La Coordinadora Valenciana d’ONGD recorre davant el Suprem la sentència del “Cas Blasco”

El recurs se centra en l’absolució de Rafael Blasco i la resta de caps de la trama corrupta pel delicte d’associació il·lícita o pertinença a grup criminal, i per l’aplicació indeguda d’atenuants.

La Coordinadora considera que la sentència de l’Audiència Provincial de València per les peces II i III “ni justifica, ni qualifica, ni explica, ni motiva” els atenuants de confessió tardana, reparació del mal i dilacions indegudes.

El resultat d’aquestes absolucions i de l’aplicació d’atenuants són penes que, segons el parer de l’acusació popular, “no estan ni mínimament en proporció amb la gravetat de delictes provats pels quals se’ls condemna”, i suposa que els condemnats no tornaran a trepitjar la presó.

 

Cartel pidiendo Justicia en el Caso Blasco

La Coordinadora Valenciana d’ONGD ha presentat el divendres un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem per la sentència de les peces II i II del “Cas Blasco”, que va condemnar al exconseller Rafael Blasco, a l’empresari Augusto César Tauroni i a altres 19 dels 24 implicats en la trama corrupta a tan sols 35 anys i sis mesos de presó dels 150 anys que demanaven com a acusació popular. En el cas es jutjada el desviament per part dels condemnats, en benefici propi, de fons destinats a projectes de cooperació amb més d’una desena de països empobrits. Amb les penes imposades, la majoria dels acusats no haurà de trepitjar la presó.

El recurs de la Coordinadora Valenciana d’ONGD se centra principalment en l’absolució de l’ex conseller Rafael Blasco, l’empresari Augusto César Tauroni, el funcionari Marcos Antonio Llinares, i Luis Castel, cap d’una empresa avaluadora de projectes de cooperació, pel delicte d’associació il·lícita o pertinença a grup criminal. En la seua opinió, durant el judici es van presentar abundants proves que els acusats van actuar de forma concertada, amb un pla delictiu comú i amb una estructura estable. Per aquest delicte, l’acusació popular demanava entre dos i quatre anys de presó per a Blasco, Tauroni i Llinares.

També considera que s’han aplicat indegudament els atenuants de confessió tardana, reparació del mal i dilacions indegudes, perquè no concorren les causes per a la seua aplicació: la majoria dels condemnats es va negar a declarar en l’acte del judici, han retornat una ínfima part dels diners robats, i els retards han sigut deguts als recursos que han interposat a cada pas les pròpies defenses dels condemnats.

Falta de raonaments

En aquest sentit, la Coordinadora al·lega que la sentència recorreguda ni justifica, ni aclareix, ni explica, ni motiva cap de les circumstàncies atenuants, contravenint innombrable jurisprudència sobre aquesta qüestió. La Sala, conclou la Coordinadora, es va limitar en la seua sentència a aplicar els atenuants sense cap fonament.

Aqueixa falta de raonament de la sentència s’al·lega també respecte a la motivació de les penes imposades a cadascun dels acusats. Malgrat reconéixer provats els delictes de malversació, prevaricació, frau en subvencions i falsedat documental, entre altres, l’Audiència va condemnar a l’ex conseller Blasco a només un any de presó dels 16 que demanava l’acusació popular, mentre que Tauroni va ser condemnat a dos anys dels 22 que se sol·licitaven, i Marc Llinares a dos anys i nou mesos dels 14 que li podrien haver correspost.

Modus operandi

La Coordinadora Valenciana d’ONGD recorda que la sentència de l’Audiència Provincial de València detalla en desenes de pàgines com els condemnats en la trama corrupta trampejaven els procediments per a adjudicar projectes de cooperació a falses ONGD, i a través de, almenys, 27 empreses radicades a Espanya i els EUA, a les quals els testaferros de Tauroni desviaven els diners de les subvencions públiques per a cooperació.

“Ha sigut una de les trames més immorals a les quals ens hem enfrontat en els últims anys, perquè es van aprofitar del sofriment de milers de persones que necessitaven ajuda humanitària, per a enriquir-se personalment. Per això continuem lluitant després de 10 anys, per a defensar la dignitat de la cooperació i per a aconseguir la devolució dels fons defraudats. No podem permetre’ns que es done aquesta sensació d’impunitat davant delictes tan greus com els que s’han provat”, explica la presidenta de la Coordinadora, Lourdes Mirón.

Poden consultar el text complet del recurs presentat prement ací.

————————————————
Per a més informació o entrevistes:
Carmen Rodríguez, comunicacion@cvongd.org

Desplaça cap amunt