Les entitats socials encoratgen a la ciutadania valenciana a marcar la ‘X Solidària’ per a fer front a la crisi social generada per la COVID-19

El passat exercici, el 52% de la població valenciana contribuent va marcar la casella 106 d’Activitats d’Interés Social.

Un 36% de persones de la Comunitat no tria el destí dels seus impostos i deixa en blanc la seua assignació.

En 2020 es van recaptar a nivell autonòmic més de 34,4 milions d’euros que aniran destinats a projectes socials desenvolupats per les ONG.

El Tercer Sector, a través de la campanya #ConTuXAvanzamos, remarca la necessitat de realitzar aquest senzill gest en l’actual moment de crisi.

Cartel X solidaria 2021

Plataformes i entitats socials han animat hui a la població valenciana a marcar la ‘X Solidària’ en les seues declaracions de la renda (casella 106 d’Activitats d’Interés Social) en un moment en què aquest gest “és més necessari que mai”. El Tercer Sector social de la Comunitat Valenciana s’ha sumat així a la campanya #ConTuXAvanzamos, amb l’objectiu de superar els més de 34,4 milions d’euros recaptats per aquest mitjà en 2020 en la Comunitat Valenciana, i amb els quals les 278 ONG duran a terme quasi 1.400 projectes d’acció social, cooperació internacional i medi ambient, centrats en atallar la crisi social i econòmica produïda per la COVID-19.

Més necessari que mai

La Plataforma del Tercer Sector social (PTSCV) i la Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD), organitzadores de la iniciativa en el territori valencià, han assenyalat la importància de realitzar aquest gest, que “no costa res al contribuent”, per a afrontar les conseqüències de la pandèmia de COVID-19. Com ha remarcat el president de la PTSCV, Luis Vañó, “en el context actual de crisi sanitària, econòmica i social, necessitem més que mai que les persones contribuents marquen la ‘X Solidària’ en la seua declaració de la renda perquè milions de persones puguen rebre l’ajuda que necessiten i seguir avant”.

Més de la meitat de la població

En 2020, el 52,38% de la població valenciana contribuent, un total d’1.219.511 persones, van realitzar aquest gest en presentar la seua declaració. Això es tradueix en un augment del 3,68% respecte a l’any anterior. Per províncies, Castelló va ser, amb un 54,25%, el territori amb el major percentatge de contribuents que van marcar la casella de 106 d’Activitats d’Interés Social, seguit de València – amb un 53,32% – i Alacant – amb un 49,57%.

D’altra banda, destaca que un total de 462.936 contribuents de la Comunitat (un 20,16%) van marcar tant la ‘X Solidària’ com la casella de l’Església Catòlica. Des de la campanya, s’ha insistit que aquelles persones que solament marquen la casella de l’Església Catòlica han de saber que poden marcar també la casella ‘X Solidària’ i ajudar el doble. Com ha explicat Vañó, “marcant les dues caselles l’ajuda se suma, no es divideix; d’aquesta manera estaran aportant un 0,7% dels seus impostos a cadascuna d’elles, en total un 1,4%”.

Més un terç no marca res

No obstant això, un 36,98% de contribuents de la Comunitat Valenciana no van marcar cap de les caselles, cosa que significa que 14,1 milions d’euros que podrien destinar-se a les persones en situació de major vulnerabilitat, s’han quedat sense assignació.

Pel seu costat, la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD , Lourdes Mirón, ha indicat que a nivell estatal, en 2020 una de cada dues persones va marcar la ‘X Solidària’ (més d’11 milions i mig de persones) i es va registrar un augment de més de 26 milions d’euros en la recaptació, de manera que es van aconseguir els 387 milions d’euros recaptats.

Aquesta quantitat va ser destinada en un 77% a programes desenvolupats per les ONG d’acció social, quasi un 20% a programes de cooperació i desenvolupament, i prop del 3% a programes dirigits a afavorir el medi ambient.

Transparència

Mirón ha remarcat la transparència del procés: “Els programes que desenvolupen les ONG són concedits de manera fonamentada, a través de la concurrència competitiva de subvencions de les diferents administracions i el seu control està subjecte a la Intervenció General de l’Estat”, al mateix temps que ha subratllat quin és el destí final dels diners recaptats: “ milions de persones que ho necessiten”.

La campanya

La campanya ‘X Solidària’ té com a objectiu informar i sensibilitzar a les persones contribuents perquè marquen la casella 106 d’Activitats d’Interés Social en la seua declaració de la renda anual.

En la Comunitat Valenciana està organitzada per la Plataforma del Tercer Sector social (constituïda per Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana (PVCV), la EAPN Comunitat Valenciana, Creu Roja, Càritas Diocesana, CERMI CV i ONCE) i la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

Marcar la casella 106 d’Activitats d’Interés Social és un gest solidari que no costa res a les persones contribuents i que en fer-ho permet destinar un 0,7% dels seus impostos a programes socials que realitzen les ONG i que atenen necessitats concretes de les persones. És possible marcar la casella d’Activitats d’Interés Social encara que ja es marque la de l’Església Catòlica i destinar un 0,7% a cadascuna d’elles. Simultanejant les dues caselles, l’ajuda no es divideix, se suma: *ConTuXAvanzamos.

Més informació: www.xsolidaria.org

,

Desplaça cap amunt