La Coordinadora Valenciana de ONGD s’adhereix al manifest i a la convocatòria d’activitats per la massacre de Melilla

Amb motiu de l’aniversari de la massacre de Melilla es fa una crida a persones i organitzacions a adherir-se al manifest i a participar en la concentració convocada el dissabte 24 de juny a partir de les 18.30 h des de l’Esplanada del Rellotge del Port de València

La Coordinadora Valenciana de ONGD s’uneix al manifest i a la convocatòria d’activitats organitzades amb motiu de l’aniversari de la massacre de Melilla, la caravana de Melilla Obrint fronteres i el V Aniversari de l’arribada del Aquarius a València. A més, fa una crida a persones i organitzacions a adherir-se al manifest i a tota la convocatòria d’activitats:

Massacre de Melilla: un any sense justícia, un any d’impunitat

El 24 de juny de 2023 es compleix un any de la massacre de Melilla. Un any de les greus vulneracions de drets humans perpetrades per l’Estat espanyol i l’Estat marroquí, que es van saldar, segons diverses fonts especialitzades, amb la mort i execució extrajudicial d’almenys 37 persones, 77 víctimes de desaparició forçada, centenars sotmeses a la denegació d’auxili, a la tortura i altres tractes cruels inhumans o degradants. La majoria eren persones refugiades procedents de Sudan, un país immers en una profunda crisi política i en un conflicte armat, moltes d’elles menors d’edat, que van ser expulsades il·legalment i als qui se’ls va impedir exercir el seu dret humà a sol·licitar asil.

Un any després de la massacre de Melilla cap dels responsables ha sigut investigat i tots gaudeixen de la més absoluta impunitat. D’una banda, la comissió d’investigació parlamentària va ser obstaculitzada en successives ocasions. D’altra banda, malgrat l’anunci de la Fiscalia General de l’Estat que investigaria els fets, el 23 desembre de 2022, la fiscal de Sala Coordinadora d’Estrangeria, Beatriz Sánchez va arxivar les diligències d’investigació sense exigir una investigació judicial. Un any després, les víctimes continuen sense accedir al seu dret a la justícia i les famílies no han trobat, identificat ni enterrat als seus morts.

Exigim

  • Que es reòbriga el cas del 24 juny 2022 a Melilla, mitjançant una investigació independent, depurant les responsabilitats de les morts desaparicions i implementant mesures perquè aquest tipus de massacre no es torne a repetir.
  • Posar a disposició immediata de les famílies tots els mecanismes necessaris per a la cerca de les persones desaparegudes, així com per a la identificació i recuperació de les restes de les víctimes mortals.
  • Acabar amb la violenta cadena de deportacions en calenta contràries al dret internacional.
  • Reconéixer i respectar el dret a migrar, com a estratègia de resistència i reparació davant polítiques colonials d’espoli.
  • Vies legals i segures, perquè ningú perda la seua vida per migrar i evitar l’explotació, la tracta i el tràfic de persones.
  • El cessament del racisme, abús d’autoritat i violència per part de les forces i cossos de seguretat a Melilla i resta de l’Estat espanyol.
  • L’abolició de la Llei i el Reglament d’Estrangeria i el tancament dels Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), i altres estructures de detenció i contenció.
  • Suspendre els acords de deportació amb tercers països: el Marroc, el Senegal , l’Afganistan, Líbia, Turquia… L’externalització de fronteres beneficia a governs corruptes que violen els DDHH i a les màfies en connivència.

,

Desplaça cap amunt