Dins del context de crisi climàtica global i de la celebració de la pròxima COP28, la Coordinadora Valenciana de ONGD i Pobresa Zero s’han adherit al manifest i convocatòries de mobilització promogudes per Joventut pel clima i Aliança pel Clima en tot l’estat espanyol per a divendres que ve 15 de setembre sota el lema: “Descarbonització ja! Ràpida, justa i definitiva!
Convocatòries en la Comunitat Valenciana
- València: Manifestació a les 19 h. des de Pl. Ajuntament de València.
- Alacant: Concentració a les 18 h. des d’escales de l’IES Jorge Juan.
Manifest
El pròxim setembre, les Nacions Unides celebraran a Nova York una trobada amb l’objectiu d’augmentar l’ambició dels països per a limitar l’increment de la temperatura global per davall de 1,5 °C. Aquesta cimera arriba en un context on, al País Valencià i a l’Estat espanyol, s’han viscut grans onades de calor i sequeres que continuen posant en risc a les persones més vulnerables. Amb tot açò, el negacionisme climàtic ha guanyat força a les eleccions municipals i autonòmiques, paralitzant tota acció en matèria climàtica des de les institucions. Així, davant d’aquest panorama, Fridays For Future – Joventut Pel Clima València, de la mà de l’Aliança per l’Emergència Climàtica, han decidit fer seua la crida, tant internacional com local, per a exigir posar fi a l’ús dels combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva com a primer pas per a construir un món més habitable.
L’últim informe del Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic ha sigut clar a l’hora d’establir que, de no prendre mesures immediates, abans que acabe aquesta dècada s’haurà superat el límit d’1,5 °C i s’estarà molt prop dels 2 °C. A pesar que els fenòmens meteorològics intensos i extrems fa anys que mostren enormes conseqüències humanes, socials i econòmiques (freqüents onades de calor i sequeres, pluges torrencials, pèrdues de collites…), els governs estan molt lluny de fixar una reducció compatible amb les indicacions científiques i, molt menys, d’assenyalar als combustibles fòssils com un dels grans problemes climàtics a combatre.
Enfront a un desistiment de funcions en l’àmbit internacional com aquest, i enfront la gran responsabilitat que ha recaigut sobre el Govern de l’Estat espanyol en presidir el Consell de la UE en un context de crisi climàtica que ens posa en risc a totes, però especialment a les persones, zones i col·lectius més vulnerables:
- Exigim una descarbonització mundial ràpida i immediata, que afecte a tots els sectors productius, atenent els principis de justícia social i econòmica, enfrontant així la desigualtat que es manifesta entre classes socials, així com entre el Sud i el Nord Global.
- Exigim que siga el Nord Global qui assumisca així la seua responsabilitat històrica en el procés de descarbonització i pose fi a les relacions neocolonials amb el Sud Global. En aquest sentit, no ens podem permetre ni un pas enrere en matèria de política climàtica al nostre territori. No poden proliferar macroprojectes com l’ampliació del Port de València. Necessitem lleis climàtiques més ambicioses per afrontar l’emergència climàtica.
- Exigim un règim d’incompatibilitats que pose fre als interessos fòssils i de les grans empreses contaminants. No podem permetre ni normalitzar que Unió dels Emirats Àrabs, organitzador de la pròxima COP28, designe com a president de la cimera al cap de la seua petroliera estatal (ADNOC). És incomprensible que Nacions Unides permeta que els interessos de les petrolieres continuen participant en les taules de negociació climàtica.
- Exigim polítiques valencianes compromeses amb la Declaració de l’Emergència Climàtica, independentment de qui estiga al Govern. Per això, diem no als macroprojectes com l’ampliació del Port de València, l’accés nord o la ZAL; a les macroplantes fotovoltaiques i eòliques; i també diem no a la duplicació del By-pass, al tunel passant i a les ampliacions de les autovies V-21, V-30, V-31 i CV-60, així com al tancament de línies de ferrocarril. Perque volem un País Valencià que poder habitar, que deixe de banda el benefici econòmic d’uns pocs i pose a les persones al centre.
- Exigim que el procés de descarbonització siga just i supose un decreixement sistemàtic per a que siga realment solució i no un desplaçament de la problemàtica que sacrifique l’àmbit rural i els ecosistemes. Cridem ben fort no a la MAT, a la MAGDA, ni a cap macroprojecte energètic que no faça tremolar els fonaments del sistema actual. No anem a cedir ni un pam de terra més a l’oligopoli energètic.
Posar fi d’una forma definitiva als combustibles fòssils és l’única manera de garantir un futur que puga ser viscut. Existeixen les solucions tècniques, socials i legislatives necessàries per a afrontar el repte de la descarbonització, la reducció del consum d’energia, una transició justa per a totes i el desenvolupament d’un món sostenible dins dels límits del planeta. Només serà possible la justícia climàtica si camina de la mà de la protecció dels ecosistemes i dels Drets Humans. Per tot això, el pròxim 15 de setembre tornem als carrers, ens unim a la crida internacional en el qual participen milers d’organitzacions socials. Una mobilització que continuarà fins a la pròxima COP28, en la qual cada dia, en alguna part del món, se sentiran les veus i demandes de la ciutadania exigint posar fi als combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva.