Les ONGD alerten que la política de cooperació de l’Ajuntament d’Alacant es troba en estat crític

La Coordinadora Valenciana d’ONGD denuncia l’incompliment de l’acord signat pels partits l’any passat en plena campanya electoral, amb pressupostos que en la pràctica s’han reduït a menys de la meitat per les quantitats dedicades a pagaments pendents.

La realitat d’un pressupost a la baixa es veu agreujada pels problemes de gestió, la falta de personal i la recent destitució de la cap de servei de Cooperació.

Concentración de las ONGD de Alicante en octubre de 2020 dentro de la campaña Pobresa Zero

La Unitat Territorial d’Alacant de la Coordinadora Valenciana d’ONGD ha emés hui un nou comunicat en el qual alerta que la política de cooperació de l’Ajuntament d’Alacant es troba “en estat crític” per la retallada encoberta en els pressupostos municipals en aquesta matèria, els problemes de gestió, la falta de personal i la recent destitució de la cap de servei de la Regidoria de Cooperació.

Les ONGD alacantines denuncien l’incompliment de l’acord signat en plena campanya electoral per l’ara alcalde Luis Barcala, en nom del Partit Popular; Mari Carmen Sánchez, de Ciutadans; Paco Sanguino, pel PSOE; Natxo Bellido, per Compromís; i Xavier López, per Unides Podem. En aquest acord, es comprometien a dedicar en aquest any el 0,20% del pressupost municipal a projectes de lluita contra la pobresa en països en desenvolupament

No obstant això, la realitat és que els pressupostos en 2020 només han arribat al 0,16% i la meitat dels mateixos s’han dedicat a abonar pagaments que estaven pendents d’anys anteriors, la qual cosa suposa una nova retallada encoberta. Sobre els pressupostos per a 2021, ni les ONGD ni el Consell Municipal de Cooperació han tingut cap notícia.

“La ciutadania ens sentim enganyada quan els partits signen una cosa en campanya electoral i després fan la contrària. Aqueixes promeses buides són una traïció a la confiança de l’electorat. Parlem de quantitats mínimes, a penes 423.000 euros d’un pressupost global de més de 265 milions que tenia l’ajuntament per a enguany, i que damunt ha sigut retallat de facto a la meitat”, explica Paloma Jiménez, portaveu de la Coordinadora a Alacant.

Projectes afectats

En total, aquestes maniobres pressupostàries han suposat la retallada a menys de la meitat dels pressupostos que ja havien sigut aprovats per a tretze projectes de cooperació. Entre ells, s’inclouen accions essencials com l’enfortiment d’un hospital a l’Índia enfront del coronavirus, atenció sanitària bàsica i protecció de dones enfront de la violència a Guatemala, millora de la nutrició de comunitats empobrides al Senegal o suport a l’educació de refugiats sahrauís a Algèria.

“La retallada decidida per l’Ajuntament que ja denunciem quan es van presentar els pressupostos al març, i aquesta manera de resoldre sense consultar a ningú, dificulta enormement la realització d’aquests projectes en un moment en el qual la situació en la qual es troben les poblacions més empobrides ha empitjorat molt per la pandèmia de COVID-19. Es tracta d’ajudes insignificants per a la ciutat, però que produeixen gran benefici i són l’expressió més autèntica de la solidaritat de la ciutadania alacantina”, afig Paloma Jiménez.

Des de les ONGD llegim amb molta preocupació les notícies que de nou apareixen en els mitjans en el marc de la negociació dels pressupostos municipals per a 2021, en les quals partides de polítiques socials bàsiques històriques i molt necessàries poden estar servint de moneda de canvi per a aprovar els pressupostos, quan hi ha acords signats en campanya electoral que els partits han de complir.

Molts dels països en els quals treballen les ONGD alacantines estan patint greument l’impacte del coronavirus que, a tot el món, està llançant a la pobresa extrema a 115 milions de persones que no s’entraven abans en aqueixa situació crítica, segons les últimes xifres del Banc Mundial. A més, en el cas dels països centreamericans, el recent pas dels huracans Eta i Iota ha deixat a més de sis milions de persones damnificades, que han perdut tot el que tenien

Problemes de gestió

La Coordinadora porta més d’un any denunciant públicament la falta de personal tècnic suficient, format i estable de l’Ajuntament i la seua conseqüència de paralització de la gestió de la cooperació.

La situació s’ha vist agreujada primer per la contractació d’una persona sense formació ni experiència, i segon per la destitució de la cap de servei de l’Àrea de Cooperació fa a penes uns dies, en ple tancament dels projectes i amb els pressupostos per a 2021 pendents d’aprovació. Aquesta destitució suposa perdre a l’únic personal tècnic especialitzat amb el qual comptava la regidoria per a gestionar els pressupostos pendents.

Les ONGD veuen amb “enorme preocupació” aquesta situació i demanen a la regidora de Cooperació, María Conejero, que done explicacions sobre l’ocorregut amb el personal de l’Àrea als membres del Consell de Cooperació Internacional de l’Ajuntament.

Propostes de millora

La Coordinadora ha presentat a l’Ajuntament una sèrie de propostes de millora que passen per augmentar el pressupost de la convocatòria per a no retallar els projectes, d’acord amb el compromís signat pels partits durant la campanya electoral, i que estableix l’objectiu d’aconseguir el 0,40 dels pressupostos municipals consolidats per al final d’aquesta legislatura. A més, proposen eliminar el pagament fraccionat de les ajudes per a evitar el “ball pressupostari”.

 

Per a més informació i entrevistes:
Carmen Rodríguez, 645 994 756 comunicacion@cvongd.org

, ,

Desplaça cap amunt