La decisió del Govern sobre el Sàhara és contrària al dret internacional

Reconéixer la decisió del Marroc de convertir al Sàhara en una de les seues autonomies viola el dret internacional i eludeix les responsabilitats d’Espanya com a potència administradora.

L’ONU ha mostrat la seua oposició a aquesta decisió i ha cridat les parts a facilitar el procés polític cap al referèndum d’autodeterminació.

Els drets de la població sahrauí han de ser garantits, inclòs el seu dret a l’autodeterminació.

La ciutadania espanyola es mobilitza en nombroses localitats de l’Estat i exigeix una rectificació al Govern.

D’un dia per a un altre i sense previ avís. El Govern espanyol ha canviat la seua posició sobre el Sàhara en acceptar que el Marroc considere la seua excolònia com una autonomia. Tal decisió trenca amb la legalitat internacional i eludeix les responsabilitats que Espanya té com a potència administradora garant del dret d’autodeterminació del poble sahrauí.

Condemna

Condemnem tal postura i cridem al Govern de Pedro Sánchez a rectificar. Espanya té una responsabilitat que no pot eludir. El procés per a garantir el dret d’autodeterminació s’ha dilatat des dels acords de Madrid (1975). El desistiment que tots els governs espanyols han demostrat sobre aquesta situació ha de finalitzar. El portaveu de l’ONU Stéphane Dujarric, ha recordat que el conflicte ha de resoldre’s amb un «compromís ple (de les parts) amb el procés polític facilitat per l’ONU».

La decisió del Govern espanyol ha de rectificar-se; el retorn al procés de diàleg i camí cap al referèndum d’autodeterminació, també.

Com ja denunciem llavors, el mes de novembre passat, el conflicte bèl·lic es va reactivar perquè el Marroc va violar l’alto-el-foc entre les parts, vigent des de 1991. Les conseqüències sobre la població estan sent molt preocupants. La situació d’escalada de violència i conflicte en la zona exigeix garantir la cura de les persones més vulnerables. La mesura que acaba de prendre el Govern, sense comptar amb la població sahrauí, és irresponsable i no ajuda a mitigar la vulneració de drets ni l’augment de la crispació en la zona.

Violacions de drets humans

Alertem del perill que la decisió del Govern pot suposar sobre la vida de persones que porten dècades patint la violació dels seus drets més essencials. El nostre treball al llarg de dècades en la zona ens demostra que els riscos són enormes; les organitzacions amb les quals treballem allà donen la veu d’alerta.

Corredors humanitaris

En aquest context, és crucial que es reprenga el diàleg i es rectifique aquesta decisió. Nacions Unides, associacions de l’advocacia i ONG ho han deixat clar: els compromisos internacionals assumits en aquest sentit han de ser complits. Reclamem, a més, que es garantisca l’establiment de corredors humanitaris per a atendre els camps de refugiats i refugiades sahrauís, així com a la població civil directament afectada.

Mobilitzacions

La ciutadania espanyola ja ha fet un pas al capdavant per la defensa dels drets del poble sahrauí. Alguna cosa que ve demostrant durant dècades. S’estan organitzant múltiples mobilitzacions en diferents localitats de l’Estat espanyol. Animem a participar en elles, defensar la legalitat internacional i els drets de la població sahrauí. La decisió del Govern espanyol ha de rectificar-se; el retorn al procés de diàleg i camí cap al referèndum d’autodeterminació també.

A València, la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí ha convocat concentració per a aquest dijous 24 de març a les 18 h en la Plaça del Temple.

A Alacant, la concentració tindrà lloc també aquest dijous, a les 19 h, en la Plaça de la Montañeta, amb el lema “Sahrauís, ells trien el seu futur”.

,

Desplaça cap amunt