La Comunitat Valenciana s’ha situat en 2022 com l’autonomia que més recursos dedica en termes absoluts a cooperació internacional, amb 66,9 milions d’euros, gràcies a la pujada del 90% registrada en els pressupostos respecte als de 2021. En termes relatius, aqueixa quantitat suposa el 0,23% dels pressupostos de la Generalitat Valenciana, el quart lloc darrere d’Euskadi (0,38%), Navarra (0,30%) i La Rioja (0,27%).
Així ho reflecteix el nou informe estatal de la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONG de Desenvolupament sobre l’Ajuda Oficial al Desenvolupament descentralitzada, que reconeix l’increment del suport públic als projectes que duen a terme les ONGD en matèria de cooperació amb països empobrits i d’educació per al desenvolupament en la Comunitat Valenciana. Aqueixa situació contrasta amb la realitat en comunitats com les de Castella i Lleó, Andalusia i Madrid, que han retallat els seus pressupostos en més d’un 40%, un 32% i un 16% respectivament.
Lluny del 0,7%
“La fotografia és nítida: cap de les comunitats autònomes aconsegueix el compromís de destinar el 0,7% a la política pública de cooperació. I no ho aconsegueixen en un context mundial en el qual múltiples i complexes crisis estan colpejant a milions de persones que ja vivien situacions extremes i en el qual, per tant, la cooperació és essencial”, explica la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques en el seu informe.
Per part seua, la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón, ha valorat positivament els avanços. “Confiem que el govern del Botànic seguisca la senda dels compromisos signats i els augments en les partides dels últims anys, i es trasllade als pressupostos que s’estan negociant ara per a 2023, en els quals hauria d’aconseguir-se el 0,4%. També, com assenyala l’informe en les seues conclusions, urgeix ja fer una gestió més eficaç de la cooperació descentralitzada, reduir la burocràcia administrativa i dotar amb personal suficient, format i estable a les Administracions Públiques perquè puguen gestionar com toca”.
Altres dades rellevants
- L’any 2022 es pressuposada, a nivell autonòmic en tota Espanya, una suma total de 277.178.092,57 euros el que suposa un increment total d’un 14,8% respecte al pressupostat en 2021.
- Les CCAA que no arriben ni tan sols a dedicar un 0,1% del seu pressupost a cooperació internacional són: Per davall de 0,09%: Aragó, Galícia, Andalusia, Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid i la Regió de Múrcia.
Recomanacions de l’informe
La política de cooperació internacional és imprescindible en aquest moment. La situació ha demostrat que els sistemes de protecció i els mecanismes de resiliència són fonamentals per a superar les múltiples crisis globals que patim. És urgent apostar per la coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible, i per un enfocament ecologista i feminista que donen resposta als complexos reptes que enfrontem.
L’informe apunta recomanacions per a enfortir la cooperació des de les autonomies:
- Enfortir el compromís d’AOD:
- Augmentat de manera gradual els fons, establint un calendari creïble per a complir el 0,7% abans de 2030. Establir un sòl mínim del qual no es reduïsca la quantitat de recursos que es destinen a cooperació.
- Complint els pactes per la cooperació allà on s’han subscrit amb les forces polítiques.
- Impulsar l’alineament de l’AOD descentralitzada amb els principis internacionals d’eficàcia. Ha d’enfortir-se la coordinació i la complementarietat entre els diferents nivells de l’administració autonòmica.
- Reforçar el diàleg amb les organitzacions de la societat civil, actors clau per a donar les respostes més adequades a les necessitats.
- Garantint espais de participació i consulta.
- Prioritzant al costat d’elles línies d’actuació que responguen a les necessitats i demandes de les poblacions amb els qui treballem.
- Afavorint l’existència d’una societat civil organitzada, participativa i crítica com a mostra de la qualitat democràtica.
- Dotar a la política de cooperació descentralitzada d’instruments de planificació adequats que milloren l’eficàcia i eficiència dels recursos. Acordar aqueixos instruments amb els actors implicats.
Garantir capacitats adequades i personal suficient, format i estable.
Descàrrega l’informe complet ací