La Comunitat Valenciana manté el lideratge en cooperació internacional en 2023 amb un augment dels pressupostos autonòmics del 7,4%

La Comunitat Valenciana dedica prop de 71,9 milions d’euros, la qual cosa suposa 14 euros per persona i any, enfront de la mitjana estatal de 8 euros

L’Informe d’Ajuda Oficial al Desenvolupament autonòmica 2023, presentat a nivell estatal a València, destaca que, malgrat el creixement, cap comunitat autònoma compleix els seus compromisos amb la cooperació. La mitjana estatal d’inversió és del 0,1% dels pressupostos, molt lluny del compromís del 0,7%

València ha acollit hui, per primera vegada, la presentació de l’Informe Estatal sobre Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) descentralitzada 2023, realitzat per la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques de ONGD. En ell es detalla que la Comunitat Valenciana és, per segon any consecutiu, l’autonomia que més fons destina a cooperació internacional al desenvolupament amb quasi 72 milions d’euros, un 7,4% més que l’any anterior, la qual cosa ens situa per davant d’Euskadi, Catalunya i Andalusia.

L’informe especifica que la partida que la Comunitat Valenciana dedica a aquest sector se situa en el 0,2% dels pressupostos autonòmics, una xifra que segueix allunyada del compromís electoral d’aconseguir el 0’7%, i que suposa uns 14 euros per persona i any, és a dir, el preu aproximat d’un menú del dia econòmic. El govern valencià es col·loca així, en termes percentuals per davant d’altres comunitats autònomes com Madrid o Castella-la Manxa que destinen a cooperació una mitjana d’entre 0,02% i 0,03%, però es manté en quarta posició darrere d’Euskadi, La Rioja i Navarra. Aquestes dades deixen clar que existeix una important diferència entre unes comunitats i altres.

“Valorem molt el treball realitzat durant els últims anys i esperem que seguisca el camí dels compromisos signats pels partits polítics en campanya electoral per a avançar fins al 0,4% dels pressupostos autonòmics en aquesta legislatura. És imprescindible avançar perquè estem en un context de crisi global que manté a 685 milions de persones en pobresa extrema i més de 108 milions com desplaçades forçoses a causa de guerres o desastres naturals”, ha explicat Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana de ONGD.

Alerta sobre pressupostos

La presentació de l’informe -que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, Ignacio Grande, i del director general d’Inclusió i Cooperació, Pedro Carceller, ha servit per a donar la veu d’alerta sobre les conseqüències per a la vida de milers de persones que tindrà l’afebliment dels pressupostos destinats a cooperació en algunes comunitats. La negociació dels pressupostos autonòmics que tindran lloc en la Comunitat Valenciana i en la resta de comunitats autònomes en les pròximes setmanes, ha de ser una oportunitat per a demostrar el compromís de la immensa majoria dels partits amb la nova Llei de Cooperació.

Tant el secretari autonòmic com el director general han defensat la necessitat d’avançar en el compromís d’augmentar els pressupostos per a cooperació internacional.

“Hem de ser capaços de passar de l’individualisme al comunitari. Una societat gran i fort no és la que és més rica, sinó la que dona resposta al sofriment de les persones en situació de fragilitat. Això fa la cooperació, defensar la solidaritat i la fraternitat per a tindre una societat justa”, ha explicat el secretari autonòmic.

Vida o mort

Stranler López Rivas, defensor de drets humans de Colòmbia, acollit pel Programa valencià de protecció temporal a persones defensores de drets humans, ha explicat en la presentació de l’informe com aquest suport és vital per als qui es veuen obligats a eixir de les seues llars per fustigacions i fins a amenaces de mort.

“Les nostres comunitats es veuen obligades a desplaçar-se forçosament una vegada i una altra per la violència dels grups paramilitars, però per les necessitats que passem hem de tornar als nostres pobles. Si algú malalta greument mor per falta d’assistència perquè estem confinats entre les 6 de la vesprada i les 5 del matí. A mi em va tocar eixir del país contra la meua voluntat per a protegir la meua vida. Si no ho haguera fet, en lloc de ser ací, ara estaria mort. Aquests programes i la cooperació ens permet tindre protecció personal, continuar resistint la violència i visibilitzar el problema perquè no hi haja impunitat. Perquè per als paramilitars, ser un líder social és delicte”, va afirmar Stranler López en la presentació.

Recomanacions per a una cooperació a l’altura dels reptes actuals

L’Informe, a més, ofereix recomanacions per a assegurar que la cooperació contribueix a la transformació d’un sistema que deixa a la majoria en el camí:

  • Comptar amb un calendari creïble per a complir el compromís de destinar a cooperació internacional el 0,7% dels pressupostos de les entitats autonòmiques i locals abans de 2030, tal com estableixen els pactes i lleis de cooperació.
  • Garantir l’existència de conselleries i regidories específiques per a cooperació, amb personal estable i format capaç de gestionar aqueixa política pública.
  • Garantir que la AOD descentralitzada compleix amb els requisits internacionals d’eficàcia, reduint la burocràcia que actualment llastra la cooperació.
  • Reforçar el diàleg amb les organitzacions de la societat civil, que han de ser presents en els processos de presa de decisions.

 

, ,

Desplaça cap amunt