprovar dimarts passat els pressupostos municipals més alts de la història del consistori, aconseguint la xifra de 359,26 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 27,8% respecte a l’últim aprovat en 2022. No obstant això, aquest increment pressupostari no s’ha traduït en una aposta per la política municipal en matèria de cooperació, que ha sigut eliminada en el cas de les ajudes a projectes de cooperació, i consignada en 1 € per a aquelles accions d’ajuda humanitària i educació per al desenvolupament.
Malgrat les denúncies reiterades de les ONGD i de les successives crisis globals que han fet augmentar la pobresa extrema per primera vegada en més de dues dècades, la inversió en solidaritat per part del consistori alacantí queda pràcticament desmantellada. Una situació que contrasta amb el fet que Alacant va ser una de les ciutats valencianes pioneres en cooperació internacional ―posant en marxa el seu programa municipal de cooperació fa 29 anys―, i que dona compte de la falta de compromís del govern local pel compliment de l’objectiu marcat per la legislació autonòmica i estatal d’aconseguir el 0,7% dels pressupostos per a cooperació internacional en 2030.
A més se suma la incoherència respecte a la política de promoció local dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, la qual l’Ajuntament diu impulsar mantenint, fins i tot, una comissió municipal de seguiment de l’Agenda Alacant 2030.
Més necessari que mai
Com a conseqüència, queden sense inversió les partides pressupostàries destinades a la realització de projectes de cooperació internacional, acció humanitària i educació per al desenvolupament de les ONGD alacantines. En tots aquests anys l’Ajuntament d’Alacant i les entitats han impulsat centenars de projectes de desenvolupament i de lluita contra la pobresa, amb avanços com la reducció de la desnutrició crònica, l’explotació infantil, l’explotació sexual o la mortalitat matern infantil per a milers de persones. Així mateix, s’han promogut centenars de processos d’educació i sensibilització sobre les causes de la pobresa i la desigualtat en la mateixa ciutat d’Alacant a través d’iniciatives d’educació i sensibilització.
“Aquests són els tipus de projectes que s’han eliminat dels pressupostos municipals l’actual govern municipal de l’Ajuntament d’Alacant. Estem convençuts que, amb les decisions que han pres aquests quatre anys, no han estat a l’altura dels reptes globals que són una amenaça per a la vida i la convivència en el nostre planeta, ni han estat a l’altura dels sentiments de solidaritat dels veïns i les veïnes d’Alacant, que han respost amb efusivitat a les emergències com la d’Ucraïna i la del terratrémol a Turquia. Mai hem entés per què l’Ajuntament s’ha negat a impulsar alguna cosa que costa tan poc”, explica Paloma Jiménez, portaveu a Alacant de la Coordinadora Valenciana de ONGD.
La Coordinadora ha denunciat en els últims anys de manera reiterada no sols aquest progressiu desmantellament de la política municipal de cooperació, sinó els problemes de gestió de l’ajuntament per falta de voluntat política i personal especialitzat. Amb tot, demanem a l’Ajuntament d’Alacant que rectifique i que torne a impulsar les polítiques de cooperació internacional, al mateix temps que es convoque el Consell Assessor de Cooperació del consistori per a analitzar la qüestió i que es pronuncie. A més, s’ha sol·licitat una reunió institucional amb l’alcalde i la regidora de Drets Públics.