La Generalitat Valenciana, quarta a nivell estatal en inversió per càpita en cooperació internacional

La Generalitat dedica 6,19 euros per persona i any a cooperació internacional, només per darrere d’Euskadi, Navarra i Extremadura, encara que molt allunyades d’aquestes.

Els pressupostos autonòmics per a cooperació han passat de 3,8 milions en 2015 a 34,9 milions en 2021, un esforç considerable però que encara deixa a la Generalitat lluny del compromís de dedicar el 0,7% dels pressupostos a les Ajuda Oficial al Desenvolupament.

Porcentaje AOD descentralizada

Molt menys del que costa una entrada de cinema -a penes 6,19 euros per persona i any- és el que va dedicar a cooperació internacional la Generalitat Valenciana en 2019, l’últim any de què es compta amb xifres completes d’execució pressupostària, segons les dades fetes públiques hui per la Coordinadora Valenciana d’ONGD. Les xifres formen part del “Informe sobre l’Ajuda Oficial per al Desenvolupament autonòmica. Dades d’execució 2018 – 2019” que ha elaborat la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONGD.

Aqueixa quantia, encara que xicoteta, situa a la Comunitat Valenciana en el quart lloc a nivell estatal quant a inversió per càpita en cooperació (segons les dades de pressupostos executats), superada àmpliament per Euskadi, que dedica 20,83 euros a l’any per persona, Navarra (11,38 euros) i Extremadura (11,51 euros). Quant al pressupost aprovat, la Comunitat ha aconseguit un total de 34,9 milions d’euros per a cooperació internacional en 2021.

Lluny de xifres històriques

L’informe sobre l’Ajuda Oficial al Desenvolupament a Espanya – el més exhaustiu d’aquest tipus realitzat a nivell estatal- posa l’accent en el lluny que està la cooperació descentralitzada d’aconseguir els nivells històrics que va registrar abans de la crisi econòmica de 2008, i el més lluny que està encara del compliment del compromís del 0,7%. De fet, assenyala que només quatre de les 17 Comunitats Autònomes han recuperat més de la meitat de la quantia que destinaven a cooperació abans d’aquell any.

En el cas de la Comunitat Valenciana, malgrat l’important esforç realitzat en els últims anys per a recuperar la inversió en cooperació, els 30,9 milions d’euros executats en 2019 a penes suposen el 48% del total executat en 2008, que va ser de 64,8 milions d’euros.

“És lamentable que les Comunitats Autònomes no aprofitaren els anys de recuperació econòmica per a tornar, almenys als nivells d’Ajuda Oficial al Desenvolupament previs a la crisi, però en aquests moments, amb una pandèmia que està fent retrocedir a moltes regions del món a nivells de pobresa extrema desconeguts des de fa 20 anys, és imprescindible que s’avance d’una vegada cap al 0,7% dels pressupostos per a cooperació”, explica Lourdes Mirón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

“Aquest estudi mostra que, en realitat, estem parlant d’inversions molt baixes, que no suposen un gran esforç pressupostari però que són imprescindibles perquè desenes de milers de persones excloses puguen portar una vida mínimament digna. Necessitem un nou impuls per a fer front a l’efecte de la pandèmia i per a complir amb els compromisos internacionals de la lluita contra la pobresa i la desigualtat”, afig Mirón.

Execució pressupostària

El nivell d’execució dels pressupostos que s’aproven en Les Corts és una de les principals diferències de la cooperació valenciana en comparació amb altres comunitats. En 2018, es va invertir realment el 91% del pressupost aprovat, i en 2019 aqueixa quantia va pujar al 94,8%. Malgrat ser un percentatge alt, la Comunitat Valenciana se situa en el furgó de cua de les comunitats autònomes, només per davant d’Aragó, Astúries i Catalunya. Una de les recomanacions de l’informe és que s’habiliten les mesures necessàries perquè l’execució aconseguisca el 100%.

Reforma dels instruments de cooperació

Precisament per a millorar la capacitat de gestió, simplificar traves burocràtiques i millorar l’eficàcia, la Generalitat, les ONGD i altres entitats de la societat civil estan impulsant un redissenye dels principals instruments de la cooperació valenciana, centrada en la reforma de la normativa de concessió de subvencions recentment aprovada en el Consell Valencià de Cooperació, i en l’elaboració del nou Pla Director de la Cooperació Valenciana per als pròxims 4 anys.

Més transparència

L’informe també posa de manifest les dificultats per a accedir a les dades sobre inversió en cooperació internacional i la falta de criteris homogenis entre les Comunitats Autònomes per a la comptabilització d’aquestes partides. En aquest sentit, apunta una sèrie de recomanacions per a millorar la transparència, la comunicació i la rendició de comptes.

Consulta ací l’informe complet

, , ,

Els comentaris estan tancats.

Desplaça cap amunt