La Coordinadora Valenciana d’ONGD denúncia que l’Ajuntament de Vila-real abandona la cooperació en el pitjor dels moments

Malgrat les reiterades promeses de Benlloc, l’Ajuntament que era un referent en la matèria, porta tres anys sense invertir un euro en aquest capítol.

El Consistori deu diners a les ONGD des de 2016, va deixar perdre les ajudes de 2018, no ha resolt la convocatòria de 2019 i no ha convocat les ajudes urgents per a aquest 2020 que està a punt d’acabar.

ayuntamiento de Vila real

Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD denunciem hui en un nou comunicat, la inacció de l’Ajuntament de Vila-real en matèria de cooperació al desenvolupament en el pitjor moment de la crisi global que està generant la pandèmia de coronavirus.

El Consistori -que fins fa poc era un referent a nivell estatal perquè complia amb la meta del 0,7% dels pressupostos dedicat a Ajuda al Desenvolupament- porta tres anys sense invertir un euro en aqueix capítol.

Dos anys de denúncies

Les ONGD portem ja dos anys denunciant aquesta situació, que afecta greument projectes de lluita contra la pobresa i la desigualtat en alguns dels països més pobres del món com Ruanda, Burkina Faso, el Senegal, l’Índia, Hondures, Guatemala, El Salvador i Nicaragua.

Molts d’aquests països estan patint greument l’impacte del coronavirus que, a tot el món, està llançant a la pobresa extrema a 115 milions de persones, segons les últimes xifres del Banc Mundial. A més, en el cas dels països centreamericans, el recent pas dels huracans Eta i *Iota ha deixat a més de sis milions de persones damnificades, que han perdut tot el que tenien.

En concret, des de la Coordinadora hem demanat en reiterades ocasions -per escrit i presencialment- a l’alcalde José Benlloc, que abone les quanties que deu a les ONGD des de 2016, que només pel que fa a aqueix any ascendeixen a 31.000 euros.

També li hem sol·licitat que resolga definitivament la convocatòria de subvencions corresponents a 2019 -que havia de distribuir prop de 300.000 euros- pendent des de febrer del present any. Estan pendents de rebre aquestes ajudes, entre altres, projectes educatius a l’Índia, Paraguai, Ruanda i Kenya, i projectes de suport a la salut primària a Burkina Faso, Togo i Sud-àfrica.

Crisi excepcional

Així mateix, des de la Coordinadora demanem que, aprofitant que en la situació de crisi excepcional en la qual ens trobem es poden tramitar ajudes de manera urgent, l’Ajuntament publique amb caràcter immediat la convocatòria d’ajudes per a 2020, perquè la situació de les poblacions més empobrides i excloses amb les quals treballen les ONGD no pot esperar.

“Li ho hem recordat moltes vegades, i estem ja cansades de promeses que no es compleixen. Lamentem profundament que un dels municipis valencians que havia destacat històricament per la seua solidaritat, porte anys paralitzat en aquesta matèria”, explica Esther Pamplona, portaveu de la Coordinadora Valenciana d’ONGD a Castelló.

“L’Ajuntament s’escuda en problemes de recursos humans que, segons sembla, porta anys intentant resoldre sense èxit. No pot ser tan complicat gestionar unes ajudes que, d’altra banda, són vitals per a la supervivència de milers de persones”, afig la nostra portaveu.

 

Per a més informació i entrevistes:
Carmen Rodríguez, tel. 645 994 756 comunicacion@cvongd.org

,

Els comentaris estan tancats.

Desplaça cap amunt